ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα από το 2022

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν όλα το 2022 – Ποιες περιοχές εντάσσονται στις αντικειμενικές και οι νέες δόσεις

Ποιες είναι οι 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών – Την προσεχή εβδομάδα ανακοινώνονται οι νέες λίστες για να ισχύσουν από 1/1/2022 – Σε 9 ή 10 δόσεις θα πληρωθεί από το Μάρτιο ο φόρος το 2022

 

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι οποίες είναι έτοιμες και θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1/1/2022, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Tαυτόχρονα θα επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισής του, ώστε τον προσεχή Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα νέα εκκαθαριστικά, ενώ ο φόρος θα πληρωθεί σε εννέα ή δέκα δόσεις, ανάλογα με το εάν η πληρωμή των δόσεων ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο.

Όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές είναι έτοιμη από τις 18 Μαΐου και δεν μένουν παρά οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει μια αξιολόγηση των τιμών των ακινήτων με επέκταση της βάσης φόρου ακινήτων από 85% σε περίπου 95% των ακινήτων και την πλήρη ψηφιοποίηση των νέων ζωνών.

Για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα 3.500 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου σήμερα δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές τιμές, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ χαμηλός φόρος για την ακίνητη περιουσία, ενώ οι αντικειμενικές αξίες θα επικαιροποιηθούν σε όλες τις άλλες περιοχές της χώρας όπου ήδη ισχύει το σύστημα των τιμών αυτών, ώστε να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις εμπορικές τιμές της κτηματαγοράς.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι κυρίως αυτές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς ακόμη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών προκύπτουν αυξήσεις αντικειμενικών-φορολογητέων αξιών από 30% έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας αλλά και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την επέκταση των αντικειμενικών, προκειμένου να προχωρήσει από το επόμενο έτος σε αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να απορροφηθούν τυχόν επιβαρύνσεις από μεγάλες αυξήσεις αντικειμενικών. Παράλληλα θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο περιορισμού του συμπληρωματικού φόρου, οποίος επιβάλλεται σήμερα σε φορολογουμένους των οποίων η ακίνητη περιουσία υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

Οι μεταβολές στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που αποσκοπούν στην προσέγγισή τους με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, αναμένεται να προκαλέσουν, αντίστοιχα, μεταβολές σε 20 φόρους και τέλη που επιβάλλονται στην απόκτηση και τη χρήση ακινήτων.

Οι περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα

Περίπου 3.500 περιοχές και οικισμoί που ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες, βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων και οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν πολύ χαμηλούς φόρους.

Eνδεικτικά, εντάσσονται στο νέο σύστημα:

Αττική 

  • Οι περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, καθώς και περιοχές από το Πόρτο Ράφτη έως την περιοχή του Θορικού.
  • Νέες εντάξεις υπάρχουν και στην παραλιακή ζώνη του Ασπροπύργου.
  • Στη Σαλαμίνα, όλες οι περιοχές του νησιού εντάσσονται πλέον στο αντικειμενικό σύστημα.
  • Το ίδιο θα συμβεί και με τα Κύθηρα.
  • Στην Αίγινα θα έχουν πλέον τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι η Πέρδικα, ο Μεσαγρός, η Σουβάλα και άλλες.

Μακεδονία 

  • Στον Νομό Θεσσαλονίκης έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις ένταξης στο αντικειμενικό σύστημα περιοχών που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης.
  • Στον Νομό Φλώρινας θα ενταχθούν το Αμύνταιο, ο Αγιος Παντελεήμονας, οι Πρέσπες, ο Φιλώτας, η Δροσοπηγή, το Πισοδέρι, η Κρυσταλλοπηγή, η Μελίτη κ.ά.
  • Στον Νομό Ημαθίας θα αποκτήσουν τιμές ζώνης περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγ. Γεώργιος κ.λπ.
  • Στον Νομό Κιλκίς θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα κ.λπ.
  • Στον Νομό Σερρών, θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
  • Στον Νομό Χαλκιδικής θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
  • Στον Νομό Εβρου αντικειμενικές θα εφαρμοστούν σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί, ενώ υπό ένταξη είναι και παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού Ροδόπης.

