ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΟικονομίαΡοή Ειδήσεων

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2022 και αφορούν στο προηγούμενο ή προηγούμενα έτη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης θα συμπεριλαμβάνει και τα μερίσματα του 2022. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει διάταξη στη Βουλή που να ορίζει την αναστολή. Με βάση την ισχύουσα διάταξη, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αναστέλλεται για το φορολογικό έτος 2022 όσον αφορά στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι τα μερίσματα που θα εγκριθούν από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις εντός του 2022 δεν θα υπάγονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τυχόν προμερίσματα που διανεμήθηκαν εντός του 2021 αλλά θα εγκριθούν το 2022.

Πάντως μέχρι στιγμής έχει δοθεί αναστολή δύο ετών για εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από ακίνητα. Με την εξαίρεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση τα μερίσματα θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης για τρίτη φορά.

Τι ισχύει σήμερα για την εισφορά αλληλεγγύης

• Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Από το φετινό Ιανουάριο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα “βλέπουν” μια έμμεση αύξηση στους μισθούς εξέλιξη η οποία δεν πρόκειται να αναστραφεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών.

• Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

• Εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2021. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη ανασταλεί αφορά το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους.

Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.

 

 

πηγη capital.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

ΔΝΤ: Ο κυρώσεις στη Μόσχα αποδυναμώνουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα

Newsroom

Το τερματίζει ο Ερντογάν: Θα απαντήσουμε σε Ελλάδα και Ελληνοκύπριους όπως τους αξίζει

Newsroom

Συνεπιμέλεια​ γιατί τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς» (βίντεο)