ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Clean Blue Paros:100 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης

Clean Blue Paros:100 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης

«Ο Δήμος Πάρου, μέσω του προγράμματος Clean Blue Paros, σε συνεργασία και με τους τοπικούς επιχειρηματίες» αναφέρει ο Δήμαρχος Πάρου κος Μάρκος Κωβαίος, «κάνει πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, καθιερώνοντας μια ισχυρή κουλτούρα περιβαλλοντικής συνείδησης».

Στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας λειτουργεί και η Common Seas καθώς προσπαθεί να στήσει μία παγκόσμια συμμαχία που θα αποτελείται από νησιά που εφαρμόζουν λύσεις κυκλικής οικονομίας. Κατά την τουριστική περίοδο η παραγωγή απορριμμάτων στην Πάρο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά, που σύντομα θα γίνουν μέλη της Clean Blue Alliance, αυξάνεται ραγδαία. Στην αύξηση αυτή συμβάλλουν, όπως είναι φυσικό, και οι επιχειρήσεις εστίασης. Απορρίμματα όπως τα πλαστικά καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες, οι συσκευασίες φαγητού και τα ποτήρια καφέ μιας χρήσης είναι μόνο μερικά από τα είδη που εντοπίζονται στις ακτές. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και  από τις παράκτιες έρευνες που οργανώνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στις τοποθεσίες που ήδη ανήκουν στην συμμαχία Clean Blue. Πρόκειται ακριβώς για τύπους απορριμμάτων που μαζί με άλλα αντίστοιχα είδη, θα απαγορεύεται πλέον να διατίθενται από τις επιχειρήσεις εστίασης κατόπιν ψήφισης σχετικού νόμου, που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2021. 

 

Με στόχο την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, η ομάδα Clean Blue Paros και η Clean Blue Alliance σχεδίασε ένα νέο οδηγό για τα τοπικά ξενοδοχεία, μπαρ, εστιατόρια και τις καφετέριες  με τις πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν, έτσι ώστε να αποφύγουν την πλαστική κατανάλωση. Επιπρόσθετα, ετοίμασε καταρτισμένο επικοινωνιακό υλικό που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προβάλλουν στους πελάτες τους την προσπάθεια να μειώσουν το πλαστικό μιας χρήσης, ενώ ήδη από πέρυσι ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον COVID-19, ετοιμάζοντας έναν οδηγό για τη σωστή διαχείριση των επαναχρησιμοποιούμενων ειδών, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. 

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εξίσου σημαντική προσπάθεια του προγράμματος να ενημερώσει επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ότι το νερό στην Πάρο είναι ασφαλές προς πόση σε όλο το δίκτυο του νησιού, κατόπιν ανεξάρτητης, ενδελεχούς έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας συμπίπτουν με αυτά των ποιοτικών ελέγχων που διεξάγει συνεχώς η ΔΕΥΑΠ. 

 

Η Common Seas κλιμακώνει το έργο του Clean Blue Paros και σε άλλα νησιά επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της Clean Blue Alliance, και συνάπτει συνεργασία με επιχειρήσεις, δήμους και πρωτοπόρους από τον τουριστικό χώρο. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Clean Blue Paros καθημερινά στο τηλέφωνο 6988221220 από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ. Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις επιχειρήσεις που εμπνέονται από το έργο μας, καθώς και με τους φορείς που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιθούν περισσόρτερο, ώστε να ενισχύσουν το προφίλ τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του προγράμματος είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://commonseas.com/el/countries/clean-blue-paros και στο Facebook https://www.facebook.com/cleanblueparos.

 

 

Σχετικά με το Clean Blue Paros 

Το πρόγραμμα Clean Blue Paros είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας  Common Seas που έχει ιδρυθεί από τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό, τον Δήμο Πάρου και την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων WATT. Μαζί με φορείς του Δήμου, επαγγελματίες, μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και επισκέπτες, καθώς και κατόπιν σημαντικής έρευνας ώστε να γίνει κατανοητή η πραγματική διάσταση του προβλήματος, το Clean Blue Paros σχεδιάζει και δοκιμάζει συστημικές λύσεις που μειώνουν σημαντικά την πλαστική ρύπανση στην Πάρο, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την OUTSTAND COMMUNICATIONS, 

Τατιάνα Πέππα, t.peppa@outstand.gr  210-331100

Related posts

Νέα επιστημονική μελέτη: Οι μέλισσες, πηγή πληροφοριών για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Newsroom

Στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου: οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια

Newsroom

H προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας

Newsroom