ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

ΔΝΤ: Ο κυρώσεις στη Μόσχα αποδυναμώνουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα

ΔΝΤ: Ο κυρώσεις στη Μόσχα αποδυναμώνουν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα

Επιπλέον, ο πόλεμος θα επιταχύνει την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης

 

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν να μειώσουν σταδιακά την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, δήλωσε στους Financial Times η Γκίτα Γκόμπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Ρωσία έχει πληγεί με πληθώρα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και η ίδια χαρακτήρισε την εισβολή «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού της γειτονικής χώρας.

«Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο το δολάριο θα παραμείνει το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα, ωστόσο ο κατακερματισμός είναι σίγουρα πολύ πιθανός», είπε η Γκόπιναθ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ήδη επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα στο οποίο πληρώνονται για το εμπόριο.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πόλεμος θα επιταχύνει την υιοθέτηση της ψηφιακής χρηματοδότησης, από τα κρυπτονομίσματα και  τα stablecoins στα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Η Γκόπιναθ είπε στους FT ότι η μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγούσε σε περαιτέρω διαφοροποίηση των διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

 

ΠΗΓΗ ot.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Κορωνοϊός: Ο Τραμπ ανακοίνωσε το «Opening Up America Again» από την 1η Μαΐου

Τα 24 μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Newsroom

Βάσεις-πανελλήνιες 2021: 26.452 οι νέοι που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ βορά των Κολεγίων με απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως