ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΟικονομίαΡοή Ειδήσεων

ΔΕΗ: Στους Αυστραλούς της Macquarie πέρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

ΔΕΗ: Στους Αυστραλούς της Macquarie πέρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Η προσφορά αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (enterprise value) σε €2,1 δισ., συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο καθαρό χρέος του ΔΕΔΔΗΕ ύψους €804 εκατ. – Είσοδος ενός ισχυρού παίκτη στην ελληνική ενεργειακή αγορά

Με τίμημα ρεκόρ που ανήλθε σε 2,1 δις. ευρώ ανακηρύσσεται σε προτιμητέο επενδυτή για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA).

Σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των τεσσάρων υποψηφίων επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ. Το αυστραλιανό fund επικράτησε των CVC Capital, KKR και του (επίσης από την Αυστραλία) First Sentier που είχαν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που προσέφερε το Macquarie ήταν σημαντικά ανώτερο του δεύτερου υψηλότερου.

Πρόκειται για την είσοδο ενός σημαντικά ισχυρού παίκτη στην εγχώρια ενεργειακή αγορά. Το Macquarie διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο η αξία που οποίοι αποτιμάται άνω των 420 δισ. δολ. ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια το fund είχε εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να αποκτήσει assets στην Ελλάδα, με εστίαση στις υποδομές. Είχε διεκδικήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα, σε enterprice value,  καθώς, η προσφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει  ποτέ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 μήνες, χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστερήσεις.

Με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Tο αμέσως επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΔΣ για να εγκρίνει την πώληση και αμέσως μετά να περάσει από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Δέλεαρ των επενδυτών αποτέλεσαν, τα προβλεπόμενα ρυθμιζόμενα έσοδα της εταιρείας, οι θετικές προοπτικές αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, στοιχεία που καλλιέργησαν θετικό έδαφος και συνέβαλλαν στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού.

Για την ρυθμιστική περίοδο 2021 – 2024, τα ρυθμιζόμενα έσοδα ξεκινούν από τα 771 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνουν στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Να σημειωθεί πέραν των άλλων ότι ο ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για είσοδο και στις τηλεπικοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει έρθει σε αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης. Το business plan της εταιρείας σε βάθος πενταετίας προβλέπει επενδύσεις περί τα 700 εκατ. ευρώ, πρότζεκτ για το οποίο υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως «σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε.».

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Η κυβέρνηση εξαίρεσε τους μουσουλμάνους της Θράκης από τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια! Γιατί άραγε;

Newsroom

Σε απεργιακό κλοιό έχει τεθεί από το πρωί η χώρα – Χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας

Πόσο μας επηρεάζει το έγκλημα στο διαδίκτυο;

Newsroom