ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότηταΡοή Ειδήσεων

Αύριο στους δρόμους δίνεται η πρώτη «μάχη» για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Αύριο στους δρόμους δίνεται η πρώτη «μάχη» για το αντεργατικό νομοσχέδιο

Συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπικά εργατικά κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία, κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς θα διαδηλώσουν αύριο σε όλη τη χώρα για να υπερασπιστούν το 8ωρο και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη ● Στον δρόμο θα βρεθούν και οι Αλ. Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης

Στο πόδι όλη η χώρα αύριο ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, έρχεται προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Με αιχμή του δόρατος την υπεράσπιση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων προγραμματίζονται απεργιακές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε συνολικά 71 πόλεις με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων, την αξιοσημείωτη δραστηριοποίηση των τοπικών εργατικών κέντρων, όπως και πολυάριθμων πρωτοβάθμιων σωματείων. Τρία ραντεβού προσυγεντρώσεων έχουν δοθεί στην Αθήνα.

Στις επάλξεις βρίσκονται, όμως, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι αρχηγοί των οποίων θα δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πλην λεωφορείων (09.00-21.00) θα τραβήξουν χειρόφρενο, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ και ο δημοσιογραφικός κλάδος θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία με την ΕΣΗΕΑ να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Η κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος με τη συμμετοχή επίσης των ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που μετέθεσαν το αρχικό απεργιακό τους κάλεσμα που ήταν για τις 3 Ιουνίου.

Μάλιστα, εργατικά κέντρα από απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής και κοντινές πόλεις της περιφέρειας (ενδεικτικά αναφέρουμε Ελευσίνα, Λαμία, Λιβαδειά) μισθώνουν πούλμαν για τη μεταφορά των απεργών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή από τις αρκετά πολυπληθείς συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που έστειλαν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη.

Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10 π.μ. στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια». Πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΝΑΡ, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.) και συλλογικότητες εργαζόμενων δίνουν το δικό τους ραντεβού στις 10.30 π.μ. στα Χαυτεία. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ΓΣΕΕ για τη μετάθεση της απεργίας που αρχικά είχε προκηρυχτεί για τις 3 Ιουνίου.

Αντιπολίτευση

Στη συγκέντρωση της Κλαυθμώνος θα βρεθούν μέλη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και το κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά. Η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη θα είναι η πρώτη απάντηση στον «πόλεμο» που κήρυξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το κεφάλαιο στους εργαζόμενους, σημειώνει το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

«Εντεκα χρόνια μνημονιακής διαδικασίας μεταμόρφωσαν βήμα-βήμα το τοπίο της εργασίας σε μια Τεχνοφεουδαρχία που ξεπερνάει τις πιο δυστοπικές προβλέψεις», εκτιμά, τέλος, το ΜέΡΑ25 που βλέπει την ανάγκη παλλαϊκών κινητοποιήσεων για να ανατραπεί η κατάσταση.

Χωρίς πλοία την Πέμπτη – Κλειστά και τα εμπορικά λιμάνια

Ρίχνουν άγκυρες τα πλοία όλων των κατηγοριών στα λιμάνια της χώρας αύριο, καθώς 13 ναυτεργατικά σωματεία πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο. Επίσης, «λουκέτο» θα μπει και στα εμπορικά λιμάνια της χώρας, μετά τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Στο μεταξύ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες οι ακτοπλόοι χθες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας των ναυτεργατών και η προσφυγή τους θα εκδικαστεί σήμερα το πρωί στο Πρωτοδικείο του Πειραιά. Θυμίζουμε ότι ανάλογη κίνηση είχαν κάνει και για την απεργία της ΠΕΝΕΝ στις 3 Ιουνίου, την οποία το δικαστήριο έκρινε «παράνομη».

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ διοργανώνουν αύριο απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά στις 10 το πρωί. «Είναι ώρα ευθύνης όλων μας να αντισταθούμε στο νομοσχέδιο τερατούργημα, που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατ’ εντολή των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, για να μετατρέψουν κάθε χώρο δουλειάς σε εργασιακό γκέτο, με εργάτες χωρίς δικαιώματα», σημειώνουν.

Από την πλευρά της, η ΠΕΝΕΝ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30 π.μ. και αναφέρει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα με δεκάδες περιοδείες και συσκέψεις καράβι το καράβι και με ανακοινώσεις της ανέδειξε τον «αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης». ΧΡ.ΠΑΠ.

 

Related posts

Η συνεχής τρομολαγνεία από τα ΜΜΕ οδηγούν πολίτες σε αυτοκτονείς

Για Καστελόριζο ΥΠΕΞ : «Να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι»

Newsroom

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στην Κερατέα: Κάηκαν σπίτια – Εκκενώνονται μέσω του 112 οι οικισμοί Μαρκάτι και Συντερίνα

Newsroom