Κοινοποιείστε το άρθρο

Δημοσκόπηση ALCO για ΓΣΕΕ: Δύο στους τρεις εργαζόμενους «δύσκολα» βγάζουν το χειμώνα ή και «καθόλου»

Κόβουν από βασικά είδη διατροφής 2 στους 3 – Ζητούν ουσιαστική αύξηση κατώτατου και μισθών με συλλογικές συμβάσεις – Όχι στα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

 

Κατεδαφίζουν τα περί βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας που προβάλλει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου τα δεδομένα από την δημοσκόπηση της ALCO για την ΓΣΕΕ, που δημοσιοποιήθηκαν ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η δημοσκόπηση της ALCO έρχεται την ίδια ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον Αύγουστο παρουσίασε τρομακτικές ανατιμήσεις, 261,3% στο φυσικό αέριο, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 38,5% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 21,5% σε καύσιμα και λιπαντικά, αλλά και 25,5% σε έλαια και λίπη, 18,5% σε ψωμί και δημητριακά, 18% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 17,1% στα κρέατα, 11,4% στα λοιπά τρόφιμα, κ.ά.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της δημοσκόπησης είναι τα εξής:

  • 80% τονίζει ότι από τις αρχές του έτους δεν έχει υπάρξει αύξηση του μισθού τους στον ιδιωτικό τομέα
  • 71% δηλώνει ότι έχουν αναγκαστεί να μειώσουν πολύ ή αρκετά τις δαπάνες για βασικά είδη διατροφής
  • 67% δηλώνουν ότι δεν βγάζουν τον χειμώνα «καθόλου» είτε θα περάσουν «δύσκολα»
  • 65% ζητά τον κατώτατο μισθό να μην διαμορφώνει η κυβέρνηση αλλά οι συλλογικές συμβάσεις (δηλαδή ζητούν ενεργή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών φορέων). Το ποσοστό αυτό ήταν 54% τον περασμένο Μάρτιο.
  • 63% τονίζει ότι απαιτείται αύξηση μισθών και κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για να προστατευτεί το βιοτικό τους επίπεδο από την ακρίβεια (τον περασμένο Μάρτιο το ποσοστό ήταν 43%)
  • 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για τις υπερωρίες που εργάζεται, παρότι 39% δηλώνει ότι κάνει υπερωρίες (από τα δύο ποσοστά προκύπτει ότι η απλήρωτη υπερωριακή εργασία προσεγγίζει το 20%)

Η ΓΣΕΕ στο σχετικό δελτίο Τύπου τονίζει ότι «είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί άμεσα ένα μείγμα παρεμβάσεων έτσι ώστε να προστατευτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβόμενων. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.

Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:

– Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)

– Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.

– Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.

– Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

 

δημοσκόπηση της ALCO για την ΓΣΕΕ sep2022

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο