ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Έκτακτη Επικαιρότητα: Οι Κάτοικοι της Αττικής απειλούνται από μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα εάν ολοκληρωθεί η κατασκευή (ΧΥΤΑ) στο Βαρνάβα

Έκτακτη Επικαιρότητα: Οι Κάτοικοι της Αττικής απειλούνται από μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα εάν ολοκληρωθεί η κατασκευή (ΧΥΤΑ) στο Βαρνάβα

Εδώ και πολύ καιρό η Αττική απειλείται, αφού στην περιοχή κατασκευάζεται ΧΥΤΑ!  Ένας από τους πιο λάθος χωροθετημένους ΧΥΤΑ στην Ελλάδα!

Εν έτη 2017, με την Ευρώπη να έχει σταματήσει την κατασκευή τους εδώ και δεκαετίες, στην Αττική κατασκευάζεται ΧΥΤΑ πάνω σε βουνό με ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα, μια ανάσα απ’ την ακτή (μόλις 300 μέτρα), μέσα σε δασική έκταση, δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο, με δύσκολη οδική πρόσβαση, πολύ κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, απ’ όπου ποτίζονται όλες οι καλλιέργειες. Το έργο έχει απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως καταστροφικό για το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων, το οποίο η ίδια η σημερινή Περιφερειάρχης κ. Δούρου, το έβρισκε (πριν εκλεγεί) εγκληματικό και ακατάλληλο βεβαιώντας ότι με την εκλογή της θα το σταματήσει, τώρα κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς, απειλώντας με τη λειτουργία του, τον Ευβοϊκό, όλο τον υδροφόρο ορίζοντα, τις παραλίες της ΒΑ Αττικής (Σέσι Γραμματικού, Βαρνάβα, Κάλαμου, Σχοινιά, Μαραθώνα, Ν. Μάκρης) οι οποίες σημειωτέον διαθέτουν γαλάζια σημαία. Απειλεί την ατμόσφαιρα και όλο το οικοσύστημα, σύμφωνα και με εμπεριστατωμένες μελέτες επιστημόνων οι οποίες έχουν τα τελευταία χρόνια εκπονηθεί.

Η ΒΑ Αττική είναι το τελευταίο κομμάτι που απέμεινε ανέπαφο από μόλυνση και αποτελεί  ένα από τους μεγαλύτερους πνεύμονες για ολόκληρο το νομό. Σχεδόν κάθε χρόνο πλήττεται από φωτιές  και ήδη έχει καταστραφεί μέρος αυτού του πνεύμονα που μας είναι απαραίτητος. Ο ΧΥΤΑ θα έρθει να ολοκληρώσει αυτή την καταστροφή. Τι θα συμβεί αν λειτουργήσει και υπάρξει μια μεγάλη  φωτιά  στην περιοχή του ΧΥΤΑ?… Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!!!

Ο ΧΥΤΑ δεν θα επηρεάσει με τη λειτουργία του μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά όλο τον πληθυσμό της Αττικής, αν σκεφτεί κανείς πόσα προϊόντα φτάνουν στο τραπέζι μας, από τα ψάρια του Ευβοϊκού, μέχρι το μέλι και τα λαχανικά που καλλιεργούνται σ’ αυτόν το μικρό παράδεισο.

Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ανακύκλωση φτάνει το 80 έως και 95% παράγοντας με τα υπολείμματα ενέργεια, στην Ελλάδα με τους ΧΥΤΑ συνεχίζουμε να παράγουμε ΚΑΡΚΙΝΟ?…

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε νέες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν απειλούν την υγεία και το περιβάλλον.

Οι κάτοικοι αντιδρούν σ’ αυτό το έγκλημα και αγωνίζονται για τη ματαίωσή του!

Γιατί το περιβάλλον και η υγιεινή το νερού που πίνουμε καθημερινά στα σπίτια μας είναι υπόθεση όλων μας !!!

Related posts

«Εξοικονομώ»: Τετραπλή παρέμβαση από το ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Newsroom

Καύσωνας: Γιατί τόσο μεγάλη διάρκεια και τόσο υψηλές θερμοκρασίες

Newsroom

Νέα ρύθμιση βάζει τέλος στην άδεια του Δασαρχείου για κλάδεμα δέντρων εντός οικοπέδων