ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Διεθνή Νέα

Bloomberg Economics: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και τρεις δεκαετίες

Οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον του Bloomberg Economics: Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και τρεις δεκαετίες

 

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές της εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς η ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια της».

Σε μια νέα ανάλυση, ο οικονομολόγος Σκοτ Τζόνσον του Bloomberg Economics προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,4% το 2023. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από το εκτιμώμενο 3,2% για φέτος και το χαμηλότερο -εξαιρουμένων των ετών κρίσης του 2009 και του 2020- από το 1993.

Ωστόσο, το τελικό ποσοστό είναι πιθανό να κρύψει τις αποκλίνουσες προοπτικές μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, με τη ζώνη του ευρώ να ξεκινά το 2023 με ύφεση και τις ΗΠΑ να κλείνουν τη χρονιά με ύφεση. Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να επεκταθεί περισσότερο από 5%, ενισχυμένη από ένα ταχύτερο από το αναμενόμενο τέλος στη στρατηγική μηδενικής ανοχής για την Covid-19 και την υποστήριξη στην αγορά ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση.

Πώς θα διαχειριστούν τη μειωμένη ανάπτυξη οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου
Οι διαφορές θα είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες «προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς», έγραψε ο Τζόνσον.

«Στις ΗΠΑ, με τα μισθολογικά κέρδη να διατηρούν τον πληθωρισμό πάνω από τον επιθυμητό στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed οδεύει προς ένα τελικό επιτόκιο της τάξης του 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στη ζώνη του ευρώ, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023».

Στην Κίνα, όπου οι αρχές διχάζονται μεταξύ της επιθυμίας να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και της ανησυχίας για την αδυναμία του νομίσματος, οι «περιορισμένες» μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανές.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Ραμαζάνι η γιορτή των Μουσουλμάνων: Με χαμηλά τα μεγάφωνα σε Αθήνα και Θράκη

Newsroom

Κορονοϊός – Δανία: Η πρώτη χώρα της ΕΕ που αίρει όλα τα περιοριστικά μέτρα

Newsroom

Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί θυμάται : «Και το 1958 και το 1968 η γρίπη σκότωσε εκατομμύρια, αλλά δεν σταμάτησε ο κόσμος, ούτε επιβλήθηκε καραντίνα»

Newsroom