ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Δοκιμάζουμε την Plug-In υβριδική Skoda Octavia με 204 ίππους

Δοκιμάζουμε την Plug-In υβριδική Skoda Octavia με 204 ίππους

Βρίσκεται αισίως στην τέταρτη γενιά της και έφτασε η ώρα για τον εξηλεκτρισμό της. Η Plug-In υβριδική Skoda Octavia μπορεί πλέον να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά και να επιταχύνει σαν την έκδοση RS της προηγούμενης γενιάς.

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα στη χώρα μας και το όνομά του ταυτίστηκε με την πρακτικότητα. Στην τέταρτη γενιά της, η Skoda Octavia αποκτά Plug-In υβριδική έκδοση, η οποία συνδυάζει οικονομία, κορυφαίες επιδόσεις, αλλά και πιο «premium» αισθητική από ποτέ. Η νέα Skoda Octavia iV μπαίνει στην πρίζα κι εμείς την βάζουμε στο «μικροσκόπιο», ώστε να διαπιστώσουμε ποια είναι η πραγματική της ηλεκτρική αυτονομία και όχι μόνο.

Εξωτερικά, η νέα Octavia iV Grand Coupe διαθέτει μία άκρως δυναμική σχεδίαση, με τα έντονα νεύρα να διατρέχουν όλο το αμάξωμα και το κεκλιμένο πίσω μέρος να δημιουργεί ένα ιδιαίτερα «sportive» αποτέλεσμα. Στο εμπρός τμήμα «πρωταγωνιστούν» τα full LED φωτιστικά σώματα, ενώ απαρατήρητες δεν παιρνούν και οι ζάντες αλουμινίου μεγέθους 18 ιντσών με το αεροδυναμικό σχήμα και τη διχρωμία. Ασφαλώς πρόκειται για ένα Plug-In υβριδικό αυτοκίνητο, συνεπώς αντιδιαμετρικά του αμαξώματος μήκους σχεδόν 4,7 μέτρων υπάρχει και η σχετική θύρα φόρτισης.

Περνώντας στο εσωτερικό, οι αλλαγές και πάλι είναι περιορισμένες συγκριτικά με τις υπόλοιπες εκδόσεις. Η ποιότητα των υλικών παραμένει εξαιρετική, όπως και η εκμετάλλευση των χώρων. Στην κεντρική κονσόλα συναντάμε μία οθόνη αφής μεγέθους 10 ιντσών, στην οποία έχουν πλέον προστεθεί και οι ενδείξεις σχετικά με την υβριδική λειτουργία του οχήματος. Πίσω από το ιδιαίτερο σχεδιαστικά τιμόνι, πέρα από τα paddles, υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων, στον οποίο παρουσιάζονται ευανάγνωστα όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό.

 Οι χώροι είναι σε πολύ καλό επίπεδο

και, παρά την κεκλιμένη οροφή, στα πίσω καθίσματα θα βολευτούν άνετα ακόμα και ψηλότεροι επιβάτες. Οι θήκες για μικροαντικείμενα είναι αρκετές και πολύ πρακτικές, ενώ αναπόφευκτα έχει υπάρξει μείωση του όγκου αποσκευών. Πιο συγκεκριμένα, από τα 600 λτ. των «απλών» εκδόσεων, πλέον ο διαθέσιμος χώρος είναι 450 λτ. λόγω τις ύπαρξης των μπαταριών.

Η Plug-In υβριδική Skoda Octavia iV έρχεται σε δύο εκδόσεις, μία με 204 ίππους και την κορυφαία «RS iV» με 241 ίππους.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής ανήκει στην πρώτη περίπτωση και κάτω από το καπό συναντάμε τον τετρακύλινδρο 1,4 TSI, ο οποίος συνδυάζεται με εξάρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG). Μπορεί η ισχύς του να αγγίζει τους 150 ίππους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ένας ηλεκτροκινητήρας. Το αποτέλεσμα είναι 204 ίπποι και 350 Nm ροπής, τιμές που επιτρέπουν στο αμάξωμα μάζας 1.600 κιλών να επιταχύνει στα 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 7,1 δλ. και να αγγίζει τα 220 χλμ./ώρα.

Η «καρδιά» του υβριδικού συστήματος είναι ένας ηλεκτροκινητήρας που τροφοδοτείται από μπαταρία χωρητικότητας 13 kWh. Για την πλήρη φόρτισή της σε οικιακή πρίζα απαιτείται ένα χρονικό διάστημα της τάξης των 5 ωρών, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα (3,5 ώρες) σε wallbox. Η επίσημη τιμή της αυτονομίας είναι τα 60 χλμ., ενώ στη διάρκεια της δοκιμής είδαμε σε πραγματικές συνθήκες περίπου 50 χλμ., τιμή που επαρκεί για τις καθημερινές μετακινήσεις σε αστικό περιβάλλον.

Στον δρόμο: Κορυφαία ποιότητα κύλισης

Το αυξημένο βάρος της Plug-In υβριδικής έκδοσης δε στέκεται εμπόδιο στην κορυφαία συμπεριφορά της Octavia iV. Η ηχομόνωση και η ποιότητα κύλισης προσδίδουν μία «premium» διάσταση, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας εξασφαλίζει απόλυτη ηρεμία στις αστικές μετακινήσεις. Η επιλογή του «Sport» προγράμματος οδήγησης, βέβαια, αλλάζει ταχύτατα τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, με την απόκριση στο πάτημα του γκαζιού να είναι άμεση και την απόδοση των φρένων εξαιρετική. Η ανάρτηση «σιδερώνει» την άσφαλτο, χωρίς ωστόσο να δημιουργεί έντονες κλίσεις στο αμάξωμα σε ταχύτερους ρυθμούς οδήγησης.

 

Η τιμή της νέας Plug-In υβριδικής Skoda Octavia των 204 ίππων ξεκινά από τα 35.900 ευρώ και οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 22 γρ./χλμ., με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας. 

Συμπέρασμα

Η Skoda Octavia αποτελούσε ανέκαθεν μία επιλογή που συνδύαζε πολλά πλεονεκτήματα σε εξαιρετική τιμή. Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη «πριζάτη» έκδοση, με το κόστος απόκτησης να μην είναι «απαγορευτικό» και το όφελος της μείωσης των καθημερινών εξόδων για τις μετακινήσεις ιδιαίτερα σημαντικό.

 

 

 

Πηγη autoagora.gr

Related posts

Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Φρανκφούρτη Σάββατο 03 Φεβρουαρίου

Newsroom

Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Από «μια κλωστή» κρέμονται οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας -Σε εξέλιξη το έκτακτο ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο Αλέξης Τσίπρας

Newsroom