ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Χριστόφορος Γκόγκολος: «Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ την ζωή μου χωρίς την μουσική και το τραγούδι »

Συνέντευξη – Ο Χριστόφορος Γκόγκολος ανοίγει την ψυχή του στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης .

Χριστόφορε σε καλωσορίζω στο greekaffair.gr

Καλώς σας βρήκα ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Ο  Χριστόφορος Γκόγκολος είναι ένα παιδί της όμορφης Κρήτης. Πώς ήταν τα παιδικά σου  χρόνια; Έχεις καλές ή άσχημες αναμνήσεις;

Ξέρεις νιώθω πως είμαι ένας άνθρωπος με όμορφα βιώματα που ξεκινούν από τα παιδικά μου χρόνια, που ήταν γεμάτα αγάπη, αυτό το χρωστάω αρχικά στους γονείς μου που με μεγάλωσαν εμένα και τα αδέλφια μου με οδηγό αυτό το όμορφο συναίσθημα. Επίσης, θυμάμαι ένα σπιτικό γεμάτο πολλά χαμόγελα και πολλή μουσική. Τα χαμόγελα έπειτα έγιναν πιο σπάνια από τον χαμό της μητέρα μου, όμως μας έχει, με τον τρόπο της, περάσει στο μυαλό, πως είναι πάντα μαζί μας, και τίποτα δεν σταματά. Ούτε η αγάπη, ούτε η μουσική ούτε τα τραγούδια που τόσο αγαπούσε να ακούει ειδικά από εμένα !!!

Προέρχεσαι από οικογένεια μουσικών; 

Ναι, προέρχομαι από οικογένεια μουσικών. Άνθρωποι όπως η προγιαγιά μου, ο παππούς μου και θείοι μου ασχολούνταν με τη μουσική, από εκεί έχω πάρει και τις μουσικές καταβολές  και φυσικά λόγω και της μικρασιατικής καταγωγής. Θυμάμαι ακόμα τη γιαγιά μου να μου ερμηνεύει τραγούδια από την Σμύρνη, κι εμένα, μικρό παιδάκι, να χρησιμοποιώ κάθε τι από τα αντικείμενα του σπιτιού μου, σαν μουσικό όργανο και να τραγουδώ. Επίσης είχα και πολλά ακούσματα μέσω των γονιών μου παρά το γεγονός πως η δουλειά τους δεν είχε να κάνει με αυτήν.

Τα χρόνια της εφηβείας σου, επαγγελματικά πως είχες σκεφτεί το μέλλον σου στο πίσω μέρος του μυαλού σου;

Από μικρός είχα κατασταλάξει στο τι θα ακολουθούσα και αυτό ήταν μόνο η μουσική. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί είχα την αμέριστη στήριξη από την οικογένεια μου, ψυχική και υλική. Δούλεψα πάνω σε αυτόν τον σκοπό και νομίζω, δικαιώθηκα για αυτό .

Πριν ξεκινήσεις να ασχολείσαι επαγγελματικά με το τραγούδι και την μουσική, υπήρξαν άλλα επαγγέλματα που πέρασαν από την ζωή σου για να βγάλεις τα προς το ζην;

Όχι αφοσιώθηκα στην μουσική μόνο και στις μουσικές σπουδές μου. Οπότε κάθε τι που κάνω είναι πάνω σε αυτήν και μόνο. Εννοώ ότι εκτός από τις εμφανίσεις μου, παραδίδω και μαθήματα κιθάρας και ρεπερτορίου (λαϊκό, έντεχνο και ξένο).

Η  μουσικές σπουδές ποιες είναι όσο αφορά το τραγούδι και την μουσική; Παίζεις μήπως και κάποιο μουσικό όργανο;

Είμαι πτυχιούχος ωδικής. Ξεκίνησα με κλασική κιθάρα, πιάνο, και μαθήματα φωνητικής. Επιπλέον ήμουν μέλος της μεικτής χορωδίας του δήμου Ηρακλείου, της χορωδίας Χερσονήσου και της ΕΛΜΕ ως σολίστας από μικρή ηλικία.

