Κοινοποιείστε το άρθρο

Εκτοξεύτηκε το φυσικό αέριο λόγω Ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία: Πάνω από τα 114,24 ευρώ η μεγαβατώρα

Κλιμακωτές αντιδράσεις στις τιμές της ενέργειας φέρνει η όξυνση της γεωπολιτικής έντασης στην Ουκρανία, καθώς η εισβολή της Ρωσίας φέρνει ισχυρό άλμα για το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό συμβόλαιο TTF βλέπει την τιμή του να σημειώνει εκρηκτική άνοδο και η τιμή του να διαμορφώνεται στα 114,24 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η εντολή Πούτιν για επίθεση κατά της Ουκρανίας, έστειλε παράλληλα το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά το 2014.

Από τη Ρωσία το 40% των εισαγωγών της ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ γίνεται από τη Ρωσία και αυτό είναι που κάνει τις τιμές του ευαίσθητες στην ουκρανική κρίση.

Αν και η Γερμανία έστειλε μήνυμα, μέσω του υπουργού Οικονομίας της, ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα και χωρίς το ρωσικό αέριο, οι αναλυτές θεωρούν υπερβολικό τον ισχυρισμό αυτό. Σημειώνουν ειδικότερα ότι το Βερολίνο εξαρτάται από τη Gazprom για το 50% των εισαγωγών αερίου και ότι οι εισαγωγές LNG δεν επαρκούν για να καλύψουν το έλλειμμα προσφοράς που θα υπάρξει αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο