ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσειςΡοή Ειδήσεων

«Εκτοξεύθηκε» η τιμή του πετρελαίου : Ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την ανακοίνωση Β.Πούτιν

«Εκτοξεύθηκε» η τιμή του πετρελαίου : Ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την ανακοίνωση Β.Πούτιν 

Σοκ με τη τιμή του πετρελαίου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ξεκινά «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στο Ντονμπάς. 

 

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Σε βάθος χρόνου, μια αύξηση του πληθωρισμού στην ενέργεια μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών στη Δύση. Δεδομένου ότι το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σχεδόν το ένα τρίτο του αργού πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία, μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, συνοδευόμενη από ένα νέο κύμα δυτικών κυρώσεων και ρωσικών αντίποινων, μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πέραν τούτου, η Ρωσία προμηθεύει την παγκόσμια οικονομία με το 40% του παλλάδιου και το 30% του τιτανίου που είναι απαραίτητο στον παγκόσμιο κλάδο αεροναυπηγικής. Μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ενδεχομένως να εντείνει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων.

Με τα αποθέματα φυσικού αερίου να κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, o περαιτέρω περιορισμός των προμηθειών από τη Ρωσία μπορεί να είναι επώδυνη εάν όχι άμεσα, ίσως μεσοπρόθεσμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά πως μια έλλειψη φυσικού αερίου της τάξεως του 10% μπορεί να ανακόψει ένα 0,7% του ΑΕΠ από την Ευρωζώνη. Όπως τονίζουν οι Financial Times, το Κατάρ τόνισε ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Related posts

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης προειδοποιεί: «Ανησυχώ για τον θαλάσσιο Αττίλα και την άλωση της ΑΟΖ»!

Newsroom

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για νέα μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει Χριστουγέννων

Newsroom

Απόφαση – ΣΟΚ από την Ιερά Σύνοδο! Κλειστές οι εκκλησίες – Οι πιστοί τίθενται σε …αναμονή λόγω ΚΥΑ

Newsroom