ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης για Oruc Reis: Θα αποτρέψουμε το σεισμογραφικό ακόμα και με πόλεμο

Διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης για Oruc Reis: Θα αποτρέψουμε το σεισμογραφικό ακόμα και με πόλεμο

Ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης μίλησε για τους στόχους της Τουρκίας αλλά και για το τι απάντηση πρέπει να δώσει η Αθήνα για να σταματήσει το Oruc Reis.

 

Οδιεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέλυσε την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να στείλει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με πολεμικά πλοία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε «απόσταση αναπνοής» από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, η Τουρκία επιδιώκει με το Oruc Reis, «να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία, την οποία θεωρεί θετική γι’ αυτήν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μία εσωστρέφεια λόγω και των επικείμενων προεδρικών εκλογών και η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει άτολμη και απρόθυμη για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα την Τουρκία».

Ποιοι είναι οι στόχοι της Τουρκίας

Για τον καθηγητή διεθνολόγο, οι στόχοι της Τουρκίας και του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι δύο: «Ο πρώτος είναι να αλλάξει τους “όρους του παιχνιδιού”, εκβιάζοντας την Ελλάδα και την Ε.Ε., ώστε να εμπλουτίσει την ατζέντα και των διερευνητικών επαφών αλλά και να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι δεν αισθάνεται ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής προ δύο εβδομάδων».

Ο δεύτερος στόχος, και κυριότερος, «είναι να δημιουργήσει μία τετελεσμένη κατάσταση βάσει της οποίας δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ». Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο «ουσιαστικά αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, πράγμα που είναι και η επίσημη τουρκική θέση».

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο – Καλοκαιρινή Γιορτή 2018

«Το Κόκκινο Ποτάμι» η συναρπαστική ιστορία, από την αρχή – Από την Κυριακή, 12 Ιουνίου στις 21:00

Φτιάξε μόνη σου την τέλεια σπιτική λεμονάδα