ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνίαΡοή Ειδήσεων

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Ζητούμε άμεσα εργάτες γης, στο Λασίθι!

Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: Ζητούμε άμεσα εργάτες γης, στο Λασίθι!

Έγγραφο προς το Υπουργείο Εργασίας με κοινοποίηση στο συναρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για αύξηση των θέσεων για εργάτες γης

 

Μετά από αίτημα του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, που συγκέντρωσε τα αιτήματά και τις ανησυχίες των αγροτών της ευρύτερης περιοχής Ιεράπετρας και την διαπίστωση εξάντλησης των ήδη εγκεκριμένων θέσεων εργατών γης στην εξηρτημένη και εποχική εργασία.

Με ενέργειες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου και το προσωπικό ενδιαφέρον του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, σε συνεργασία και με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, απεστάλη ήδη από το Τμήμα Απασχόλησης, της Δ/νσης Παιδείας, Απασχόλησης & Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης, το σχετικό αίτημα με αρ. πρωτ. 129882/10-05-2022 προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με κοινοποίηση στο συναρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Με το ανωτέρω έγγραφο, ζητείται η εξαιρετικά επείγουσα αύξηση των θέσεων

α) για εργάτες γης με σχέση εξαρτημένης εργασίας στους 150, και β) για εργάτες γης εποχικής εργασίας στους 600, δηλ. συνολικά στους 750,  για το υπόλοιπο της περιόδου 2021 – 2022,  προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες κάλυψής θέσεων μέσω του άρθρου 16 Ν. 4783/2021 και του άρθρου 13 Ν. 4251/2014, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των άρθρων 94, 95 Ν. 4915/2022.

Με την τελευταία τροποποίηση, στον ν.4915/2022 δικαίωμα εργασίας στην αγροτική παραγωγική διαδικασία έχουν μόνο οι περιπτώσεις εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών, ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με ασφαλιστικές εισφορές Ο.Γ.Α. και με αναγκαστική αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους.

 

Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα εργασίας σε εργάτες γης με τη διαδικασία της μετάκλησης για 1 έτος και με ασφαλιστικές εισφορές Ι.Κ.Α.

Related posts

Ο Β.Ζελένσκι αποθεώνει την Τουρκία (που δεν του επέβαλε κυρώσεις): «Μας βοηθάει πολύ»

Newsroom

Βιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα – Στην ολομέλεια σήμερα τα νομοσχέδια

Newsroom

Μητρόπουλος: «Κανένας εργοδότης στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο»