Κοινοποιείστε το άρθρο

Deutsche Welle: Ευρωπαϊκή στήριξη στην Τουρκία παρά τα ανοιχτά θέματα

Η ΕΕ επιθυμεί να γίνει η Τουκία μια ευημερούσα δημοκρατία δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στην Κων/πολη – Από την πλευρά του ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για εμπόδια που θέτουν διάφορες χώρες στην Τουρκία

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι μετά την εκδήλωση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί η Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται, να γίνει μια ευημερούσα δημοκρατική χώρα.

Η κ. Μογκερίνι πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και συνέχισε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και συνεργάτης. Ιδιαίτερα για την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, το Συριακό, το Ιράκ και το Ιράν. Έχουμε μια ομάδα πληροφόρησης με την τουρκική κυβέρνηση. Η ΕΕ θέλει να δει την Τουρκία ισχυρή. Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε όλα τα περιφερειακά θέματα εξωτερικής πολιτικής.»

Σημαντικά θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά

Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε έμπρακτη στήριξη κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να ανανεωθεί η τελωνειακή ένωση. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δεν έχουν ανοίξει τα πέντε κεφάλαια που υποσχόταν η συμφωνία της 18ης Μαρτίου και διαμαρτυρήθηκε για πολιτικά προσκόμματα που θέτουν διάφορες χώρες στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν απαντώντας στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την τελωνειακή ένωση και το θέμα των θεωρήσεων επεσήμανε ότι όταν υπάρχει συνεργασία στα θέματα αυτά υπάρχει επιτυχία και συνέχισε λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να πεισθούν οι χώρες που δεν δίνουν πράσινο φως για την ένταξη της Τουρκίας στον χώρο Σένγκεν.

Όπως φαίνεται έξι σημεία παραμένουν για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για την άρση της βίζας δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, ενώ το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για ουσιαστική επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει ακόμη στο κενό πάρα τις εκατέρωθεν δηλώσεις για θετική πρόθεση προόδου.

Πηγή: Deutsche Welle

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο