ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σκληρή ανακοίνωση κατά του εργασιακού μεσαίωνα

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Σκληρή ανακοίνωση κατά του εργασιακού μεσαίωνα

 

Κόλαφος είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που τάχθηκε κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου το οποίο χαρακτήρισε θεσμική οπισθοδρόμηση.

 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποδόμησε άρθρο προς άρθρο το εργασιακό νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως η ψήφισή του «θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις».

Όπως επισημαίνει το σχέδιο νόμο για τα εργασιακά φαίνεται να κανονικοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να ανατρέπει την ουσία του προοδευτικού για την εποχή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82.

«Κυρίως όμως κλονίζει τη Συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την “ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού” και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία (άρθρα 22 και 23 Σ)», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Όσον αφορά στα βασικά του σημεία του νομοσχέδιο σημειώνει τα εξής:

-επιτρέπει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί στην κατάργηση της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης με ατομική πλέον συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και με απλήρωτη την προσαύξηση των ωρών της επιπρόσθετης απασχόλησης (άρθρο 59)

-καταργεί το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων (άρθρο 63)

αυξάνει τον αριθμό των υπερωριών σε 150 κατ’ έτος από 96 που ίσχυαν μέχρι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους (άρθρο 58)

-τα άρθρα 91, 93 και 95 θέτουν ακόμα περισσότερα βάρη και νομοθετικούς περιορισμούς στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πλέον καθίσταται κενό περιεχομένου, αφού με τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς το 90% των απεργιών δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Έφτασαν τα πρώτα κομμάτια των S-400 στην Τουρκία – Περιχαρής ο Τσαβούσογλου: «Τώρα κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει… »

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα»

Newsroom

Δείτε το video του «Ασκληπιού» γυρισμένο στα μαγευτικά Μετέωρα