ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Διατροφή: Ότι τρως επηρεάζει την ψυχολογία και τον εγκέφαλό σου

Διατροφή: Ότι τρως επηρεάζει την ψυχολογία και τον εγκέφαλό σου – Μάθε τη διατροφή που περιορίζει το άγχος και την κατάθλιψη

Κι όμως η διατροφή που κάνεις επηρεάζει άμεσα την ψυχική σου υγεία

Aναμφίβολα, η διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα της υγείας, ψυχικής, σωματικής και πνευματικής και συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματα. Πώς όμως;

Πώς η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία και τον εγκέφαλο;

Η σχέση μεταξύ διατροφής και συναισθημάτων πηγάζει από τη στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος φιλοξενεί δισεκατομμύρια βακτήρια που επηρεάζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, χημικών ουσιών που μεταφέρουν συνεχώς μηνύματα από το έντερο στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι δύο κοινά παραδείγματα.

Τα τρόφιμα που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία

Πρωτεΐνη

Σπάνια θα διαβάσεις άρθρο για τρόφιμα που να μην περιέχει αυτά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Κι αυτό γιατί τέτοιου είδους γεύματα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια και στα αυξανόμενα επίπεδα άγχους. Θα πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνεις τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα, τρόφιμα μεταξύ άλλων όπως είναι ο σολομός, τα αυγά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το τόφου.

Πρεβιοτικά

Για όσους δεν το γνωρίζουν, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρεβιοτικά δεν είναι τα ίδια με τα προβιοτικά. Ειδικότερα, τα πρεβιοτικά τρέφουν μακροχρόνια τα καλά βακτηρίδια του εντέρου, ενώ έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι συμβάλλουν και στη μείωση της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Τα τρόφιμα που είναι καλή πηγή πρεβιοτικών περιλαμβάνουν τις αγκινάρες, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τις μπανάνες, τα ρεβίθια, τις φακές και τη βρώμη.

Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο

Τα οφέλη που έχει το μαγνήσιο στην ψυχική υγεία είναι γνωστά, καθώς η έλλειψη μαγνησίου συχνά συνδέεται τόσο με το άγχος όσο και με την κατάθλιψη. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2018, διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο έπαιζε σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Το αβοκάντο, τα φασόλια και οι φακές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το τόφου και η μαύρη σοκολάτα είναι όλα πλούσια σε μαγνήσιο.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες θα πρέπει να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και έχει διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες. Τις συναντάμε στη σκούρα σοκολάτα, στα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, το ελαιόλαδο, τη σόγια και το πράσινο τσάι.

 Ζάχαρη

Μάλιστα, σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι η σοκολάτα και η ζάχαρη μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σου. Δεν είναι τυχαίο. Η ζάχαρη θεωρείται ο κύριος ένοχος φλεγμονής, καθώς τροφοδοτεί «κακά» βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα. Και μπορεί μερικές φορές να νομίζεις πως για λίγο σου φτιάχνει τη διάθεση, όμως εν τέλει το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τη διάθεσή σου.

Όταν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, έχεις λιγότερες ψυχολογικές διακυμάνσεις και εστιάζεις πιο εύκολα στα θετικά. Μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι ανθυγιεινές δίαιτες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Έρευνες έχουν αποδείξει το παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία, περιορίζοντας την κατάθλιψη και το άγχος.

Όπως είπαμε, λοιπόν, η διατροφή επηρεάζει την ψυχολογία, την ψυχική υγεία και τον εγκέφαλό σου. Στόχος σου δεν πρέπει να είναι οι λίγες θερμίδες ή οι αυστηρές δίαιτες για απώλεια λίπους, αλλά η ισορροπημένη διατροφή που μεταξύ άλλων θα έχει και θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Μια τέτοια είναι η μεσογειακή διατροφή που θα σε βοηθήσει να τρως πιο υγιεινά και προσεγμένα, έχοντας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που χρειάζεσαι.

 

Related posts

Ξεκινούν άμεσα μέσω ΕΟΠΥΥ δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας – Δείτε ποιες ηλικίες δικαιούνται

Κοτανίδου: Ελεύθερο το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική

Newsroom

«Αμβλώσεις» και οι ευρύτερες επιπτώσεις για μια γυναικά

Newsroom