ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνεντεύξεις

Δημήτρης Παπαστρεργίου :«Δεν άφησα την δουλειά μου για να έρθω στο δήμο και να μην κάνω τίποτα»

Συνέντευξή με το Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου:«Δεν άφησα την δουλειά μου για να έρθω στο δήμο και να μην κάνω τίποτα να είμαι ανενεργός»!!!

 

O δήμαρχος Δημήτρης Παπαστρεργίου μίλησε στο greekaffair.gr και στον Κυριάκο Τσικορδάνο σε μια συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης  για την προσωπική του πορεία από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι και σήμερα όπου εξασκεί τα καθήκοντα του Δημάρχου στο Νομό Τρικάλων .  

Κύριε Παπαστεργίου, έχω την τύχη να γνωρίζω την όλη πορεία σας, από τα εφηβικά σας χρόνια μέχρι και σήμερα. Λίγο πολύ σας ξέρουμε σαν ανοιχτό βιβλίο, υπάρχει όμως κάτι που ίσως δεν γνωρίζουμε  για εσάς και θα θέλατε να μας το πείτε σήμερα;

Η αλήθεια είναι ότι ο τρικαλινός λαός γνωρίζει την ενασχόληση που είχα με το ραδιόφωνο. Τώρα, ίσως αυτό που δεν γνωρίζουν οι Τρικαλινοί είναι ότι η ασχολία μου και με τα κοινά προέκυψε και εξαιτίας της σχέσης που είχα με το ραδιόφωνο.

Ασχολούμαι με το ραδιόφωνο από τα 15 μου. Αφού πέρασα στο Πολυτεχνείο Αθηνών, παράλληλα φοίτησα και σε μια σχολή Δημοσιογραφίας και έτσι συνέχισα να κάνω ραδιόφωνο. Έτσι λοιπόν, ένα αντικείμενο που θα έλεγα ότι λείπει από την ζωή μου είναι το ραδιόφωνο και η μουσική.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στις όμορφες γειτονίες μιας παλαιότερης εποχής των Τρικάλων. Πόσο τυχερός θεωρεί ότι είναι ο σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου που μεγάλωσε τα χρόνια εκείνα σε σχέση με τα παιδιά του σήμερα;

Ναι, το πατρικό μου σπίτι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το δημαρχείο . Τώρα όσον αφορά την σημερινή γενιά σε σχέση με την γενιά την δική μας, του εβδομήντα,  Κυριάκο, θεωρώ ότι η σημερινή γενιά είναι πιο άτυχη. Και είναι πιο άτυχη γιατί εμείς, παρ’ ότι είμαι οπαδός της πληροφορικής και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς υπολογιστή, είμαι τυχερός που δεν είχα υπολογιστή στα πρώτα μου  χρόνια και είδα την ζωή έξω, την έζησα έξω, στις αλάνες, τις παιδικές χάρες, ήμουν τυχερός που έπαιξα κρυφτό, μπάλα και όλα τα παιχνίδια της εποχής εκείνης που έπαιζαν τα παιδιά σε μια επαρχιακή πόλη. Γενικά δεν είχαμε το φόβο εκείνη την εποχή, ούτε εμείς αλλά ούτε και οι γονείς μας, να πάμε στο επόμενο τετράγωνο με το ποδήλατο και να παίξουμε με του φίλους μας, υπήρχε ασφάλεια και σίγουρα για όλα αυτά που και εσύ έζησες, Κυριάκο, νιώθω τυχερός .

Στα εφηβικά σας χρόνια τι παιδί υπήρξατε; Ήσασταν ένας ήρεμος χαρακτήρας ή ανήκετε στα παιδιά που είχαν έντονη την ανησυχία για εξερεύνηση και περιπέτεια ;

 Κοίταξε, ήμουν ανήσυχος σε σχέση με το τι γίνεται γύρω μου. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με πολιτικές νεολαίες, μέχρι και πρότινος δεν ήμουνα μέλος κανενός κόμματος, αλλά είχα ανησυχίες όσο αφορά το σχολείο με το τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να διεκδικήσουμε. Πάντα ήμουν μέλος στα μαθητικά συμβούλια, άρα υπήρχε μια ανησυχία μέσα μου .

 Από την εφηβική σας ηλικία υπάρχει κάποιο σημαντικό γεγονός που να το θυμάστε ακόμα και σήμερα έντονα;

Ναι, ο θάνατος ενός φίλου μου, του Βασίλη Κυριακούλη. Όταν στα 15 ξεκίνησα τον HOT MIX, τον πρώτο μου ραδιοφωνικό σταθμό, τότε ήμασταν μια ομάδα πέντε ανθρώπων, ο Γιώργος Λαναράς, ο Βασίλης Καναβός, ο Βασίλης Κυριακούλης, ο Γιάννης Πλακιάς κι εγώ . Ήταν όλοι τους μεγαλύτεροι από εμένα. Ο Βασίλης Κυριακούλης, παρ’ όλο που θεωρώ  ότι ήταν και ο πιο ταλαντούχος όλων μας στο ραδιόφωνο, με το που έφυγε από τα Τρίκαλα στα 18 να κυνηγήσει την τύχη του στην Αθήνα, κάποια στιγμή, το θυμάμαι ακόμα και τώρα τι έκανα, ήμουν στο HOT MIX στο ραδιόφωνο και συνέδεα ένα φωτιστικό, όταν ξαφνικά μπαίνει μέσα μια φίλη μας και μας λέει ότι ο Βασίλης δεν είναι καθόλου καλά και πρέπει να φύγει άμεσα με ελικόπτερο για Αθήνα. Αυτό είναι ένα γεγονός που δύσκολα ξεχνάς.

 Δημήτρης Παπαστεργίου και Ραδιόφωνο: πως ξεκινάει αυτός ο μεγάλος έρωτας ανάμεσα σε εσάς και τα FM; Τι ήταν αυτό που σας μάγεψε από το ραδιόφωνο τόσο πολύ;

Κοίταξε, είχα πάντα σχέση με τα ηλεκτρονικά. Να φανταστείς, ένα πράγμα που χάρηκα στο Γυμνάσιο, ήταν που τότε, ένας πρώτος μου ξάδερφος, επίσης συνονόματος Δημήτρης Παπαστεργίου, μου έμαθε να κολλάω με καλάϊ, κολλητήρι και ηλεκτρονικά. Από εκεί και πέρα η αγάπη για την ηλεκτρονική, έφερε την αγάπη για την κατασκευή πομπών. Ένας πρώτος πομπός,  ένας δεύτερος, μετά Μοναστηράκι κλασικά, μαθητής μαζί με το πατέρα μου τότε για να βρούμε EL 504  και 6146,  δυο διαφορετικές λυχνίες. Όσο περνούσε ο καιρός, ο έρωτας  αυτός φούντωνε για το ραδιόφωνο. Μετά ξεκίνησα και τις πρώτες επαγγελματικές ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ράδιο Ζυγό, σε ηλικία Τρίτης Γυμνασίου και στην συνέχεια, μετά από δυο χρόνια, κάναμε το δικό μας μεγάλο βήμα για εκείνα τα χρόνια, δημιουργήσαμε  το δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό, τον πρώτο με ξένη μουσική για την εποχή εκείνη στα Τρίκαλα το Hot Mix FM 88 .

Ποια είναι η μαγεία που νιώθει ένας ραδιοφωνικός παραγωγός πίσω από ένα μικρόφωνο στο ραδιόφωνο;

 Θεωρώ είναι η αλληλεπίδραση.  Η αλληλεπίδραση με το κόσμο και μάλιστα σε εποχές που δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που τώρα ίσως καλύπτουν ένα μέρος όλης αυτής της απόστασης, ότι ήσουν εσύ και οι ακροατές σου. Μπορούσες να τους ανεβάσεις και να του κατεβάσεις ψυχολογικά, να του κάνεις να συγκινηθούν, να χαρούν, να κλάψουν, να γελάσουν, να τους φτιάξεις ή να τους  χαλάσεις την μέρα, να τους ενημερώσεις, αυτό είναι το ραδιόφωνο. Και θεωρώ ότι παραμένει ακόμα και σήμερα, σε σχέση με την τηλεόραση που μπορεί να κάνει κοιλιά κάποια στιγμή, το ραδιόφωνο όσα χρόνια  και αν περάσουν θα παραμείνει,  γιατί δεν απαιτεί αποκλειστικότητα. Δηλαδή, μπορείς να ακούς ραδιόφωνο όταν οδηγείς, όταν κοιμάσαι, όταν μαγειρεύεις, στη δουλειά, στο χωράφι, ακόμα και όταν κάνεις ερώτα το ραδιόφωνο δεν λείπει από την ζωή του ανθρώπου. Ενώ η τηλεόραση σε θέλει εκεί, κολλημένο, θέλει να έχεις όλη την προσοχή σου πάνω της .

 Επαγγελματικά, πριν ασχοληθείτε με τα του Δήμου Τρικκαίων, μήπως είχατε σκεφτεί κάπως διαφορετικά το μέλλον σας στο πίσω μέρος του μυαλού σας;   

 Όχι, ήμουν απόλυτα κατασταλαγμένος στο τι ήθελα να κάνω στην ζωή μου. Το ραδιόφωνο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθόρισε το τι θα σπουδάσω. Δηλαδή, πρώτη και μόνη σχολή που είχε σχέση με κεραίες, με μικροκύματα, ραδιοκύματα, ήταν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο της  Αθήνας, για αυτό και επέλεξα αποκλειστικά αυτή και μόνο την σχολή  της Αθήνας, με κίνδυνο να χάσω άλλες σχόλες, σε άλλες πόλεις, που θα τις έπιανα σίγουρα, ενώ εγώ ήθελα αποκλειστικά να πάω Αθήνα, γιατί ήθελα να συνδυάσω και μια σχολή Δημοσιογραφίας που είχα επιλέξει να πάω εκείνη την εποχή .

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, οδεύοντας στην τετάρτη χρονιά της θητείας του,  πόσο ευχαριστημένος είναι προσωπικά από το έργο που έχει κάνει στο δήμο του μέχρι σήμερα;

 Κοίταξέ Κυριάκο, αν δεις το έργο αποκομμένο από την σημερινή εποχή της κρίσης που ζούμε, θα μπορούσαμε σαν δήμος να έχουμε κάνει και πιο σπουδαία πράγματα, δηλαδή πριν από δέκα χρόνια θα έλεγε κάποιος αν μετέφερε αυτήν την δημοτική θητεία, ότι δεν έχεις κάνει αρκετά. Πρέπει όμως να βλέπουμε κάθε πράγμα στο χρόνο του, τι χρήματα υπήρχαν πριν δέκα χρόνια στον δήμο, τι καταστάσεις ζήσαμε.  Μην ξεχνάμε ότι, στον πρώτο χρόνο τις θητείας μας, πέσαμε πάνω σε capital control, όπου δεν υπήρχαν εργολάβοι. Οι εργολάβοι μου έλεγαν,  δήμαρχε δεν μπορώ να δουλέψω, δεν γνωρίζω  αύριο τι μας ξημερώνει, αν θα έχουμε ευρώ ή  κάποιο άλλο νόμισμα,  θα είμαστε-δεν θα είμαστε, θα πτωχεύσουμε, άρα με όλα αυτά τα δεδομένα θεωρώ ότι για πράγματα που δεν χρειάζονταν χρήματα,  τα πήγαμε αρκετά καλά σαν δήμος. Γιατί όταν θα πρέπει να φτιάξεις πεζοδρόμια, να καλύψεις λακκούβες, να φτιάξεις δρόμους, χρειάζονται λεφτά. Ο Δήμος Τρικκαίων, στο ταμείο δεν έχει πάρα πολλά, είναι ένας φτωχός δήμος, είναι από τους δήμους που χρωστάνε, γιατί αυτή την κατάσταση παραλάβαμε, πληρώνουμε όμως τα πάντα, δεν χρωστάμε τίποτα στην αγορά και προσπαθούμε με τα λίγα που μας απομένουν να παράγουμε έργο. Έτσι, μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες και με τα λίγα χρήματα που μας απομένουν, θεωρώ ότι ο δήμος μας είναι πάρα πολύ καλά.

Από την ημέρα που αναλάβατε δήμαρχος είχατε να αντιμετωπίσετε αρκετά θέματα, όσον αφορά τον Δήμο Τρικκαίων. Θα θέλατε να μου αναφέρετε μερικά από αυτά που σας δυσκόλεψαν αλλά στο τέλος καταφέρατε να διεκπεραιώσετε;

