ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Δε ξύπνησες καλά γιατί έτριζες τα δόντια σου όλη νύχτα ;

Η οδοντίατρος μυολόγος Αναστασία Βασιλείου DMD , γράφει στο greekaffair.gr για το τρίξιμο των δοντιών και τι το προκαλεί

Το τρίξιμο των δοντιών προκαλείται όταν σφίγγουμε τα κάτω δόντια με τα πάνω δυνατά, για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που τη συναντάμε όταν σηκώνουμε βάρη ή όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα.
Η συνήθεια όμως του να σφίγγει κάποιος τα δόντια του, είναι βλαβερή για τα ίδια τα δόντια, τη κροταφογναθική άρθρωση, προκαλώντας μυικές δυσλειτουργίες και πόνο (Μασητηριακή μυαλγία).
Όταν γίνεται τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου λέγεται βρουξισμός και δημιουργεί σοβαρές αποτριβές στα δόντια.
Επίσης το τρίξιμο των δοντιών περιγράφεται ως διαταραχή ύπνου ή αλλιώς παραυπνία, που χρήζει παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Προσοχή πολλές παραϋπνίες είναι πιο συνήθεις στα παιδιά από ότι στους ενήλικους.
Η μυολειτουργική θεραπεία ασχολείται με το τρίξιμο των δοντιών, βοηθάει τον βρουξιστή να αντιληφθεί αυτή τη συνήθεια του, συσχετίζοντας την με το άγχος του και το εύρος της αναπνοής του, παρέχοντας του διαγνωστικά εργαλεία και πρωτόκολλα εκπαίδευσης, για τη μείωση, ακόμα και την εξάλειψη του.
Η μυολειτουργικη μπορεί ν’αναγνωρίζει τα συμπτώματα της διαταραγμένης ρινικής αναπνοής, τα οποία και είναι κύριος παράγοντας βρουξισμού. Ή ένα έντονο χαλινό γλώσσας που επίσης επιτρέπει το στόμα να είναι ανοιχτό.

Τι συμβαίνει;

Οι στοματοαναπνευστες περνάνε τον αέρα ανάμεσα από τα χείλη, με αποτέλεσμα η γλώσσα να κατεβαίνει κι αυτή κάτω, για να περάσει ο αέρας από πάνω της, και επιπλέον με τη βαρύτητα της να ανοίγει το στόμα. Το παρατεταμένο ανοιχτό στόμα τη μέρα, δημιουργεί μυική ένταση στους μασητικούς μύες, που βρησκονται σε διάταση και το βράδυ που κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώνουν, κάνουν μυικό σπασμό, αυτός ο μυικός σπασμός εκφράζεται ως αντίδραση, στον ύπνο, που προσπαθεί το σύστημα να βρει τη θέση του, και οδηγεί τη κάτω γνάθο να κλείσει με τη πάνω, χωρίς επιτυχία και με αποτέλεσμα να τρίβονται τα δόντια τα κάτω, με τα πάνω.
Τέλος η στοματική αναπνοή που γίνεται τη μέρα εξακολουθεί και τη νύχτα και κάθε φορά που προσπαθεί το σώμα, να κλείσει το στόμα, τραβώντας τη κάτω γνάθο προς τα πάνω, με τους μασητικούς μυς, τρίβονται τα δόντια.
Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια φυσιολογική αντίδραση στο στρες!
Αλλά τόσο το στρες όσο και το σφίξιμο των δοντιών αφήνουν εμφανέστατα τα σημάδια τους στους στοματοπροσωπικούς μύες, τη κροταφογναθική άρθρωση και τα δοντια !!!
Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα όπως αυτό με το αυγό έκανε τη κότα ή η κότα το αυγό …
Το μειωμένο εύρος της αναπνοής δημιουργεί (με τη μειωμένη λήψη οξυγόνου, που στρεσάρει τον οργανισμό) το άγχος ή το άγχος επηρεάζει την αναπνοή;
Οι καπνιστές προσοχή, γίνονται στοματοαναπνευστες με τη συνήθεια του καπνού που μπαίνει απτό στόμα και βγαίνει επίσης απτό στόμα, εκπαιδεύεται το σύστημα να κάνει μια μηχανική κίνηση που είναι αντίθετη απτή φυσιολογία μας και δεν είναι τυχαίο που το τρίξιμο των δοντιών είναι πιο συχνο φαινόμενο στους καπνιστές.
Τέλος θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το τρίξιμο των δοντιών που προκαλείται από τη λοίμωξη από το βακτήριο του τετάνου που παράγει μια νευροτοξίνη υπεύθυνη για μυικό σπασμό.
Και από τα εντερικά παράσιτα που επίσης μέσα στα συμπτώματα που δίνουν, είναι και το τρίξιμο των δοντιών κατά τον ύπνο.

Για περισσότερες  πληροφορίες απευθυνθείτε  Δρ. Βασιλείου Αναστασία, DMD ΜΥΟΛΟΓΟΣ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ  

Related posts

Είμαστε ένας τεράστιος μαγικός καθρέφτης που μέσα του αντανακλώνται τα είδωλα μας

Αϋπνία: Για ποια διατροφική έλλειψη προειδοποιεί!!!

Κοροναϊός: Πανδημία ή απάτη;

Newsroom