Στα πρώτα σου βήματα που άρχισες να ασχολείσαι με το τραγούδι και την μουσική υπήρξε στον δρόμο σου κάποιος μουσικός μέντορας που σε έσπρωξε και σου είπε ότι έχεις ταλέντο ως τραγουδιστής;

Ο πρώτος άνθρωπος που αναγνώρισε το ταλέντο μου και με έσπρωξε να ασχοληθώ ήταν η μητέρα μου και αργότερα η καθηγήτρια μουσικής στο γυμνάσιο Ελένη Πετεινάκη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συμμετοχή και η πρώτη θέση που πήρα στον Πανκρήτιο φωνητικό διαγωνισμό το 1996.

Τα πρώτα σου βήματα στο τραγούδι ποτέ τα έκανες; Θυμάσαι το πρώτο σου τραγούδι; 

Ξεκίνησα επαγγελματικά από τα 14 μου. Θυμάμαι το πρώτο τραγούδι που είπα σε κοινό άλλα όχι επαγγελματικά. Ήταν το «Ήλιε μου σε παρακαλώ» του Μάνου Λοίζου

Σήμερα Χριστόφορε ένας καλλιτέχνης πως  δημιουργεί την προσωπική – επαγγελματική του ταυτότητα μέσα στο τραγούδι;

Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο που του αρμόζει. Αν ρωτάς εμένα  προσωπικά, πρέπει ένας καλλιτέχνης να είναι σοβαρός σεμνός, να κάνει σωστές επιλογές τραγουδιών συνεργατών και  δουλειά, πολλή δουλειά. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ταλέντο. 

Χριστόφορε της εποχές του 60 ,70, 80,  ένας καλλιτέχνης δημιουργούσε την προσωπική του ταυτότητα μόνος του με την φωνή του και με τα τραγούδια που τραγουδούσε. Σήμερα θεωρείς ότι ισχύει ακόμα το ίδιο η έχουν αλλάξει τα πράγματα στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού;

Εννοείται πως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πλέον έχει αλλάξει η δομή της μουσικής, τα στάνταρς είναι άλλα, η φωνή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Όλοι είναι ίδιοι, στίχος εύκολος και όλο και λιγότερο μπουζούκι, χωρίς μουσική ταυτότητα. Παλαιότερα είχαμε μεγάλες φωνές που δεν έμοιαζε κάνεις μεταξύ τους όπως Καζαντζίδης, Πάριος, Νταλάρας, Μητροπάνος … 

Όταν βγαίνεις πάνω στο πάλκο Χριστόφορε έχεις άγχος;

Πάντα. Όποιος δεν έχει άγχος έχει χάσει την σπίθα του και λειτουργεί μηχανικά και μόνο για το χρήμα. 

Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να κυνηγά την επιτυχία ή να κάνει πρωταθλητισμό και να βάζει τους δικούς του όρους;

Η προσωπική μου άποψη είναι να έρχεται η επιτυχία μέσα από την δουλειά και την αγάπη αυτού που κάνεις, χωρίς όμως να είσαι έρμαιο άλλων και άβουλος. Φυσικά, πρέπει να βάζεις τους όρους σου και τα όρια σου.

Κάνοντας οικογένεια και δημιουργώντας άλλες υποχρεώσεις,  πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης ωριμάζει ή παραμένει πάντα παιδί; 

Ένας καλλιτέχνης ωριμάζει επαγγελματικά και κοινωνικά αλλά παραμένει κατά βάθος ένα παιδί με ανήσυχο πνεύμα γεμάτο ενέργεια.

Ποια τραγούδια και ποιοι ερμηνευτές Έλληνες εννοώ, αποτέλεσαν ένα μεγάλο σχολείο για τη μουσική σου παιδεία και σε επηρέασαν ωστόσο στην μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία ;

Είναι πολλοί οι ερμηνευτές αυτοί που θα μπορούσα να αναφέρω και όχι μόνο , μιλάμε και για συνθέτες, στιχουργούς. Αν ξεχώριζα κάποιους θα ήταν , από ερμηνευτές Νταλάρας, Πάριος, Καζαντζίδης κ.α  και από συνθέτες και στιχουργούς Λοΐζος, Πλέσσας, Κουγιουμτζής, Άκη Πάνου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Ευτυχία Παπαγιανοπούλου κ.α

Στην επαγγελματική καριέρα ποιες συνεργασίες έχεις ξεχωρίσει;

Είναι δύσκολη ερώτηση αυτή που μου κάνεις γιατί μετά από τόσες συνεργασίες δεν θα ήθελα να αδικήσω κανένα από τους αναδέλφους μου. Από κάθε συνεργασία αποκόμισα εμπειρίες. Όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιους ξεχωριστούς καλλιτέχνες που είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, Χρήστος Λεοντής, και ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης. 

Ένας ερμηνευτής τι εφόδια πιστεύεις χρειάζεται να έχει για να ανέβει το βάθρο της επιτυχίας και πόσο αξιοκρατία πιστεύεις ότι υπάρχει στον χώρο;

Σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά . Καλό θα ήταν να υπήρχε ένα μουσικό υπόβαθρο και να ήταν περισσότερο αξιοκρατικά , όχι όπως τώρα που πρώτα είναι η εμφάνιση, οι δημόσιες σχέσεις και να υποκύπτεις στα συμφέροντα του εκάστοτε αρμόδιου.  

Ο Χριστόφορος έχει κάποιο σκοπό ή ένα στόχο; Τι αναζητά μέσα από την μουσική και το τραγούδι;

Μάλλον είμαι πολύ ρομαντικός για την εποχή μας. Ο σκοπός μου είναι όταν θα έρθει κάποιος να με ακούσει να μπορέσω να του δημιουργήσω εικόνες και συναισθήματα. Να τον κάνω να τραγουδήσει μαζί μου να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του και να αφήσω το στίγμα μου μέσα από συνεργασίες με άτομα που έχουν αφήσει μια μουσική κληρονομιά στον τόπο μας. 

Σε έχει απογοητεύσει πότε το επάγγελμα που κάνεις και το τραγούδι, ώστε να πεις φτάνει ως εδώ θα κάνω κάτι άλλο;

Όχι ποτέ, αντιθέτως δεν θα μπορούσα να σκεφτώ την ζωή μου χωρίς την μουσική και το τραγούδι. Άσχημες στιγμές έχουν υπάρξει, όμως η μουσική ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου και να ξεπερνώ τις δυσκολίες.

 Έχεις κάνει λάθη στην ζωή σου που θα ήθελες να τα διορθώσεις;

Φυσικά και έχω κάνει λάθη, κάποια θα ήθελα να μην τα είχα κάνει. Το θέμα είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να τα παραδέχεσαι, να ξέρεις να ζητάς συγνώμη και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος.

Ποιες είναι η εμφανίσεις που κάνεις αυτό το διάστημα Χριστόφορε;

Αυτήν την εποχή είμαι με το γρουπάκι μου που η βάση του αποτελείται από την ερμηνεύτρια Μαρίνα Λαουμτζή και το μπουζούκι Στέφανο Μάνταρα και, δεν αναφέρω τους εξωτερικούς συνεργάτες για να μην ξεχάσω κανέναν. Εμφανιζόμαστε σε έναν υπέροχο ξενοδοχειακό χώρο καθημερινά. Πέρα από αυτό δρομολογούμε τις χειμερινές μας συναυλίες και προετοιμαζόμαστε και για του χρόνου το καλοκαίρι. 

Κάποια σχέδια υπάρχουν για το χειμώνα που θα μας έρθει;

Ετοιμάζουμε μία μεγάλη συναυλία στις 28 Νοεμβρίου στο Θεατρικό σταθμό Ηρακλείου , αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, με δεκαμελή ορχήστρα. Δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτήν, πρώτα Ο Θεός. Ετοιμάζουμε τις live εμφανίσεις μας, όπως και άλλα διάφορα events. 

Κλείνοντας αυτήν την υπέροχη συνέντευξη θα ήθελα ο Χριστόφορος Γκόγκολος  να στείλει ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Greekaffair.gr

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την τιμή που μου έκανες, να μιλήσω και εγώ στο greekaffair.gr. Για τους αναγνώστες σας εύχομαι υγεία, χαμόγελο και πολλές μουσικές περιπλανήσεις.

Υ.Σ Και να διαβάζουν greekaffair.gr  κάνει καλό !!!

 

 

Συνέντευξη Κυριάκος Τσικορδανος 

K.tsikordanos@gmail.com

Related posts

Συνέντευξη του Δημήτρη Κανέλλου στο GreekAffair.gr «Όσα ονειρευτήκαμε, δεν έχουν γεννηθεί …»

«Γεωπολιτικό σταυρόλεξο» στην Ανατολική Μεσόγειο: τι θα αλλάξει μετά τις εκλογές σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Δημοσθένη Παπαδόπουλο: «Η τέχνη είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας»