Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για χερσαία επίθεση στη Γάζα
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση.
Αρκέστηκε να πει πως το πράσινο φως θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί.
Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών.
«Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.
Μακρόν: Λάθος θα ήταν μία μαζική χερσαία επιχείρηση
Μια «μαζική» χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «λάθος», εκτίμησε από το Κάιρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αυτή θα μπορούσε να θέσει σε «κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό» χωρίς «να προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ».
«Η επέμβαση σε χερσαίο επίπεδο, εάν πρόκειται για τη στοχοθέτηση των τρομοκρατικών οργανώσεων κατά τρόπο απόλυτα προσδιορισμένο, είναι μια επιλογή που του ανήκει, που ανταποκρίνεται στον ορισμό (του διεθνούς δικαίου)», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μακρόν επαναλαμβάνοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και στην «προστασία» του πληθυσμού του, «σε ένα πλαίσιο που είναι αυτό του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού».
«Εάν πρόκειται για μια μαζική επέμβαση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού, τότε νομίζω ότι αυτό είναι λάθος για το Ισραήλ επίσης γιατί αυτό δεν προστατεύει μακροπρόθεσμα το Ισραήλ και γιατί δε συνάδει με τον σεβασμό του άμαχου πληθυσμού, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ακόμη με τους κανόνες του πολέμου», δήλωσε ο Μακρόν προτού αναχωρήσει από το Κάιρο όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων ενώπιον του Τύπου, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε από την πλευρά του το Ισραήλ να αποφύγει μια «χερσαία εισβολή στη Γάζα» καθώς αυτή θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».