ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Οικονομία

Ένταξη της Φακής της Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ

Ένταξη της Φακής της Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ (Φραγκούλης) Φράγκος κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ένταξη της Φακής Εγκλουβής και άλλων προϊόντων Λευκάδας στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το χωριό Εγκλουβή βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρων στη Λευκάδα, αποτελώντας ταυτόχρονα νησιωτική και ορεινή περιοχή (ΣΛΕΕ άρθρο 174), ενώ είναι περιτριγυρισμένο/“εγκλωβισμένο” από βουνά. Η γεωγραφική τοποθεσία παρουσιάζει μια πρόκληση για τη διατήρηση του πληθυσμού της περιοχής. Η μοναδικής ποιότητας φακή Εγκλουβής καλλιεργείται παραδοσιακά σε ύψος 900 μέτρων. Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), ως μια από τις 5 ελληνικές προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού κάλλους. Άλλα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής είναι το λαθούρι της Καρυάς, το λάδι της Ασπρολιάς, το μέλι και το αυγοτάραχο.

Ο Εμμανουήλ (Φραγκούλης) Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

Έχει κατατεθεί φάκελος για την ένταξη της “Φακής της Εγκλουβής” στον κατάλογο των ελληνικών ΠΟΠ; Αν ναι, πότε και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Έχει ή προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για άλλα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας, όπως το Λαθούρι της Καρυάς και το λάδι της Ασπρολιάς να απολαύσουν διεθνούς αναγνώρισης / ένταξης στη κατηγορία ΠΟΠ;

Τέλος ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Εμμανουήλ (Φραγκούλης) Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν στοχεύοντας στη δημιουργία νέων εργασιακών ευκαιριών και την αύξηση του γεωργικού εισοδήματος, υπάρχει αναφορά των προαναφερθέντων προϊόντων σε τοπική ή περιφερειακή στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης. Αν ναι, πότε επικαιροποιήθηκε η εν λόγω στρατηγική; Έχει υπάρξει κάποια δημοσιευμένη αξιολόγηση της; Σε ποιες άλλες κινήσεις θα μπορούσε να προβεί, η περιφέρεια, ο δήμος και οι αγρότες, προκειμένου να ενημερωθούν για το πως μπορούν να ενισχύσουν ή και να διαφοροποιήσουν το εισόδημά τους, επενδύοντας στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Σε ισχύ η 10ετής παραγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Συνθήκες κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών πτώση άνω του -5,17% – Στα 101,90 δολάρια το πετρέλαιο!

«Κόκκινος συναγερμός»: Στο οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο για το κόστος των αυξήσεων της ενέργειας στην οικονομία

Newsroom