 Το οικονομικό δεν ήταν το μεγάλο πρόβλημα νομίζω, το οικονομικό αν είσαι σχετικά καλός, στοχο-προσηλωμένος και έχεις μια στοιχειωδώς παιδεία επιχειρηματική, το βάζεις σε μια σειρά. Βλέπεις ποια είναι τα έξοδα, τα έσοδα, κάνεις το κουμάντο σου, τόσο απλά. Όμως, η πιο δύσκολη στιγμή που έζησα και φοβήθηκα στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν το θέμα του προσφυγικού. Όταν ξαφνικά ξέσπασε η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και ειδικά στην ενδοχώρα, δεν περιμέναμε προσφυγές. Αλλά, όταν μια ωραία πρωία είδαμε 500 πρόσφυγες και 250 παιδάκια να έρχονται έξω από την πόρτα σου, στον διπλανό δήμο, να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο, μέσα στην βροχή γιατί η Ειδομένη έχει κλείσει και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων τους εγκατέλειπαν εδώ, μην γνωρίζοντας τι να τους κάνουν, τότε λες πάμε δυνατά, είμαστε  εδώ. Ο δήμος και το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ότι πρέπει να τους φιλοξενήσουμε και ανοίγουμε ένα δημοτικό γυμναστήριο, τους βάλαμε μέσα και τους φιλοξενήσαμε εκεί για τρεις εβδομάδες περίπου μέχρι να δουν τι θα κάνουν. Σε δεύτερη φάση ανοίξαμε το φρούριο, που ήταν ακόμα  πιο συμβολική κίνηση για να τους προστατέψουμε και η κοινωνία αντέδρασε θετικά σε όλο αυτό  και αργότερα περάσαμε στην τρίτη φάση, στο κέντρο φιλοξενίας στο Ατλάντικ και σήμερα  που μιλάμε, είμαστε στην τέταρτη φάση, όπου μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση για να καλύψουμε όλες τις στοιχειώδεις ανάγκες που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι.

Ο Δήμος Τρικκαίων για άλλη μια φορά πρωτοπορεί, αυτή την φορά στο κομμάτι της υγείας. Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήσατε μια γενναία κίνηση και πήρατε την απόφαση να απαγορεύσετε το κάπνισμα στο δημόσιους χώρους και τα κέντρα ψυχαγωγίας, όπως καφενεία, καφετέριες κ.λ.π, κάτι που δεν κατάφερε ούτε η ίδια η κυβέρνηση . Μιλήστε μας λίγο για την απόφαση αυτή, πώς λήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο;

Κοίτα, η απόφαση πάρθηκε γιατί υπάρχει νόμος. Το  θέμα είναι κατά πόσο εμείς, σαν Έλληνες πολίτες, τηρούμε του νόμους. Προέκυψε μετά από μια διαβούλευση που ξεκίνησε με το ΤΕΦΦΑ Τρικάλων και τους ανθρώπους που δικαίως μου έλεγαν, δήμαρχε έχεις ευθύνη για τα παιδιά που τα αφήνεις να εισπνέουν καπνό μέσα από τις καφετέριες και τα μπαράκια, πρόεκυψε από την δική μου σύμφωνη γνώμη ότι πρέπει να τραβήξουμε μπροστά, όπως επίσης πρόεκυψε από το γεγονός ότι δεν βολεύομαι από εύκολες αποφάσεις. Θα ήταν πολύ εύκολο να μην κάνω τίποτα, ξέρεις είναι πολύ εύκολο και ξεκούραστο να μην κάνεις τίποτα, δεν ξύνεις πληγές, δεν μπαίνεις στην μύτη κανενός, δεν ενοχλείς κανέναν, αφήνεις τον καιρό να περνά. Όχι, δεν άφησα την δουλειά μου για να έρθω στο δήμο και να μην κάνω τίποτα, να είμαι ανενεργός!!! Την δουλειά μου την άφησα γιατί θεώρησα πως μπορώ να κάνω τόσα πράγματα με την ομάδα μου. Σίγουρα δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, βρήκε αντιδράσεις, αλλά πλέον έχει πάρει το δρόμο της και θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουμε πετύχει να μειώσουμε το κάπνισμα στα μαγαζιά. Δεν θα παρουσιάσω μαγική εικόνα, ότι δεν καπνίζει κανείς και ειδικά το βράδυ, προσπαθώ να το περιορίσω και άλλο μετά τις 11-12 μμ που δεν υπάρχει  δημοτική αστυνομία. Αυτό όμως θέλει το χρόνο του και αλλαγή νοοτροπίας. 

Υπάρχει στήριξη από το κράτος πάνω στην υπάρχουσα απόφαση ; 

Όχι, όχι!!! Δεν υπάρχει καμία στήριξη .

