ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αποστολική ΔιακονίαΟρθοδοξία

Χριστός: Δεν γνωρίζετε τι μου ζητάτε; (βίντεο)

Ο Χριστός απαντά στους μαθητές του «δεν γνωρίζετε τι μου ζητάτε;».

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης μιλάει  και αναλύει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Ε΄ Κυριακής των νηστειών από τον Απόστολο Ματθαίο

 

Τι πρέπει να ζητάμε;

Στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Ε΄ Κυριακής των νηστειών από τον Απόστολο Ματθαίο, βλέπουμε ότι οι Απόστολοι του Χριστού Ιωάννης και Ιάκωβος, ζήτησαν από τον Χριστό να καθίσουν δεξιά και αριστερά Του για να συγκυβερνήσουν, διότι πίστευαν ότι θα σώσει το Ισραήλ από τους Ρωμαίος και εν συνεχεία ως Βασιλιάς θα κυβερνά το Ισραήλ.

Η διαστρέβλωση

και η παρερμηνεία των προφητειών της τότε εποχής έκαναν όλο το λαό καθώς και τους 12 μαθητές του Χριστού να πιστεύουν ότι ο Μεσσίας και σωτήρας του Ισραήλ είναι κάποιος κοσμικός ελευθερωτής.

Έτσι οι μαθητές πίστευαν πως αυτός θα είναι ο Χριστός και ξεκίνησαν να ζητούν μεγάλες θέσεις, όπως για παράδειγμα γίνεται στις ημέρες μας όταν οι άνθρωποι ζητούν υπουργικές ή κάποιες άλλες θέσεις αξιωμάτων από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό της χώρας.

Οι μαθητές λοιπόν πίστεψαν ότι ο Χριστός θα αναλάβει σύντομα την εξουσία του Ισραήλ.

Αυτά γίνονται όταν κάποιοι παρερμηνεύουν και διαστρεβλώνουν τα λόγια των Προφητών και της Αγίας Γραφής. Αντιλαμβάνονται άλλα πράγματα στο μυαλό τους και ζητούν θέσεις και αξιώματα, τα οποία δεν θα τους βοηθήσουν πουθενά.

Γι’ αυτό και ο Χριστός τους απάντησε πολύ σωστά «δεν γνωρίζετε τι μου ζητάτε».

Διότι οι θέσεις και τα αξιώματα δεν προσφέρουν τίποτα στον άνθρωπο. Όσοι λοιπόν είναι φιλόδοξοι και έχουν αυτό το πάθος, ο Χριστός τους απαντά με πολύ όμορφο τρόπο. Το ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής και τα λόγια του Χριστού μας διδάσκουν να έχουμε το ταπεινό φρόνημα μέσα μας, να μην είμαστε φιλόδοξοι, να μην είμαστε φιλάργυροι, να μην θέλουμε θέσεις και αξιώματα.

Πολύ σωστά διαβάζουμε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου από το Ευαγγέλιο του Αποστόλου Λουκά: «ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται», δηλαδή, «Διότι κάθε ένας που υψώνει τον ευατόν του, θα ταπεινωθή από τον Θεόν και θα καταδικασθή, ενώ εξ αντιθέτου εκείνος που ταπεινώνει τον ευατόν του θα υψωθή και θα δοξασθή από τον Θεόν».

Μόνο με την ταπείνωση θα δεχθούμε θέσεις και αξιώματα, αλλά όχι εδώ στον Παράδεισο. Αυτές οι θέσεις και τα αξιώματα του Παραδείσου έχουν όφελος για εμάς κα τη σωτηρία της ψυχής μας και αυτά θα πρέπει να αναζητούμε καθημερινά.

Related posts

Το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Newsroom

Κυριακή προ των Φώτων: «Βάπτισμα Ζωής και Σωτηρίας»

Newsroom

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Τίποτε δεν είναι τυχαίο…»