Δυτική Ελλάδα

  • Στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη Λίμνη Τριχωνίδα αλλά και άλλες θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Θέρμο, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός.
  • Στον Νομό Αρτας, θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες περιοχές, όπως τα Τζουμέρκα, ο Γ. Καραϊσκάκης, το Κομμένο, το Κομπότι κ.ά.
  • Στον Νομό Θεσπρωτίας θα ενταχθούν όλα τα ορεινά χωριά του Σουλίου, ενώ στον Νομό Πρεβέζης η Λούτσα, ο Βράχος, το Κανάλι, ο Λούρος, το Καναλάκι, το Μαργαρίτι, το Γαρδίκι κ.λπ.

Πελοπόννησος 

  • Στον Νομό Αχαΐας, με εξαίρεση την Κάτω Αχαΐα, το Αίγιο και την Ακράτα, όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές θα ενταχθούν και αυτές στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται μεταξύ άλλων για το Διακοπτό, την Αιγείρα, τον Πλάτανο, την Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, τον Ψαθόπυργο, τα Βραχναίικα κ.ά.
  • Στον Νομό Κορινθίας, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων.
  • Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία, ενώ στον Νομό Μεσσηνίας ορισμένες παραλιακές περιοχές που έως σήμερα ήταν εκτός, όπως για παράδειγμα το Καλό Νερό, θα αποκτήσουν και αυτές τιμές ζώνης.

Θεσσαλία

  • Στον Νομό Καρδίτσας εντάσσονται περιοχές όπως είναι τα Λουτρά Σμοκόβου, η Λουτροπηγή, το Μαυρομάτι, το Βλάσι κ.ά.
  • Στον Νομό Τρικάλων αντικειμενικές θα ισχύσουν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι κ.λπ.

Κρήτη

  •  Στην Κρήτη, και οι τέσσερις νομοί της βρίσκονται από το 2010 εντός αντικειμενικού συστήματος με απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

Ιόνιο

  • Στο Ιόνιο, στη Ζάκυνθο πλην της χώρας, όλες οι υπόλοιπες περιοχές είναι εκτός. Θα ενταχθούν περιοχές όπως ο Παντοκράτορας, το Καταστάρι, οι Βολίμες, το Βανάτο, το Κερί, το Καλαμάκι, ο Βασιλικός κ.ά.
  • Στη Κεφαλλονιά, είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού πλην του Αργοστολίου. Θα αποκτήσουν τιμές το Ληξούρι, η Πάστρα, η Σάμη, το Φισκάρδο, οι Κεραμειές, οι Βασιλικιάδες κ.ά. Αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν και στο Βαθύ της Ιθάκης αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.
  • Στην Κέρκυρα εντός αντικειμενικού συστήματος θα βρεθούν η Λευκίμμη, το Περιβόλι, τα Μωραΐτικα, ο Πέλεκας, η Γλυφάδα, η Παλαιοκαστρίτσα, η Κασσιόπη, η Στρογγύλη κ.ά.
  • Στη Λευκάδα στις νέες εντάξεις περιλαμβάνονται το Πόρτο Κατσίκι, το Καλαμίτσι, ο Αγ. Νικήτας, η Καρυά, το Πινακοχώρι, οι Τσουκαλάδες κ.ά.

Αιγαίο

  • Στα νησιά του Αιγαίου, εντάξεις περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν στη Χίο και στη Σάμο, ενώ θα αποκτήσουν τιμές ζώνης η Ικαρία και οι Φούρνοι κ.λπ.
  • Στην Κάλυμνο θα μπουν όλοι οι οικισμοί που είναι εντός σχεδίου πόλεως. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με την Κω, όπου μόνο η πρωτεύουσά της διαθέτει τιμές ζώνης.
  • Στη Ρόδο εντός σχεδίου και εντός αντικειμενικού συστήματος είναι η πρωτεύουσα, η Ιαλυσός και η περιοχή της Αφάντου. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές που είναι εντός σχεδίου θα ενταχθούν και αυτές στον αντικειμενικό.

 

 

 

Πηγη imerisia.gr

 

Related posts

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό που προέρχεται από τους… σκύλους

Newsroom

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης προειδοποιεί: «Ανησυχώ για τον θαλάσσιο Αττίλα και την άλωση της ΑΟΖ»!

Newsroom

Έκκληση Κικίλια σε γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ

Newsroom