Κοινοποιείστε το άρθρο

Αϋπνίες: 6 μυστικά για να αποβάλλουμε το άγχος, το στρες

Τι  κι αν η μέρα μας είναι  γεμάτη, με αποτέλεσμα να μη προλαβαίνουμε ούτε καν να φάμε πολλές φορές; Τι κι αν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε , αλλά δεν μας φτάνουν οι ώρες;

 Όταν έρχεται εκείνη η ώρα που περιμένουμε πως&πως όλο το 12ωρο που έχει περάσει δεν μπορούμε να ”λειτουργήσουμε”. Και φυσικά μιλάμε για την πιο ιερή στιγμή της ημέρας….Η ώρα του ύπνου.
Το μυστικό για να αποβάλλουμε το άγχος,το στρες,για να μειώσουμε το βάρος μας, για να αποκτησουμε ένα δέρμα χωρίς ρυτίδες και πάντα λαμπερό χωρίς μαύρους κύκλους δεν κρύβεται μόνο στη σωστή και υγιεινή διατροφή….αλλά και σε ένα σωστό και βαθύ ύπνο  Για να έχουμε ένα ποιοτικό και σωστό ύπνο, κάποια πράγματα που τα θεωρούμε ίσως δεδομένα και τα εντάσσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα νομίζοντας ότι θα σταθούν αρωγοί στο να “ξεπαστρεψουν”τις αϋπνίες μας , τελικά γίνονται οι χειρότεροι εχθροί.
 Και για να λύσουμε το μυστήριο, δεν βρίσκονται πάντα σε δραστικά σχέδια, ούτε σε φυτικές σταγόνες κάτω από το μαξιλάρι, ούτε σε φαρμακευτικά φυτικά σκευάσματα αλλά σε πράγματα που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να κάνουμε.

1. Βάλτε ένα πρόγραμμα.

Θα μου πείτε τώρα “Και στον ύπνο πρόγραμμα;”.Ναι!Μπορεί να ακούγεται αρκετά ψυχαναγκαστικό αλλά δεν είναι. Το να κανονίσουμε με τον εαυτό μας να πέφτουμε για ύπνο μια συγκεκριμένη ώρα και πριν τις δώδεκα.Αυτο θα αποδειχθεί μία καλή συμφωνία με το βιολογικό μας ρολόι, καθώς θα ξυπνάμε το πρωί νωρίτερα  πιο ξεκούραστοι και χωρίς να τρέχουμε να ετοιμαστούμε αγχωμενοι γιατί μας πήρε ο ύπνος επειδή δεν ακούσαμε το ξυπνητήρι.

2. Ξεχνάμε τον μεσημεριανό ύπνο.

Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε εύκολα να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά, (κυρίως μετά από ένα γεύμα)όμως αξίζει να κρατηθούμε και να μην ενδώσουμε στο μεσημεριανό ή ακόμα χειρότερα σε ένα απογευματινό ύπνο, γιατί το βράδυ θα δυσκολευτουμε να κοιμηθούμε το βράδυ και το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε το πρωί μαύρους κύκλους (Δεν είναι και το καλύτερο μας).

3. Πρίν τον ύπνο όχι φαγητό, αλκοόλ και καφεΐνη.

Μπορεί μία κούπα καφέ, ή ένα ποτηράκι κρασί, και μία νοστιμη ποικιλία να είναι το απόλυτο μετά από μια πολύ δύσκολη ή κουραστική μέρα που μπορεί να είχαμε…. αλλά το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά είναι αντίπαλοι στη προσπάθειά μας για έναν ήσυχο ύπνο. Το γεμάτο στομάχι μόνο διακοπές κατά τη διάρκεια του ύπνου θα δημιουργήσει, δυσάρεστα όνειρα και σίγουρα διακοπές του ύπνου μας και ίσως και ενα  “hangover” το επόμενο πρωί.(Δεν νομίζω ότι το θέλουμε)

4.Ενα βιβλίο,δίπλα στο κομοδίνο μας.

Και δεν εννοούμε απλά να το βάλουμε στο κομοδίνο… Είναι προτιμότερο π.χ να διαβάσουμε ένα καλό ποιοτικό βιβλίο ή τους Βίους Αγίων, είτε ακόμα και να ξεφυλλισουμε ένα περιοδικό,από το να χαζέψουμε ή να σχολιάσουμε με τους φίλους μας μέσα από τα “social”  όλα τα “highlights” της ημέρας,Η ακτινοβολία της οθόνης θα μας αποσπάσει από το στόχο μας που αυτός είναι… ένας άμεσος και ποιοτικός ύπνος.

5. Το Περιβάλλον του δωματίου μας.

Περνάμε στο Α και το Ω για ένα καλό ύπνο. Η διατήρηση του δωματίου σε θερμοκρασίες δροσερές. Οι κουρτίνες συσκότισης, η ησυχία και φυσικά η καθαριότητα στο χώρο είναι βασικοί παράγοντες που αν τηρούνται, τότε έχουμε ελπίδες να ζήσουμε μια πιο ευχάριστη εμπειρία ύπνου.

6. Ένα “reset”στο μυαλό μας. 

Το να μπορούμε να ”καθαρίζουμε ” το μυαλό μας από όλες τις σκέψεις και τις έγνοιες της ημέρας  είναι ότι καλύτερο.Αν όμως κάποιοι δυσκολευόμαστε και  δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε ή να κάνουμε “reset” , τότε κλείνουμε απλά τα μάτια μας και εστιάζουμε στην αναπνοή μας προσπαθώντας να μην αφήσουμε καμία σκέψη να τρυπώσει στο μυαλό μας.
Πηγη
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο