ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕκθέσειςΠολιτισμός

Εικαστική έκθεση: Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλία Παπαηλιάκη – Τι καλά το λέει τ ‘αηδόνι!

Εικαστική έκθεση: Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλία Παπαηλιάκη – Τι καλά το λέει τ ‘αηδόνι! στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

 

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εκθεσιακού προγράμματος του Μουσείου Μπενάκημε στόχο τις συναντήσεις έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με έργα από ιστορικές μουσειακές συλλογές, η

επιμελήτρια του Μουσείου Πολύνα Κοσμαδάκη προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Νικομάχη Καρακωστάνογλου και Ηλία Παπαηλιάκη σε έναν εικαστικό διάλογο με τα αντικείμενα νεοελληνικής λαϊκής τέχνης που εκτίθενται στον πρώτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

 Οι δύο καλλιτέχνες διαμόρφωσαν στον μουσειακό χώρο μία διαδρομή, μία συνεργατική εγκατάσταση που προέκυψε από τον διάλογο μεταξύ τους πάνω σε ποικίλες θεματικές, όπως η χειροτεχνία, η υλικότητα, η αισθητηριακότητα και ο λαϊκός πολιτισμός.
Η εγκατάσταση αξιοποιεί την άρρηκτη σύνδεση της εργασίας με την ύλη από τη μία και με την εξιστόρηση γεγονότων και μύθων από την άλλη ώστε να κατασκευάσει ένα εκφραστικό σύστημα που καθιστά τη συνάντηση, την πολυμορφία, την πολυχρονικότητα αλλά και τον αισθητηριακό διάλογο απτά και ορατά.
Τα είκοσι περίπου έργα από πηλό, χαρτί και χρώματα των Καρακωστάνογλου και Παπαηλιάκη έχουν φτιαχτεί ειδικά για τον μουσειακό χώρο, με αναφορά σε συγκεκριμένα εκθέματα ή σύνολα εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, τεχνουργήματα, αντικείμενα και φορεσιές.
Προσκαλούν τον θεατή σε στάσεις-στιγμές συνομιλίας με τα τεκμήρια του ελληνικού υλικού πολιτισμού, φωτίζοντας τις εκφράσεις του μέρους και του όλου στη λαϊκή παράδοση.
Ο κόσμος, η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το σκοτεινό μεταφυσικό παίρνουν μορφή, χρωματίζονται, αποκτούν υλικότητα και σχηματοποιούνται σε σύνδεση με την   ελληνική πολιτισμική περιπέτεια.
Το νερό, η εστία, το χώμα, το ιερό, ο ναός, η πόλη και η εξοχή, ο διάκοσμος, ο διαβάτης, ο φύλακας, ο άγγελος και το πεπρωμένο είναι μερικά από τα στοιχεία μιας αφήγησης ή μιας μύησης που γεννιέται με το λαϊκό τραγούδι Τι καλά το λέει το αηδόνι. Επιμέλεια έκθεσης: Πολύνα Κοσμαδάκη, Επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Υπεύθυνη Τμήματος Ζωγραφικής Μουσείου Μπενάκη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

01/03/2023 – 23/04/2023

Κατά τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Διάρκεια έκθεσης: 01.03.2023 – 23.04.2023
Εγκαίνια: 28.02.2023, στις 20:00
What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Ξεπουλάνε για ένα κομμάτι ψωμί μνημεία που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Ουνέσκο- Δείτε τη λίστα!

Προβολή επετειακού πολεμικού ντοκιμαντέρ “η απαρχή του 1821

ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ

Μαρία Μπαντή