ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Δέκα πολύ σημαντικά οφέλη που κερδίζει ο πλανήτης μας με την δεντροφύτευση

Δέκα πολύ σημαντικά οφέλη που κερδίζει ο πλανήτης μας με την δεντροφύτευση

Τα δέντρα αποτελούν ένα από μεγαλύτερα εφόδια της φύσης. Η αξία τους είναι τόσο σημαντική που η παρουσία τους καθορίζει την ίδια την λειτουργίας του πλανήτη.

Παρόλα αυτά η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα δέντρα, ειδικά με τον τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Γι’ αυτό τον λόγο, δράσεις όπως η δεντροφύτευση αποτελούν σημαντικές περιβαλλοντολογικές κινήσεις που επανορθώνουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και βοηθούν καθοριστικά τον πλανήτη γη να ανασάνει με αυτοπεποίθηση. Ποια είναι, όμως, τα 10 οφέλη από τη δεντροφύτευση;

1. Μείωση της κλιματικής αλλαγής

Εάν οι άνθρωποι είναι καλοί σε κάτι, τότε δημιουργεί περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το επιβλαβές CO2 συμβάλλει αρνητικά στην αλλαγή του κλίματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Τα δέντρα, ωστόσο, βοηθούν στην καταπολέμησή του! Απορροφούν το CO2 αφαιρώντας το από τον αέρα, ενώ συγχρόνως απελευθερώνουν οξυγόνο. Ετησίως, ένα στρέμμα δέντρων απορροφά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα ίση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 26 000 μίλια. Τα δέντρα είναι τα κύρια εργαλεία επιβίωσής μας: μόνο ΕΝΑ δέντρο μπορεί να παράγει αρκετό οξυγόνο για τέσσερις ανθρώπους.

2. Καθαρισμός αέρα

Έχετε αισθανθεί ποτέ την αίσθηση του «καθαρότερου αέρα» στο δάσος; Λοιπόν, είχατε δίκιο επειδή είναι γνωστό ότι τα δέντρα καθαρίζουν τον αέρα! Απορροφούν ρύπους όπως οξείδια του αζώτου, όζον, αμμωνία, διοξείδιο του θείου. Τα δέντρα απορροφούν επίσης τις οσμές και δρουν ως φίλτρο καθώς τα μικρά σωματίδια παγιδεύονται στα φύλλα. Ένα ώριμο στρέμμα δέντρων μπορεί να παρέχει ετησίως οξυγόνο για 18 άτομα.

3. Δροσιά κάτω από τους δρόμους

Κάθε χρόνο ακούμε τα συγκλονιστικά νέα σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει καθώς η κάλυψη των δέντρων μειώνεται. Η αφαίρεση των δέντρων και η αντικατάστασή τους με τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους και τα κτίρια που κάνουν απορρόφηση της θερμότητας καθιστά τις πόλεις πιο ζεστές Τα δέντρα όχι μόνο ψύχουν και δροσίζουν τις πόλεις, αλλά παρέχοουν σκιά και απελευθερώνοντας νερό.

4. Φυσικός κλιματισμός

Ξέρατε ότι στρατηγικά τοποθετημένα δέντρα γύρω από το σπίτι σας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες κλιματισμού; Αυτό, όχι μόνο θα κάνει καλό στο πορτοφόλι σας, αλλά θα μειώσει επίσης το διοξείδιο του άνθρακα και τις εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι αρχιτέκτονες και οι περιβαλλοντολόγοι κάθονταν μαζί και βρήκαν την εξαιρετική λύση – πράσινες στέγες. Οι πράσινες στέγες είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ενσωματώσετε τη βλάστηση στο σπίτι σας και να εξασφαλίσετε περιβαλλοντικά οφέλη για την κοινότητά σας εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα στους λογαριασμούς ψύξης.

5. Εξοικονόμηση νερού

Εκτός από την ψύξη, τα δέντρα βοηθούν επίσης στην εξοικονόμηση νερού. Λόγω της σκιάς που παρέχουν, το νερό θα εξατμιστεί αργά από τη χαμηλή βλάστηση. Τα δέντρα χρειάζονται περίπου 15 γαλόνια νερού την εβδομάδα για να επιβιώσουν, ενώ απελευθερώνουν περίπου 200-450 γαλόνια νερού την ημέρα.

6. Πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων

Το νερό μπορεί να είναι γεμάτο από ρύπους φωσφόρου και άζωτο. Χωρίς δέντρα, το νερό ρέει στους ωκεανούς και γενικά στα νερά χωρίς να φιλτράρεται. Τα δέντρα ωστόσο επιτρέπουν στο νερό να εισέλθει στη γη και να εισχωρήσει στο έδαφος. Ως εκ τούτου, αποτρέπουν τα θαλάσσια ύδατα από τους ρύπους των ωκεανών. Εκτός από τα δέντρα, οι πράσινες υποδομές είναι απαραίτητες…

7. Καταφύγιο για τα άγρια ζώα

Τα δέντρα συμβάλλουν επίσης στην τόνωση της βιοποικιλότητας δεδομένου ότι αποτελούν πηγή τροφής και φυσικό περιβάλλον για την άγρια πανίδα. Ένα μήλο παράγει περίπου 20 κουκούτσια φρούτων ετησίως, τα οποία μπορούν να θρέψουν πολλά πουλιά, έντομα και άγρια ζώα. Ακόμα κι αν φυτευτεί σε πολύ μικρή επιφάνεια, έχει ένα φανταστικό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα. Τα δέντρα που φυτεύονται ως κατοικίες για πουλιά, σκίουροι και μέλισσες είναι δρύινα και πλατάνια.

8. Πηγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα είναι τα ορυκτά καύσιμα. Εκτός από τις τοξικές τους ιδιότητες, δεν θα είναι επίσης γύρω μας για πάντα. Τόσες πολλές εταιρείες επικεντρώνονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν συγκομιστούν και υποστούν βιώσιμη επεξεργασία, τα δέντρα μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Είναι απλά στη χρήση, και με την έξυπνη διαχείριση των δασών μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

9. Ενίσχυση του εδάφους

Τα δέντρα είναι ένας από τους καλύτερους εταίρους όταν πρόκειται για τη γεωργία. Δρουν θετικά με διάφορους τρόπους: μειώνουν τη διάβρωση του εδάφους, αυξάνουν τη γονιμότητα και βοηθούν το έδαφος να αποκτήσει υγρασία. Τα πεσμένα φύλλα δέντρων μειώνουν τη θερμοκρασία του εδάφους και εμποδίζουν το έδαφος να χάσει πάρα πολύ υγρασία. Η φθορά των φύλλων που πέφτουν στο έδαφος μετατρέπεται σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των δένδρων και προωθεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

10. Έλεγχος διάβρωσης

Η βροχή και ο άνεμος είναι δύο κύριες δυνάμεις διάβρωσης που βλάπτουν το γυμνό έδαφος. Καθώς πέφτουν από τα ύψη, οι σταγόνες βροχής κερδίζουν δύναμη και ορμή που είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διεισδύσουν στο έδαφος όταν χτυπήσουν το έδαφος. Από την άλλη πλευρά, εάν η γη στεγνώσει, ο άνεμος μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά. Τα δέντρα σπάνε τα σταγονίδια της βροχής και εξασθενούν τη δύναμή τους, ενώ οι ρίζες κρατούν το χώμα μαζί και το προστατεύουν από τις επιπτώσεις του ανέμου.

 

 

Related posts

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Newsroom

Λέκκας για Πηνειό: «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της μη εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία»

Newsroom

Δήμος Αθηναίων: Στον Άγιο Αρτέμιο το 7ο πάρκο «τσέπης» της Αθήνας – Στόχος τα δέκα έως το τέλος του χρόνου

Newsroom