Θεωρείτε ότι μια τέτοια απόφαση,  όπως το να απαγορεύσετε το κάπνισμα,  για εσάς προσωπικά και την ομάδα σας, μπορεί να έχει πολιτικό κόστος ;

Κοίταξε Κυριάκο, μπορεί να έχει πράγματι, όπως πολιτικό κόστος μπορεί να έχει και το λεωφορείο χωρίς οδηγό και το μεταναστευτικό και οι κατασχέσεις που κάναμε την πρώτη χρονιά και το θέμα των ποδηλατοδρόμων και το κάπνισμα, τώρα όλα αυτά ναι, μπορεί να έχουν ένα πολιτικό κόστος. Αλλά σου υπενθυμίζω και πάλι ότι  θα μπορούσα να καθίσω στο γραφείο μου  και να μην κάνω τίποτα από όλα αυτά. Όμως, όταν κάποια πράγματα θεωρείς ότι είναι σωστά και πρέπει να γίνουν για το καλό της πόλης σου και του δήμου, οφείλεις να πάρεις τις ανάλογες αποφάσεις για το κάθε τομέα.

Έχετε μετανιώσει για κάποια απόφαση ή ενέργειά σας, όσο είστε Άρχων της πόλης των Τρικάλων;

Ναι, υπάρχουν  ένα δυο πράγματα που έχω μετανιώσει. Είναι κάποια περιστατικά που χρειάστηκε να ανεβάσω λίγο παραπάνω τους τόνους με κάποιους πολίτες,  που θεωρώ ότι σίγουρα είχαν άδικο, αλλά από την άλλη σαν δήμαρχος της πόλης που είμαι, πρέπει να είμαι πιο εγκρατής σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις .

Το να προχωρήσει ο δήμος σε κατασχέσεις ήταν μια προσωπική απόφαση;

 Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση. Ο νόμος ορίζει, αν μέσα στην πενταετία δεν διεκδικήσουμε τα χρήματα, τότε έχουμε καταλογισμούς,  που πάει να πει ότι θα πληρώνω εγώ προσωπικά και ο ταμίας του δήμου. Από εκεί και πέρα, εκτός από αυτό το νομικό κομμάτι, υπήρχε ένα άλλο κομμάτι, το κομμάτι της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι υπήρχε ένα 80% τρικαλινών, το οποίο προσπαθούσε να πληρώσει, να μπει σε δόσεις και υπήρχε ένα θετικό κλίμα ώστε να κλείσει τους λογαριασμούς του με το δήμο και υπήρξε και ένα 20% που δεν έκανε καμία προσπάθεια -και εντάξει να καταλάβω κάποιους που δεν έχουν- όμως  δυστυχώς ο δήμος δεν μπορεί να κάνει εξαιρέσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει, εάν είναι κάποιες περιπτώσεις όπως ΑΜΕΑ ή άνεργοι, είναι να τους καθοδηγήσει όσον αφορά το νόμο Κατσέλη  και τις νομικές διαδικασίες, ώστε να τους προστατέψει, όσον αφορά και το δήμο αλλά και προς τρίτους .

Ανακύκλωση σκουπιδιών: ποια είναι η ενημέρωση που έχει κάνει ο δήμος μέχρι σήμερα προς του δημότες του και αν επίσης μελλοντικά σκέφτεστε να δημιουργήσετε κάποιο περιβαλλοντικό πάρκο ανακύκλωσης;

Η Θεσσαλία γενικά και γενικά ο δήμος Τρικκαίων και η δυτική Θεσσαλία ακόμα περισσότερο είναι μια από τις πιο πρωτοπόρες περιοχές, ίσως όχι όσο η Κοζάνη για παράδειγμα που είναι ένα βήμα μετά, αλλά είμαστε από τις περιοχές που διαχειριζόμαστε πολύ καλά το κομμάτι των σκουπιδιών.  Έχουμε έναν εξαιρετικό ΧΥΤΑ  στο δήμο Τρικκαίων, ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες 9 άλλων δήμων, σύνολο 10  δηλαδή, μέσω της ΠΑΔΥΘ, μιας εταιρείας που ανήκει στους δέκα δήμους τον Τρικάλων και της Καρδίτσας. Πρόσφατα καταθέσαμε την μελέτη για την νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία θα μας επιτρέψει να θάβουμε το πολύ το 40% τον σκουπιδιών που σήμερα θάβουμε . Του χρόνου ξεκινάμε την διαδικασία για την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο από τις κυψέλες του ΧΥΤΑ όπου σιγά σιγά θα γίνει ΧΥΤΥ. Είμαστε από της πρώτες περιφέρειες που εγκρίθηκε το περιφερειακό σχέδιο για την διαχείριση- (ΠΕΣΔΑ) Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα -και τέλος περιμένουμε να ολοκληρωθεί η νομοθετική  διαδικασία για να ξεκινήσουμε  τα πράσινα σημεία, που είναι τα σημεία όπου ο κάθε  πολίτης θα απορρίπτει λευκές συσκευές, μπαταρίες, χρώματα, χημικά, γρασίδια, κ.α. προκειμένου να πάμε σε μια πιο ολιστική αντιμετώπιση. Να τονίσω όμως ότι δεν είναι θέμα μόνο του δήμου το τι θέλει να κάνει, αλλά και της νομοθετικής διαδικασίας όπως και του να βρεθούν χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσουν όλα αυτά τα σχέδια. 

