Κοινοποιείστε το άρθρο

Έκπληξη από Λαγκάρντ: Ανοίγει το δρόμο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: Υπερβολικός ο στόχος του 3,5%, να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή

Την άποψη ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% στους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα πρέπει “να επανεξεταστούν με μεγάλη προσοχή” εξέφρασε η μέλλουσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ακρόασής της ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πάγια θέση του ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα και το κατά πόσο θα την υπερασπιστεί από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ ανέφερε: “Η άποψη του ΔΝΤ και η δική μου, μιλώντας ακόμα ως ΔΝΤ, είναι ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% της Ελλάδας είναι υπερβολικός και ασκεί υπερβολική πίεση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην οποία στοχεύαμε. Το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση ανάκαμψης είναι κάτι που θα πρέπει να επανεξετάσουμε με μεγάλη προσοχή”.

Εξάλλου, η Κρ. Λαγκάρντ χαιρέτισε την πρόσφατη αναθεώρηση του ρόλου της ΕΚΤ στα προγράμματα σταθερότητας σημειώνοντας ότι πλέον η ΕΚΤ περιορίζει τον έλεγχό της στους τομείς που έχει αρμοδιότητα.

Αντιμέτωπη με προκλήσεις η Ευρωζώνη

Μιλώντας για την οικονομία της ευρωζώνης η κα Λαγκάρντ τόνισε πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, επομένως παραμένει απαραίτητη η διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένη περίοδο.

Αν και είναι απαραίτητα τα αντισυμβατικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, η ΕΚΤ χρειάζεται επίσης να έχει γνώση των αρνητικών παρενεργειών αυτών των μέσων, τόνισε η κα Λαγκάρντ, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, δεσμεύθηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δράσει “ευέλικτα” εναντίον αυτού που η ίδια περιγράφει ως πληθωρισμό που είναι ιδιαίτερα χαμηλός, υποδηλώνοντας ότι σκοπεύει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Mario Draghi στο να βρίσκει τρόπους να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική εξαιρετικά χαλαρή.

Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με κινδύνους που κυρίως συνδέονται σε εξωτερικούς παράγοντες.

“Η ΕΚΤ χρειάζεται να ακούσει και να κατανοήσει τις αγορές –όχι να καθοδηγείται από αυτές, αλλά πρέπει να ακούσει και να κατανοήσει”, τόνισε η Lagarde.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είναι πιθανό να “κληρονομήσει” ένα βαθιά διχασμένο δ.σ. της ΕΚΤ, σε μια περίοδο που η οικονομία της ευρωζώνης πλήττεται από τις εντάσεις στο εμπόριο και τις αβεβαιότητες για το Brexit.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο