ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

Δύο νέοι Άγιοι προστέθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία: Ο όσιος Βησσαρίωνας του Αγαθωνίτου και ο Ιερομάρτυρας Ανανίας

Δύο νέοι Άγιοι προστέθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία: Ο όσιος Βησσαρίωνας του Αγαθωνίτου και ο Ιερομάρτυρας Ανανίας

«Δάκρυα ευγνωμοσύνης και δοξολογίας τρέχουν στα μάτια μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών

 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σημερινή μέρα καθώς πραγματοποιήθηκε η κατάταξη δύο νέων Αγίων έγινε με βάση σχετικές εκθέσεις της Κανονικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, μία ιδιαίτερα σημαντική όσο και χαρμόσυνη ημέρα ήταν η Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, τόσο για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, όσο και για την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, αφού η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε στην Αγιοκατάταξη του – καταγόμενου από την Δημητσάνα Αρκαδίας – εθνομάρτυρος Ανανία Λαμπάρδη Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Είχαν προηγηθεί το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενο από την εμπεριστατωμένη εισήγηση του Διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα, ο οποίος κατέχει την έδρα της Αγιολογίας όντας ο μοναδικός στα Βαλκάνια στο συγκεκριμένο αντικείμενο, και εν συνεχεία η ομόφωνη θετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς, Πανοσ. Αρχ. Θεόφιλο Μαντζαβράκο και άλλους κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας, τέλεσε, εμφανώς συγκινημένος, δέηση στην προτομή του Αγίου, έμπροσθεν της ιερής εικόνας του, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Κατατάχθηκε στους Αγίους ο Όσιος Βησσαρίωνας της Μονής Αγάθωνος

Σήμερα, Τρίτη 14 Ιουνίου όμως, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε και στην Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Ο νέος Αγιος της Εκκλησίας, Βησσαρίων (Κορκολιάκος) ο Αγαθωνίτης, γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το έτος 1908, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Στα 18 του χρόνια πήγε στην Καλαμάτα, όπου συνδέθηκε με πνευματικούς ανθρώπους και αποφάσισε να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Έγινε μοναχός και πήρε το όνομα Βησσαρίων. Έπειτα χειροτονήθηκε Διάκονος, Ιερέας και έλαβε το οφφίκιο του.

«Τούτη την ώρα κτυπούν χαρμόσυνα τα τάλαντα και οι καμπάνες των Ιερών Μονών και των Ιερών Ναών μας σε όλη την Μητρόπολή μας!! Μα πάνω από όλα χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των καρδιών όλων μας και δάκρυα ευγνωμοσύνης και δοξολογίας τρέχουν στα μάτια μας» είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε δήλωση του όπως ανέφερε το ekklisiaonline.gr.

Related posts

Αγία Υπομονή εορτάζεται σήμερα στις 29 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία

Τη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας 8 Σεπτεμβρίου

Άγιος Πορφύριος: Το μυστικό για να σου φύγει η στενοχώρια

Newsroom