Μουσείο Τσιτσάνη, άλλο ένα μεγάλο πολιτιστικό έργο για το Δήμο Τρικκαίων. Μιλήστε μας λίγο για το έργο αυτό.

Το Μουσείο Τσιτσάνη ή αλλιώς Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη  είναι σε  μια φάση που σχεδόν ολοκληρώνεται θα έλεγε κανείς.  Χωρίζεται σε δυο φάσεις: η πρώτη φάση είναι στο ισόγειο των παλιών  φυλακών.  Ανακαλύψαμε  ότι εκεί υπάρχει ένα παλιό οθωμανικό λουτρό –χαμάμ, το οποίο γνωρίζαμε ότι υπάρχει εκεί, αλλά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι είναι σε τόσο καλή κατάσταση . Και δεν γινόταν να το ανακαλύψουμε νωρίτερα γιατί μέχρι πριν από δέκα χρονιά, εκεί, οι φυλακές ακόμα ήταν σε λειτουργία.

Άρα, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή το ενέταξε στο ΕΣΠΑ και αργότερα στην ουσία το έργο το τρέξαμε εμείς, για να ξεκινήσει και να φτάσει εδώ που είναι σήμερα,  βρήκαμε αυτό το χαμάμ, τροποποιήθηκε η μελέτη και πλέον έχουμε στο ισόγειο το χαμάμ και στον πάνω όροφο του Μουσείο Τσιτσάνη, ενώ να πούμε ότι το μουσείο θα ολοκληρωθεί μόλις ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες με την οικογένεια Τσιτσάνη για να μπορέσουμε να πάρουμε όλα τα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Βασίλη . Την ώρα αυτή φιλοξενεί μια προσωρινή έκθεση, η οποία και αυτή από μόνη της είναι μια πολύ εντυπωσιακή έκθεση. Το μουσείο μέσα σε 1/5 χρόνο κατάφερε να γίνει κοιτίδα πολιτισμού –  δεν υπάρχει ημέρα που να μην πραγματοποιείται κάποια εκδήλωση στο μουσείο. 

Μύλος των ξωτικών: πως  ξεκίνησε να γιγαντώνεται στις ημέρες σας;  Μιλήστε μας  λίγο για αυτήν την επιτυχία και ποιος ο στόχος που έχετε βάλει;

Κοίταξε Κυριάκο, αν και ξεκίνησε από τον προηγούμενο Δήμαρχο,  άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά και να γιγαντώνεται όλο αυτό στις ημέρες που είμαστε επάνω εμείς.  Αυτό που εμείς καταφέραμε στα τέσσερα χρόνια τα δικά μας, είναι να τον ανεβάζουμε όλο και πιο ψηλά, τον πήραμε από τον προηγούμενο δήμο με 300.000 χιλιάδες επισκέψεις και τον έχουμε φτάσει σήμερα 1.200.000 επισκέψεις .

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ποιότητα  εκεί που πρέπει. Φέτος είδαμε ότι κάποια πράγματα που αφορούν την κοινωνία μας είχαν λίγο ξεφύγει – δηλαδή υπήρξαν κάποια σχόλια αρνητικά όσον αφορά το κομμάτι των προσφερόμενων  υπηρεσιών από τα καταστήματα της πόλης. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε, και το παρουσιάσαμε κιόλας ήδη μαζί με τον εμπορικό σύλλογο και το επιμελητήριο, την ακαδημία επιχειρηματικότητας του Μύλου. Δηλαδή θα έρθουν άνθρωποι εξειδικευμένοι στα social media, στην εξυπηρέτηση του πελάτη,  στην εμπειρία του πελάτη, να μιλήσει με τους καταστηματάρχες έτσι ώστε να τους επιστήσουν τα λάθη τους και να δούμε πως θα μπορέσουμε την νέα σεζόν να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Για πρώτη φορά στα Τρίκαλα κάτι νέο, το πρώτο θεσσαλικό street food festival έρχεται τον  Μάιο στα Τρίκαλα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; 

