ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Αύξηση των επιταγών κοινωνικού τουρισμού για το 2022-2023 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις;

Αύξηση των επιταγών κοινωνικού τουρισμού για το 2022-2023 – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις; 

Αύξηση των επιταγών κοινωνικού τουρισμού για το 2022-2023 και βελτίωση των όρων για τη συμμετοχή περισσότερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στο «τραπέζι» υπουργείου Εργασίας και ΟΑΕΔ.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων, ενώ στόχος του ΟΑΕΔ είναι να αυξηθούν οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων ώστε να ενισχυθούν και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και να έχουν οι δικαιούχοι περισσότερες επιλογές.

Πέρσι η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου 2021.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω του gov.gr και θα αφορά δικαιούχους, παρόχους τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023 του ΟΑΕΔ.

Και φέτος με το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ θα επιδοτούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης Κοινωνικός Τουρισμός μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Ιουλίου 2023 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων θα είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στο Νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους και τους παρόχους, γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 είτε:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ)
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Πάντως, ο κοινωνικός τουρισμός του ΟΑΕΔ δεν είναι η μόνη «λύση» για σχεδόν… τζάμπα διακοπές, καθώς ο ΟΠΕΚΑ δίνει «λύσεις», ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούχοι κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού θα έχουν έως 11 ημέρες διακοπών

Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού του ΟΠΕΚΑ θα μπορούν να έχουν έως και 11 ημέρες διακοπών εάν επιλέξουν τουριστικά καταλύματα της Εύβοιας.

Μέχρι και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) θα μπορούν να έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, οι οποίοι θα επιλέξουν να προβούν σε χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους ιαματικού τουρισμού, όπως κάνει γνωστό ο ΟΠΕΚΑ σε σημερινή (18/5) ανακοίνωσή του.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι, πέραν των δέκα διανυκτερεύσεων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και δέκα απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων, οι οποίες λειτουργούν νομίμως στους προαναφερθέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος καταλυμάτων και ιαματικών πηγών από 5 Ιουλίου 2022 έως 30 Μαΐου 2023.

Πληροφορίες για το σύνολο των προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ και των προϋποθέσεων τους εδώ.

«Τουρισμός για Όλους» με Freedom Pass, πώς θα πάρετε το voucher των 150 ευρώ

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» θα ανοίξει από τις 5 Ιουλίου, με τη σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ξεκινά να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την εφαρμογή του «Freedom Pass», σε μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή και απλή.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» μπορεί να το αξιοποιήσει κάποιος για όποια εποχή του χρόνου επιθυμεί, ακόμη και για τον χειμώνα.

Δωρεάν διακοπές με επιδότηση

Παράλληλα τρέχουν και άλλα δύο προγράμματα. Αυτό του κοινωνικού τουρισμού του υπουργείου Εργασίας και ένα μικρότερο πρόγραμμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό τη στήριξη της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού σε Σάμο και Βόρεια Εύβοια.

 

.

Related posts

Από 35 έως 311 ευρώ όφελος θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο πορτοφόλι τους από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ –Δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο από την 1η Μαΐου ανοίγει τις πύλες της στο κοινό

Η κυβέρνηση χάρισε 2 εκατ. «έτοιμα» εμβόλια Moderna στη Γερμανία για να περιμένει της AstraZeneca που δεν έρχονται!

Newsroom