ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΟικονομίαΠεριβάλλον

«Εφιάλτης» για πολλούς ιδιοκτήτες η πράσινη μετάβαση – Πρέπει να προβούνε σε υποχρεωτική ανακαίνιση

«Εφιάλτης» για πολλούς ιδιοκτήτες η πράσινη μετάβαση – Πρέπει να προβούνε σε υποχρεωτική ανακαίνιση

H «πράσινη μετάβαση» φέρνει μια πραγματική «ψυχρολουσία» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οικιών, καθώς σύμφωνα με κοινοτική οδηγία μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2029, τα κτίρια κατοικιών που βρίσκονται στην χαμηλότερη ενεργειακή κλάση θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες τους καθώς το κόστος θα είναι μεγάλο.

Αντίστοιχα μέχρι τις 31.12.2032 θα πρέπει να αναρριχηθούν κατά μία ακόμα κατηγορία.

 

Προθεσμίες πιο σύντομες ορίζονται και για άλλες κατηγορίες κτιρίων, όπως δημόσια ακίνητα.

Ειδικότερα τα κτίρια που χρησιμοποιούν δημόσιοι φορείς, όπως επίσης και επαγγελματικά ακίνητα δηλαδή κτίρια γραφείων, καταστήματα, αποθήκες, θα πρέπει επίσης να αναβαθμιστούν ενεργειακά κατά τουλάχιστον μία κατηγορίας έως τις αρχές του 2021 και κατά δύο κατηγορίες έως το 2032.

Αντίστοιχα όλα τα νεόδμητα κτίρια θα πρέπει να είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων έως το 2030 ή έως το 2027 αν η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη των 2.000 τ.μ.

Με βάση τη σημερινή εικόνα των κτιρίων στην Ελλάδα η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι στις νέες αυτές διατάξεις θα πρέπει να συμμορφωθούν πάνω από 1 εκατ. ακίνητα ή το 30% του κτιριακού πλούτου της χώρας, ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σχεδόν 3 εκατ. ακίνητα θα χρειαστούν να κάνουν αλλαγές.

Το κόστος της εν λόγω αναβάθμισης υπολογίζεται σε περίπου 15.000 – 20.000 ευρώ για ένα μέσο διαμέρισμα 100 τ.μ. δηλαδή 15-20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό συνίσταται είτε στην τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είτε στην αντικατάσταση κουφωμάτων και την τοποθέτηση νέων με θερμομονωτικές ιδιότητες.

Είτε η μία είτε η άλλη παρέμβαση αρκεί για να αναβαθμίσει κατά δύο κατηγορίες ένα ακίνητο που σήμερα βρίσκεται στη χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής κατάταξης.

Αυτό θα οδηγήσει χιλιάδες και ίσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων να πουλήσουν πριν τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε μαζικά σε τιμές εξευτελιστικές τις ίδιες τους τις ιδιοκτησίες προκειμένου να μην τους…μείνουν στα χέρια τους. 

To Eξοικονομώ κατ’ οίκον

Με το σημερινό Εξοικονομώ κατ’ οίκον αναμένεται να επωφεληθούν 50.000 ακίνητα, η μέση δαπάνη ανά ακίνητο διαμορφώνεται σε 20.000 ευρώ.

Με βάση το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια για το Κλίμα σχεδιάζεται η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Μέχρι το 2024 η κυβέρνηση στοχεύει να έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας τουλάχιστον 210.000 κατοικίες ή περίπου 50.000 κατά έτος.

Για τον σκοπό αυτό έχει δεσμευθεί 1.4 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Related posts

«Εκτροχιάζονται» οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα στην Ευρώπη

Newsroom

Αποκλειστική δήλωση του Εμμ. Κουμαντάκη, πρόεδρου του ΟΕΣ Κρήτης στο greekaffair: «σε αυτόν το μεγάλο οικονομικό πόλεμο, το όπλο του είναι ο ιός και έχει σαν στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αποσύρονται οι επιδοτήσεις – Το νέο πλαίσιο για τα τιμολόγια

Newsroom