Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας σε άσκηση της Πυροσβεστικής που  πραγματοποιήθηκε στην  Πεντέλη στις 8/5/2018  και  έφερε τον τίτλο «Δια Πυρός 2018» είχε δηλώσει: «Είμαστε πιο έτοιμοι από πέρσι και άλλες χρονιές»

Εκείνο το πρωινό τις 8/5 /2018 πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα ασκήσεις ίδιου τύπου, με την συμμετοχή όλων των φορέων και διαθέσιμων μέσων σε όλες τις Περιφέρειες ανα την επικράτεια, εκτός από την Στερεά Ελλάδα και την Δυτική Ελλάδα, που αναβλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας και θα διεξαχθέντα άλλη μέρα.

«Είμαστε πιο έτοιμοι από πέρσι και άλλες χρονιές», είχε δήλωσε μετά το τέλος της  άσκηση ο κ. Τόσκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και όλος ο κρατικός μηχανισμός, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, γι’ αυτό και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του σε όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση.

 

Στόχος όλων των ασκήσεων ήταν να δοκιμαστεί η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων, ο συντονισμός των δυνάμεων σε περίπτωση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, η ετοιμότητα του προσωπικού. Επίσης, να ελεγχθεί η αξιοπιστία των μέσων και αν είναι σε κατάσταση να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό συμβάν, να επικαιροποιηθεί ο ετήσιος σχεδιασμός δασοπυρόσβεσης, καθώς και να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες.

Το σενάριο στην Πεντέλη, προέβλεπε άσκηση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής και είχε επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής, Αχιλλέα Τζουβάρα, περιελάμβανε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην θέση Πύριζα, που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν απ’ τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν το πανέμορφο δάσος του Πεντελικού όρους. Η φωτιά υποτίθεται πως ξέσπασε από άγνωστη σε πρώτη φάση αιτία, σε συνθήκες με βαθμό επικινδυνότητας 4, με υψηλές θερμοκρασίες, πολύ χαμηλή υγρασία και ξηρασία 15 ημερών και Β-ΒΔ ανέμους 4-6 μποφόρ με ριπές κατά τόπους 7 μποφόρ.

Όπως  είχε δηλώσει και ο ίδιος ο αρχηγός του Π.Σ., αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης, οι συνθήκες της άσκησης ήταν ρεαλιστικές, προκειμένου να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα.

Όλες οι κινήσεις ξεκίνησαν απ’ την αναγγελία της πυρκαγιάς και κλιμακώθηκαν μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους, με την συμμετοχή 15 πυροσβεστικών οχημάτων με 45 πυροσβέστες, δύο μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, τρία πεζοπόρα τμήματα και δύο ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, τρία ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, εννέα εθελοντικά οχήματα, υδροφόρες των δήμων και χωματουργικά μηχανήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη «πεζετέλ», 2 «καναντέρ» και δύο ελικόπτερα «σινούκ» του στρατού.

Εκτός των άλλων, η άσκηση προέβλεπε την «σύλληψη» εμπρηστή και την διάσωση τραυματία πυροσβέστη, με ελικόπτερο σούπερ πούμα. Δοκιμάστηκε επίσης και η νέα φιλοσοφία (που τελικά δεν εφαρμόστηκε πότε)  και ποιο συγκεκριμένα η άμεση μεταφορά πεζοπόρου τμήματος σε δύσβατη περιοχή με ελικόπτερο και δεξαμενή νερού με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου να εφοδιάζονται για να ανακόψουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, μέχρι να φτάσουν και τα άλλα επίγεια μέσα.

Η τακτική αυτή  είχαν πει τότε ότι θα εφαρμοστεί κυρίως στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς πυροσβεστικές δυνάμεις, και σε ορεινούς όγκους που είναι αδύνατη η προσέγγιση από τα οχήματα.

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκε επίσης και το drone της Πυροσβεστικής.

Για τον συντονισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων χρησιμοποιήθηκε το λεωφορειάκι- κινητό συντονιστικό κέντρο «Όλυμπος» του Π.Σ.

 

Επίσης να αναφέρουμε ότι όσο άφορα την προετοιμασία, ο κ. Τόσκας ειχε υπογραμμίσει τότε ότι εφέτος εξασφαλίστηκαν έγκαιρα ένα παραπάνω ελικόπτερο βαρέως τύπου (4 αντί 3) και δύο παραπάνω μεσαίου τύπου (9 αντί 7), ενώ είναι έτοιμοι οι 12 κινητήρες των παλιών καναντέρ που ανακατασκευάστηκαν στην Αμερική.

«Είμαστε πιο έτοιμοι από άλλες χρονιές – τόνισε – με τα παλιά μας μέσα και με τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα τα ελικόπτερα του Π.Σ. Τέρμα οι πτήσεις vip. Δουλειά τους είναι να σβήνουν φωτιές. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας για επιτήρηση. Ποτέ δεν είναι αρκετά τα μέσα του Π.Σ. Μακάρι να είχαμε άλλα τόσα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε με αυτά που έχουμε και μέσα στο πλαίσιο το οικονομικό» είχε πει εκείνη την ημέρα .

Ο αρχηγός του Π.Σ., τόνισε ότι «η σημερινή άσκηση σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, στην οποία θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί τους προηγούμενους μήνες», και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, επεσήμανε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει προετοιμασίες από τον χειμώνα και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε όλους τους τομείς για να επισημανθούν τα προβλήματα και να προχωρήσουν οι λύσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, κάποιοι δήμοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τον καθαρισμό ξερών χόρτων, ενώ έχουν βγει τα κονδύλια από τις 30 Απριλίου. Για τον λόγο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος, έχει συγκαλέσει σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου Βορείου Τομέα, αύριο στον Χολαργό, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

Τα συμπεράσματα και τα σχόλια δικά σας …..

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο