ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ψυχολογία

Έχω χάσει όλο το ενδιαφέρον μου για την χαρά της ζωής

Έχω χάσει όλο το ενδιαφέρον μου για την χαρά της ζωής

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που ένιωσες κάποια έντονη συγκίνηση στη ζωή σου. Για την ακρίβεια, πάει καιρός από την τελευταία φορά που ήσουν ζωντανή και ενεργητική.

 

Πώς λέμε η χαρά της ζωής; Ε, καμία σχέση με σένα. Ιδίως τον τελευταίο καιρό, όπου αντιμετωπίζεις τους πάντες και τα πάντα με απόλυτη αδιαφορία και χαρακτηριστική απάθεια, καθώς απλά δεν …  σου προξενούν ούτε το ελάχιστο ενδιαφέρον…

Η κατατονία ή κατατονική κατάσταση δεν αποτελεί ούτε αστείο ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη χαρακτηριστική ελαφρότητα, όπου κάθε έλλειψη όρεξης και ενέργειας συνοδεύεται από τη φράση «αισθάνομαι μία κατατονία, ρε παιδί μου..».
Και αυτό γιατί αποτελεί μία σοβαρή διαταραχή του εσωτερικού κόσμου, όπου συναισθήματα ψυχικής κόπωσης και κλονισμού του ιδεοψυχαναγκαστικού συστήματος οδηγούν στην εκδήλωση συναισθημάτων απάθειας και αδιάφορης αντιμετώπισης της πραγματικότητας, με τη σχετική στάση να ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Αν λοιπόν και η ίδια αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει κάθε ενδιαφέρον, δεν έχεις όρεξη για τίποτα και ακόμη και το να κινηθείς από την καρέκλα σου προκαλεί εκνευρισμό και περισσότερο κόπο από όσο αισθάνεσαι ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις, δεν αποκλείεται να βρίσκεσαι τα πρόθυρα του να χαρακτηριστείς και επισήμως κατατονική.

Και ναι, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις, για να προλάβεις την κατατονία στη γωνία πριν σου δημιουργήσει χειρότερα σύνδρομα:

  • Βγες έξω! Πήγαινε οπουδήποτε, απλά περπάτα και σκέψου ότι πιο χαρούμενο μπορείς, ή κάνε rewind στις πιο ευχάριστες περιόδους της ζωής σου. Η εν λόγω αναδρομή μπορεί και να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι και να σου υπενθυμίσει ότι η ζωή έχει και πολλές χαρές, στις οποίες δεν δίνεις τη δέουσα σημασία, κλεισμένη στο σκοτεινό σου κλουβί…
  • Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν ή, ακόμη καλύτερα, ανακάλυψε νέα ενδιαφέροντα που μπορούν να σου κεντρίσουν την προσοχή και να σε απασχολήσουν δημιουργικά. Βρες τρόπους να περνάς το χρόνο σου δημιουργικά και να επιδίδεσαι σε δραστηριότητες που έχουν να σου προσφέρουν εκτός από ψυχική ανάταση, ευχαρίστηση και παράλληλη καλλιέργεια των νοητικών σου λειτουργιών. Ένα καλό βιβλίο είναι το καλύτερο μέσο, ειδικά για το τελευταίο…
  • Προσπάθησε να προσδιορίσεις, είτε μόνη σου, είτε με έξωθεν βοήθεια, την πραγματική πηγή του προβλήματος. Πότε ακριβώς κατέβασες τα ρολά σου και είπες «ξεκινάω να αδιαφορώ για τα πάντα;» Ξέρεις πολύ καλά την απάντηση και εδώ μπορεί να βρίσκεται το κλειδί. Γιατί μπορεί από την εξέταση να προκύψουν απαντήσεις που να σου αποδεικνύουν το πόσο λίγη είναι η απάντηση αυτή για να οδηγήσει σε τέτοιο ψυχικό πατατράκ και κόπωση τον εαυτό σου.
  • Αλήθεια, δεν βαριέσαι να είσαι αυστηρή μαζί του;
  • Αφού βρεις την πηγή του κακού, αποφάσισε να συνθλίψεις ότι σε συνθλίβει. Μην το αφήσεις να σου πάρει τον αέρα και πάτα πόδι γερά. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις, είσαι αρκετά δυνατή και πάντως αξίζεις πολλά περισσότερα από μία λεπτομέρεια, περισσότερο ή λιγότερο σημαντική αδιάφορο, να σου ορίζει τη ζωή κατά τρόπο αρνητικό, δεν νομίζεις;

Αλλά πέραν όλων των ειδικών παραμέτρων, μία γενική γραμμή είναι αυτή που πρέπει να χαρακτηρίζει το σύνολο των δραστηριοτήτων σου, αν θες να υπάρξει πραγματικά αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Και αυτή είναι η ενεργοποίηση όλων σου των δυνάμεων στην κατεύθυνση της όρεξης και διάθεσης για ζωή, η οποία οφείλει να πλημμυρίσει όλο σου το είναι, όσο πιο σύντομα γίνεται. Σε τελική ανάλυση, τη ζωή μόνο έτσι μπορείς να τη ζήσεις και να τη χαρείς αληθινά, αν αποφασίσεις ότι θα είσαι και η ίδια στο σχετικό mood. Και μπορεί όλα τα παραπάνω να σου παραφαίνονται απλοϊκά και απλή αριθμητική, αλλά όταν αρχίζεις να τα εφαρμόζεις στην πράξη, θα διαπιστώσεις ότι είναι ακόμη απλούστερα.

Και ότι μόνη σου επέλεξες να κάνεις τη ζωή σου δυσκολότερη, φορτισμένη και σίγουρα πιο δυστυχισμένη. Διώχνοντας κάθε φάντασμα μακριά και οδηγώντας την κατατονική συμπεριφορά από εκεί που ήρθε, σαν μία πολύ κακή ανάμνηση, που είσαι αποφασισμένη να αφήσεις πίσω μια για πάντα…

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Η αξία των διακοπών στη ζωή μας

Κατερίνα Μάτσα: «Αύξηση των ψυχικών διαταραχών μέσα στην καραντίνα, ανάγκη κοινωνικής αλληλεγγύης»

Newsroom

Μπορεί να έχω μεγάλη καρδιά, αλλά δεν είμαι κορόιδο

Newsroom