ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΣυνεντεύξεις

Διαδικτυακές Προσεγγίσεις: «Εστίαση και πολιτισμός οι μεγάλοι αδικημένοι της πανδημίας»

Διαδικτυακές Προσεγγίσεις: «Εστίαση και πολιτισμός οι μεγάλοι αδικημένοι της πανδημίας»

Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, ο Δημοσιογράφος και Διευθυντής των greekaffair.news & 7nea.gr, Κυριάκος Τσικορδάνος φιλοξένησε στις «Διαδικτυακές Προσεγγίσεις» τους Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρο της ΠΑΣΚΕΔΙ, την Τραγουδοποιό Κωνσταντίνα Πάλλα, τον Νίκο Παπαευθυμίου, Πρόεδρο του σωματείου εστιατόρων και fast food Νομού ΤρικάλωνΜέλος της ΠΟΕΣΕ και τον Σεφ κ. Γιώργος Τσελεμεντές και συζήτησαν για το καυτό θέμα της επικαιρότητας «Εστίαση και πανδημία: Η αβεβαιότητα και τα προβλήματα της επόμενης ημέρας».  

Η εκπομπή έδωσε μια άλλη  διάσταση στο θέμα  «εστίαση & πανδημία» φωτίζοντας όλες τις πτυχές και παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος χώρος της εστίασης όλο αυτό το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργεί, αλλά και τα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της εστίασης μόλις ανοίξουν τα καταστήματά τους, κυρίως λόγω των ανισοτήτων που δημιουργούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τον χώρο της εστίασης ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά αυτή που διανύουμε, το βασικό στοίχημα είναι πραγματικά η υγεία όλων, αυτό που σίγουρα έχουμε απωλέσει είναι και ένα κομμάτι της πνευματικότητάς μας, δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε το να διερχόμαστε ελεύθεροι σε σημεία που αισθανόμαστε κιόλας την ανθρώπινη υπόστασή μας. Σίγουρα έχουμε σημειώσει κάποια φοβερά αρνητικά και στην παραγωγικότητά μας και στη λογιστική μας αποτύπωση και τη δυναμική μας. Από κει και πέρα πιστεύω ότι οι κοινοί κλάδοι όλοι οι παραγωγικό είτε είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε είναι οι προμηθευτές μας είτε είμαστε εμείς, έχουμε πάθει μια μεγάλη ζημιά, αλλά πιστεύω με συνέργεια με μια καλή βάση από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούμε να έχουμε έναν αριθμό επιχειρήσεων που θα διασωθούν, όχι όλες, αλλά θα υπάρξει ένας αριθμός επιχειρήσεων που θα έχουν επόμενη ημέρα».

Ο κ. Νίκος Παπαευθυμίου, Πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων και fast food Νομού Τρικάλων τόνισε ότι «Βασικό [πρόβλημα] είναι το οικονομικό ένας παράγων που δεν μπορεί να μην αναφερθεί. Ζήσαμε μια δεκαετία πολύ δύσκολη με τα μνημόνια. Το οικονομικό πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο και η επόμενη μέρα πώς θα ανοίξουμε, με τι κανόνες θα ανοίξουμε; Είναι βασικό αυτό που ανέφερε ο κ. Τσελεμεντές για τα εισοδήματα του καθενός. Ας σκεφτούμε ότι δεν είμαστε κλειστά 5 μήνες που λέμε τώρα αλλά είμαστε κλειστά 14 μήνες, γιατί το καλοκαίρι που ανοίξαμε υπολειτουργούσαμε είχαμε μειωμένο ωράριο, περιορισμό ατόμων, απαγόρευση εκδηλώσεων. Και τώρα μιλάμε με πελάτες [για εκδηλώσεις γάμους κ.λπ] και δεν ξέρουμε τι θα γίνει, είμαστε στον αέρα, δεν μπορούμε να κλείσουμε δουλειά κι αυτό είναι βασικό πρόβλημα. Η εστίαση δεν είναι όπως τα εμπορικά σηκώνουμε ρολά και ανοίγουμε, δεν θα βρούμε τίποτα ίδιο».

Η τραγουδοποιός Κωνσταντίνα Πάλλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από τον χώρο της μουσικής λέγοντας «Δυστυχώς δεν έκλεισαν μόνο οι χώροι εστίασης, οι μουσικές σκηνές και τα bar όπου τραγουδούσαμε, έκλεισε και ο τουρισμός, οπότε ως κλάδος και εμείς αμέσως μπήκαμε στην ανεργία. Αυτό που χτύπησε διπλά το δικό μας επάγγελμα είναι ότι από τη φύση του μας αναγκάζει κάθε μέρα να έχουμε και διαφορετικό εργοδότη, οπότε υπήρχε μια απουσία συμβάσεων αορίστου χρόνου και ο αλγόριθμος που έβγαζε τα δικά μας μερίδια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αδίκως έβγαλε εκτός τους περισσότερους συναδέλφους από την ομάδα εκείνων που δικαιούμαστε κάποια επιδόματα των 800,00€. Για εμάς τους καλλιτέχνες δεν υπάρχει μέλλον έχουμε ήδη καταστραφεί ως κλάδος και δεν εννοώ μόνο τους τραγουδιστές, πίσω μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, μουσικοί, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, φωτιστές, ηχολήπτες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή καταστράφηκαν».

Από τη δική του θέση, ο Σεφ Γιώργος Τσελεμεντές επισήμανε «Να ξεκινήσω αρχικά με τον καλλιτεχνικό κλάδο που θεωρώ ότι  είναι σε χειρότερη θέση από εμάς γιατί από τις 12 Μαρτίου που κλείσαμε πέρυσι, εκείνοι ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να ξανακάνουν μεροκάματο. Από τη στιγμή που έκλεισε η εστίαση, και όχι τόσο πέρυσι τους δυόμιση μήνες, μιλάω κυρίως από τις 3 Νοεμβρίου που κλείσαμε φέτος, θεωρώ δεν έγινε σωστά κάποιος υπολογισμός. [Σε μια οικογένεια] δεν μπορεί να βάζεις ένα πλαφόν 534,00€ το μήνα για να ζήσει. Αυτομάτως δεν θα πρέπει να πληρωθούν κάποια πράγματα π.χ. το ενοίκιο ή δεν θα φάει η οικογένεια για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις, ένα από τα δυο διαλέγεις. Σε αυτή την περίπτωση όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα φάει η  οικογένεια και θα μείνουν απλήρωτοι οι λογαριασμοί. Ουσιαστικά εξισώνεις όλες τις βαθμίδες της εστίασης, τους βάζεις όλους σε μια ευθεία γραμμή, τους δίνεις το ίδιο ποσό ανεξαρτήτως τις ανάγκες του καθενός και τη σύμβαση που είχε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι καλεσμένοι τόνισαν ότι ο χώρος  της εστίασης και ο πολιτισμός έχουν πληγεί και αδικηθεί ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας και υπογράμμισαν ότι «ο πολιτισμός θα περάσει μια τρομερή κρίση γατί ήδη μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων του πολιτισμού έχουν αναζητήσει σε άλλους χώρους δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους.  Ο πολιτισμός ματώνει και αν αύριο ανοίξει η εστίαση και ο τουρισμός, δεν θα υπάρχουν άνθρωποι του πολιτισμού και αυτό θα το πληρώσουμε τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει ο πολιτισμός να παίξει τον ρόλο του. Χωρίς πολιτισμό δεν υπάρχει πυξίδα και κατεύθυνση να θέλεις να πάρεις έχοντας θέσει τον προορισμό σου, δεν θα φτάσεις ποτέ!».

Δείτε όλη την συζήτηση εδώ βίντεο 

Κ.Τ.

 

Related posts

Κοινή διακήρυξη για το μέλλον της ΕΕ και τους πυλώνες του Χριστιανισμού και της Οικογένειας

«Φωτιά» η αμόλυβδη: Έφτασε έως και τα 2 ευρώ στα νησιά

H Αθήνα μέσα από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη