ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Αποδράσεις

Δήλος: Tο νησί του Απόλλωνα

Δηλος: Tο νησί του Απόλλωνα

deilos-3

Ελλάδα. Αιγαίο Πέλαγος. Φως Απολλώνιο. Εκτυφλωτικό. Κλείνετε τα μάτια και κόκκινοι φωτεινοί δίσκοι στο μέγεθος του ήλιου πάλλονται στο απόλυτο σκοτάδι. Στη Δήλο, το νησί του Απόλλωνα, το φως εκπέμπεται από τα μάρμαρα και τους γρανιτένιους βράχους προς τον ουρανό. Τρυπά τα σύννεφα και απλώνεται απαστράπτον στο Αιγαίο. Ολόγυρα από τη Δήλο σαν σε μαγικό κύκλο αναδύονται και άλλα νησιά. Τις ονόμασαν Κυκλάδες.

Αξίζει να δείτε στη Δήλο

Προσκυνητής του Φωτός στη μέση του Αιγαίου
Στέκεστε στον κεντρικό πυρήνα, εκεί στο Ιερό των Δηλίων. Ντρέπεστε να σηκώσετε τα χέρια ψηλά σαν ικέτης, αν και θα το θέλατε πολύ. Γύρω σας είναι ο οίκος των Ναξίων, το Αρτεμίσιο, το Πυθίο, η Εξέδρα του Διονύσου και πιο μακριά το αρχαίο θέατρο, οι κατοικίες των Δηλίων και ο ναός της Ίσιδος. Με τα μάτια αναζητάτε το Άνδηρο των Λεόντων, τα πέντε μαρμάρινα λιοντάρια-φρουρούς και την ιερή Φοινικιά που κρατιόταν η Λητώ, καθώς γεννούσε τον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα. Ναι! Όλα είναι εδώ. Είστε στο κέντρο, στις απαρχές του αρχαίου κόσμου του Αιγαίου.

Αρχαιολογικό μουσείο: έργα θεού και ανθρώπων
Μία από τις καλύτερες συλλογές αρχαίας ελληνικής γλυπτικής στον κόσμο είναι εδώ. Το αρχαιολογικό μουσείο της Δήλου χτίστηκε το 1904 και είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας. Στις εννέα αίθουσές του θα δείτε αρχαία γλυπτά, μωσαϊκά, αγγεία, επιγραφές, κοσμήματα, επιτύμβια αγάλματα, στήλες. Θα ξεχωρίσετε τον κορμό κούρου από το Ιερό του Απόλλωνα, το άγαλμα του Διοσκουρίδη και της Κλεοπάτρας και το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Βορέα που αρπάζει την Ωρείθυια.

Ο ναός της Ίσιδος
Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού. Στο εσωτερικό του σώζεται ακόμη το λατρευτικό άγαλμα της θεάς, προστάτιδας των ναυτικών. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ιερά των ξένων ναών και βρίσκεται στους πρόποδες του Κύθνου.

Το Θέατρο
Αρχικά, ήταν ξύλινο και στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. αντικαταστάθηκε με το σημερινό λίθινο. Συνολικά, μπορούσε να εξυπηρετήσει πέντε χιλιάδες θεατές. Επίσης, όλη η συνοικία έχει αρχαίες, ιδιωτικές κατοικίες από τις οποίες ξεχωρίζουν της Κλεοπάτρας και του Διοσκουρίδη.

deilos-2

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Δήλου

Ανάβαση στο κέντρο των Κυκλάδων
Το ανέβασμα στον Κύθνο, τον ψηλότερο λόφο της Δήλου (μόλις 133 μέτρα), διαρκεί 20 λεπτά. Μια αρχαία κλίμακα -σκάλα στα νεοελληνικά- σας οδηγεί εκεί που το μάτι χάνεται στο μπλε του Αιγαίου. Συνήθως φυσά δυνατά και όλα τα γύρω νησιά διακρίνονται ξεκάθαρα, σχηματίζοντας έναν ιδεατό κύκλο.

Το νησί του Απόλλωνα
Απόσπασμα ελληνικής μυθολογίας και κομμάτι της ψυχής του νησιού αυτού. Απελπισμένη και διωγμένη από παντού η Λητώ -έχοντας στα σπλάχνα της το παιδί του Δία- αναζητά έναν τόπο να γεννήσει. Ο Δίας παρακαλεί τον αδερφό του Ποσειδώνα να τη βοηθήσει. Του ζητά να ακινητοποιήσει τον αόρατο και άσκοπα περιπλανώμενο βράχο, που ονομαζόταν Άδηλος, ώστε η Λητώ να γεννήσει εκεί τον Απόλλωνα. Ο Ποσειδώνας δέχεται και αγκυροβολεί το βράχο στη θάλασσα. Τον δένει με διαμαντένιες αλυσίδες στο βυθό και τον ονομάζει Δήλο. Η Λητώ γεννάει το θεό του φωτός, ακουμπώντας την πλάτη της στον Κύθνο και κρατώντας με τα χέρια της τη μοναδική φοινικιά του νησιού.

Η ανακάλυψη της Ρήνειας
Βρίσκεται πολύ κοντά στη Δήλο και τη Μύκονο και έχει έκταση 14 τ.χλμ. Ένα στενό, πλάτους μόλις 1 χιλιομέτρου, χωρίζει τη Ρήνεια από τη Δήλο. Η Ρήνεια έχει πολλούς όρμους και κολπίσκους και διαθέτει πολλές ερημικές, αμμουδερές παραλίες, μοναδική εμπειρία για όσους την επισκεφθούν με σκάφος. Υπάρχουν πέντε ξωκκλήσια και διάσπαρτες αγροικίες στο νησί. Οι περισσότερες βρίσκονται κοντά στο ξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας, μπροστά σε μια καταπληκτική παραλία με άμμο.

 

Το διαβασαμε εδω

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Ορεινή Αρκαδία: Ένα σπάνιο κομψοτέχνημα από φύση ιστορικά χωριά, μοναστήρια και αρχαίες πολιτείες

Newsroom

Καταρράκτης Παλαιοκαρυάς: καλύτερος από της Έδεσσας

Οι κρυφές παραλίες της Αττικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Newsroom