 Η  ιδέα ξεκίνησε από δύο, εάν θέλεις, παραμέτρους, δύο εναύσματα. Το ένα είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε το Μύλο Ματσόπουλου και το δεύτερο είναι με ποιο τρόπο μπορούμε να συνδυάσουμε γεύσεις. Οι Έλληνες αγαπάμε το φαγητό, την μουσική και την πολιτισμικότητα. Ο επισκέπτης που θα έρθει σε αυτή την μεγάλη γιορτή θα δει διάφορα περίπτερα με διάφορες γεύσεις, αλμυρά, γλυκά, περίεργα, εξωτικά, τοπικά και πολλά άλλα, τα οποία θα τα συνδυάζουμε με αντίστοιχες μουσικές επιλογές.

 Δήμος Τρικκαίων και τουρισμός: Πώς και σε τι κατάσταση αναλάβατε το κομμάτι αυτό και που βρίσκεται σήμερα; Ποιο είναι το όραμά σας για τον τουρισμό στο δήμο και την πόλη των Τρικάλων;

 Ως Δήμος κινούμαστε με μεγάλη εξωστρέφεια, για εμένα το μεγάλο μυστικό είναι να ακούγεσαι για καλό σκοπό. Οι πόλεις μας είναι προϊόντα και όσο το προϊόν σου ακούγεται, τόσο περισσότερο πουλάει. Μας ενδιαφέρει να ακούγεται η πόλη μας, τα Τρίκαλα, που θεωρώ είναι ένα πολύ μεγάλο, καλό, δυνατό  προϊόν. Το θέμα όμως είναι πως όλο αυτό το βγάζει προς τα έξω:  ο νέος αυτοκινητόδρομος άρχισε και βοηθά πιο πολύ τα πράγματα, αλλά το θέμα είναι τι προσφέρεις, οι επισκέπτες θέλουν να ζήσουν εμπειρίες και οι εμπειρίες είναι η γεύση, είναι η μουσική, ο περίπατος, η μυρωδιά, το ποτάμι, ο ήλιος, το Ρολόι στο Κάστρο, δεν είναι μόνο το να πας να δεις ένα μουσείο, αλλά τι γεύση θα του αφήσει φεύγοντας.

Άρα λοιπόν πρέπει να δημιουργήσουμε εμπειρίες στον επισκέπτη, να μιλήσουμε για το δήμο, να ανοίξουμε τα Σαββατοκύριακα τα μουσεία, να μην πέσουμε στα ίδια άθλια λάθη που γίνονται χρόνια στην Ελλάδα- να είναι κλειστοί τα σαββατοκύριακα οι αρχαιολογικοί χώροι, γενικά να γίνουμε πιο ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις, να έρθουμε από την μεριά τον επισκεπτών, να σκεφτούμε λίγο αν είμασταν επισκέπτες σε μιαν άλλη πόλη, τι υπηρεσίες θα θέλαμε, να γίνουμε τα μάτια τους με λίγα λόγια και να διορθώσουμε τα λάθη μας και να κοιτάξουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Με τους ξενοδόχους, όπως και με τους επιχειρηματίες το παλεύουμε πολύ σοβαρά, πρέπει όμως να δημιουργήσουμε και άλλες ευκαιρίες για να έρθουν οι δημότες και οι ευκαιρίες είναι φεστιβάλ μουσικής- χορωδιών, αθλητικά γεγονότα, συνέδρια, ότι μπορούμε να κάνουμε και περνάει από το χέρι μας .

