Κοινοποιείστε το άρθρο

‘Εκτακτη Επικαιρότητα: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΛΕΙ “ΘΕΡΜΟ” ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ.

Γεωπολιτικό παιχνίδι για γερούς παίκτες εκτυλίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο τις εξελίξεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθούν “διακριτικά”.  

Σε μιια νέα προκλητική ενέργεια η Τουρκία επιχειρεί με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους [NAVTEX 700/17] να δεσμεύσει περιοχή Δυτικά της Κύπρου για άσκηση με πυρά την 17 και 18 Ιουλίου. Ειδικότερα η Τουρκία στην νέα οδηγία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή μέρος της οποίας ειναι και τα οικόπεδα 6,10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Με την πλωτή εξέδρα-γεωτρύπανο “West Capella” να αναμένεται τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και την Άγκυρα να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο απειλών, εμπρηστικών δηλώσεων και προκλητικών αγγελιών NAVTEX, μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού 6ου Στόλου με την Ομάδα Κρούσης του παραμένει “διακριτικά” στην περιοχή.
Όπως δήλωσε στο Onalert η Αντιπλοίαρχος Garas στέλεχος του πληρώματος του USS George W. Bush (CVN-77) το αεροπλανοφόρο εισήλθε στην Mεσόγειο στις 6 Ιουνίου με αποστολή την διεξαγωγή επιθέσεων ακριβείας από την Ανατολική Μεσόγειο κατά στόχων στο Ιράκ και την Συρία στο πλαίσιο της Επιχείρησης Inherent Resolve “τονίζοντας την κινητικότητα, την ευελιξία και την δυνατότητα προβολής ισχύος των ανεπτυγμένων δυνάμεων του Ναυτικού”.
Νωρίτερα η Τουρκία, με την NAVTEX 697/17 που εξέδωσε σήμερα δέσμευσε περιοχή δυτικά της Κύπρου για την διενέργεια ασκήσεων του τουρκικού Ναυτικού και δη με πραγματικά πυρά την 12 και 13 Ιουλίου την ημέρα άφιξης στην περιοχή της εξέδρας γεωτρήσης “West Capella”.
Οι κινήσεις αυτές του Ερντογάν δύναται να εκληφθούν πως έχουν διττό σκοπό: αφενός να δείξει πως η Άγκυρα έχει λόγο στην περιοχή και αφετέρου να αφήσει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι αν η Τουρκία δεν εισακουσθεί, τότε… τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το γεγονός και μόνον ότι η δεσμευθείσα από την τουρκική NAVTEX περιοχή ασκήσεων αύριο και μεθαύριο, όταν δηλαδή θα έχει φθάσει η πλωτή εξέδρα, γειτνιάζει με την περιοχή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ενδεικτικό του “μηνύματος” που στέλνει η τουρκική πλευρά.
To «West Capella», αναμένεται αύριο Τετάρτη πρωί να βρίσκεται στο τεμάχιο «11» της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1», όπου έχει εξασφαλισμένα δικαιώματα γεώτρησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Πηγη    

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο