ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Οικονομία

Ενέργεια: Οι Έλληνες πλήρωσαν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη το μήνα Ιανουάριο

Ενέργεια: Οι Έλληνες πλήρωσαν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη το μήνα Ιανουάριο

Με πρωτιά στο υψηλό κόστος του ρεύματος έκλεισε ο πρώτος μήνας του νέους έτους, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Έτσι χθες, 31 Ιανουαρίου, η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) διαμορφώθηκε σε 248,88 ευρώ / μεγαβατώρα, η ακριβότερη σε 25 χώρες της Ευρώπης (βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΡΑΕ), ακολουθούμενη από τις Ελβετία (239,14 ευρώ), Σερβία (238,76), Ιταλία (231,01) και Πορτογαλία (223,95).

Η Ελλάδα έχει όμως και την υψηλότερη αντίστοιχη τιμή σε επίπεδο μήνα, καθώς η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 227,30 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Σερβία.

Για σήμερα η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας διαμορφώνεται σε 229,24 ευρώ / μεγαβατώρα.

Η μηνιαία τιμή δίνει το στίγμα ότι η λιανική παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς, αν και λίγο μειωμένη, παραμένει στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών, του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ / μεγαβατώρα) και του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ / μεγαβατώρα), απέχοντας σημαντικά ακόμα και από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου (198,32 ευρώ / μεγαβατώρα). Θυμίζουμε ότι οι τρέχουσες οικιακές καταναλώσεις, που αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές στην καρδιά του χειμώνα, τιμολογούνται με ρήτρα που προκύπτει από τον υπολογισμό της χονδρεμπορικής του αμέσως προηγούμενου μήνα. Επομένως, οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί τετραμήνου που θα έρθουν τον Φεβρουάριο αναμένονται εξαιρετικά φουσκωμένοι.

Στο μεταξύ αναμένεται να αποσαφηνιστούν, ίσως και εντός των ημερών, και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις μερικές έστω επιδοτήσεις, δηλαδή το ύψος στο οποίο θα κινηθούν καθώς και ποιους καταναλωτές θα καλύπτουν, καθώς για τον Ιανουάριο είναι ήδη ψαλιδισμένες και μάλιστα υπό το βάρος των πρόσφατων διακοπών στην Αττική.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Newsroom

Ανοίγει σήμερα το 7ο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς

Newsroom

Ανακοίνωση – Ομοσπονδίας Αρτοποιών: Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί – Φόβοι για «λουκέτο» σε πάνω από 2.100 φούρνους

Newsroom