Ποταμός Ληθαίος, το ποτάμι που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων και πάει να γίνει σήμα κατατεθέν: Κύριε δήμαρχε, υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης του; 

Ναι, ναι!!! Η ανάπτυξή του είναι ο βασικός μας στόχος. Πριν από λίγες ημέρες η περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ έβγαλε τις δράσεις για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη  (ΒΑΑ), δηλαδή είναι δράσεις για τις πόλεις και αφορά μόνο τα αστικά κέντρα, εκεί λοιπόν η πρώτη και βασική μελέτη που καταθέτουμε είναι 2.000.000.000 ευρώ, 1.700.000 που αφορά στην πεζοδρόμηση δεξιά- αριστερά του Ληθαίου ποταμού, σε νέες προσβάσεις για το κοινό στο ποτάμι ώστε ο κόσμος να μπορεί να κατεβαίνει από περισσότερα σημεία και πιο εύκολα και να απολαμβάνει τον απογευματινό η τον πρωινό περίπατό του και να κουμπώσουμε πάνω στο ποτάμι ποδηλατοδρόμους, κεντρική πλατεία κ.α.

 Στα χνάρια του ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ και των αρωματικών βοτάνων: Μιλήστε μας λίγο για αυτήν την νέα πρωτοβουλία σας.

 Όπως τα λες Κυριάκο, έτσι ακριβώς. Είναι ένα από τα πιο οραματικά πλάνα που έχω σαν δήμαρχος αυτής της πόλης. Πριν από περίπου 9 μήνες κληθήκαμε να καταθέσουμε προτάσεις σε ένα πολύ μεγάλο οργανισμό, ο οποίος βοηθάει δήμους και προσπαθεί να φέρει ανάπτυξη στην περιοχή τους. Είπαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε ούτε Μέγαρα Μουσικής, ούτε νέα γήπεδα, θα μας ενδιέφερε όμως να κρατήσουμε τους νέους μας και τα νέα μυαλά  στα Τρίκαλα.

Έτσι, στα  Τρίκαλα, πατρίδα του  Ασκληπιού και πρώτου γιατρού της ανθρωπότητας, ο οποίος είχε βασίσει την ιατρική του στα βότανα και τα αρωματικά, στις 20 Απριλίου ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνα  συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Rutgers (State University of New Jersey) το οποίο εξειδικεύεται στα τρόφιμα και την αγροδιατροφή, όπου ζητάμε πλέον  από νέους καλλιεργητές, νέες ομάδες καλλιεργητών να έρθουν να μας πουν τι έχουν σκοπό να φυτέψουν, να έχουν δωρεάν για 3 χρόνια βοήθεια από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε όλα τα θέματα τους, το πότισμα, την λίπανση, τα προβλήματα  που μπορεί να προκύψουν στην πορεία, προκειμένου να βγάλουμε αρίστης ποιότητας βότανα και αρωματικά φυτά, όπως  επίσης να δούμε  τι θα το κάνουμε στην συνέχεια αυτό το προϊόν και που θα το προωθήσουμε. 

 Δήμαρχε λίγο πριν κλείσουμε την συνέντευξη μας θα ήθελα να μου πείτε ποιά έργα μένουν προς ολοκλήρωση;

Όπως είπα και πιο πριν το ποτάμι, η κεντρική πλατεία, η  πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η πλατεία Κιτρυλάκη, η λαϊκή αγορά, το παλαιό εμπορικό κέντρο, το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, η ενεργειακή αναβάθμιση και η δημιουργία ενός αίθριου στην είσοδο, αφού βγάλουμε τα μαγαζιά αυτά που είναι τώρα μέσα, να φτιάξουμε ένα πανέμορφο αίθριο μέσα ώστε να ανασάνει και να ξεμπουκώσει όλο αυτό το μέρος. Νέο πάρκο στην Σωτήρα  και  το πάρκινγκ στην οδό Κανούτα το οποίο πρέπει να το χτίσουμε, αλλά εκεί σίγουρα θα πρέπει να συμπράξουμε με κάποιον ιδιώτη, γιατί ο δήμος δεν έχει τα λεφτά για να χτισθεί. Όλα αυτά θεωρώ είναι μια πολύ καλή μαγιά για να ξεκινήσουμε την επόμενη πενταετία.   

 Κύριε δήμαρχε σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε  για να μου παραχωρήσετε αυτήν την συνέντευξη. 

 Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ Κυριάκο. Σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις. 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Συνέντευξη Βλαδίμηρου Κυριακίδη: Το μιούζικαλ ήταν το μεγάλο στοίχημα για εμένα

Συνέντευξη στο greekaffair με την ηθοποιό Γεωργία Ζώη «Η Τέχνη μπορεί να σώσει ζωές!»

Συνέντευξη: O Γιάννης Κοτσαφτόπουλος, εκδότης του εκδοτικού οίκο Όστρια μιλάει στο greekaffair.gr