ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Δ.Κούβελας: «Λάθος οι μαζικοί εμβολιασμοί – Νοσούν και πεθαίνουν κανονικά οι εμβολιασμένοι»

Δ.Κούβελας: «Λάθος οι μαζικοί εμβολιασμοί – Νοσούν και πεθαίνουν κανονικά οι εμβολιασμένοι» – Τι είπε για AstraZeneca

Στα περί συνολικής ανοσίας του πληθυσμού αναφέρθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, τονίζοντας πως είναι λάθος αυτή η στρατηγική, αφού οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν κανονικά τον κορωνοϊό, αλλά και πεθαίνουν. 

Ο καθηγητής αναφερόμενος στο παράδειγμα της Βρετανίας, εκεί που περίπου το 30% των όσων πέθαναν από το στέλεχος B.1.617.2 είχε εμβολιαστεί με δύο δόσεις είπε:

«Ανοσία ούτως η άλλως από την κατασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων δεν περιμένουμε ούτε συνολική ανοσία, ούτε ότι δεν θα νοσήσει κανείς. Ήδη βλέπουμε ότι στην Αγγλία έχουν αρχίσει και νοσούν εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις και κάποιοι απ’ αυτούς έχουν καταλήξει. Άρα τα εμβόλια μειώνουν τα βαριά περιστατικά, δεν τα μειώνουν. Μπορεί κανονικά κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει και μπορεί φυσικά να μεταδώσει».

«Άρα όταν έχουμε ένα τέτοιο προϊόν δεν βασίζουμε πάνω του την συνολική ανοσία της κοινότητας, προσπαθούν να προστατεύσουμε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν. Είναι λάθος η στρατηγική του μαζικού εμβολιασμού, πρέπει να στοχεύσουμε και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca ο καθηγητής Δ.Κούβελας ξεκαθάρισε αρχικά πως «οι ήδη εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που έχουν περάσει και κάποιες μέρες από τον εμβολιασμό, δεν έχουν κάποιον κίνδυνο, είναι καλά, πρέπει να ηρεμίσουν». 

Ενώ μίλησε για την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε αν έχουν επιτύχει όλοι ανοσία, έχει κάποια αποτελεσματικότητα το εμβόλιο περίπου 60-70%». 

«Το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει είναι πως το AstraZeneca εμφανίζει τις ανεπιθύμητες τις πρώτες ημέρες και μετά την πρώτη δόση, άρα όσοι έχουν εμβολιαστεί εδώ και περίπου δέκα ημέρες και δεν έχουν εμφανίσει καμία ανεπιθύμητη πρέπει να ηρεμίσουν, σύμφωνα με την οδηγία που υπάρχει», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ενώ αναφορικά στο τι πρέπει να κάνει κάποιος που  έχει κάνει την πρώτη δόση με το AstraZeneca και περιμένει να κάνει την δεύτερη δόση είπε: «Γι’ αυτούς που το κάνανε αν δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον ιό θα συνέστηνα να μην κάνουν τη δεύτερη δόση. Δεν έχουμε πληροφορίες ανακατώματος εμβολίων. Θα έλεγα να μην εμβολιαστούν. Να αφήσουν την 2η δόση και να περιμένουν». 

Ο Δ.Κούβελας συνέστησε δηλαδή στους πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση με το AstraZeneca και δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα να μην εμβολιαστούν με κανένα εμβόλιο μέχρι να υπάρξουν περισσότερες έρευνες.

Δείτε όσα είπε: 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Νεφρά: Μάθε πως θα τα προστατέψεις αν γυμνάζεσαι

Newsroom

ΠΟΥ: Ανησυχούμε για νέα πανδημία – Ήδη υπάρχουν νεκροί

Newsroom

Μη φτύνετε τα κουκούτσια του καρπουζιού… Το λένε οι επιστήμονες!

Newsroom