ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Επανωτές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο – Η αντίδραση Δένδια στη Νέα Υόρκη

Επανωτές προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο – Η αντίδραση Δένδια στη Νέα Υόρκη

Με σύντομη ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δενδια στους ομολόγους του για τη νέα παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και με την έκφραση πλήρους υποστήριξης της ΕΕ στην Γαλλία οσον αφορά την ακύρωση αγοράς υποβρυχίων εκ μέρους της Αυστραλίας λόγω της συμφωνίας ΑUKUS, ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έγινε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη νέα παρενόχληση της Τουρκίας τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εικόνα κανονικότητας που επιθυμεί να προβάλλει.

Στην συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη τους και την αλληλεγγύη τους με το Παρίσι, τονίζοντας ότι το ζήτημα της ακύρωσης της αγοράς των υποβρυχίων και η διένεξη της Γαλλίας με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία δεν είναι διμερές θέμα αλλά πλήττει  όλη την  ΕΕ ενώ, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ύπατος Αρμοστής για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Γιοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η συμφωνία AUKUS δεν συνάδει με την ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ ζήτησε εξηγήσει από τις ΗΠΑ για την συμφωνία.

Kύμα προκλήσεων από τους Τούρκους στο Αιγαίο 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό σε όλη τη χώρα, μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι μονάδες έχουν επανδρωθεί και ο στόλος έχει απλωθεί στο Αιγαίο σε σημεία «κλειδιά».

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με F-16 

Με αφορμή την τουρκική αεροναυτική άσκηση «Καραρλινκ 21», που βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο Αιγαίο, σημειώθηκαν νέες τουρκικές προκλήσεις με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό εμπλοκών («εικονικών αερομαχιών»), μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής αεραμύνης και των Τούρκων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον, σημειώθηκαν 8 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών (μία «εξάδα» F-16, μία «τετράδα» F-16 και έξι «ζευγάρια» F-16), καθώς επίσης και 3 ελικόπτερα του ναυτικού και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, συνολικώς 26 αεροσκάφη από τα οποία 6 μαχητικά οπλισμένα, πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 17 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επίσης, σημειώθηκαν 7 εμπλοκές των ελληνικών μαχητικών με τα τουρκικά, που αναχαιτίστηκαν όλα μετά από σκληρές αερομαχίες. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι

Την ίδια ώρα, επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου στο Φαρμακονήσι. Συγκεκριμένα στις 23.20, λίγες ώρες πριν το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι τουρκική ακταιωρός έκανε και πάλι την εμφάνισή της.

Ακριβώς στα όρια της οριογραμμής, τουρκική ακταιωρός βρισκόταν εκεί για 13′ ενώ στην περιοχή βρισκόταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Open, οι Τούρκοι είχαν στα χέρια τους και όπλα, έμειναν εκεί για 13′ και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τούρκοι απειλούν Έλληνες ψαράδες στο Αιγαίο

Τη ζωή των Ελλήνων ψαράδων με πρακτικές μαφίας απειλούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι συνάδελφοί τους συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, όπως αποκαλύπτει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Με πρακτικές βγαλμένες από τη δράση της μαφίας, λοιπόν, οι Τούρκοι ψαράδες όχι μόνο προκαλούν, αλλά κλέβουν ακόμη και τα δίχτυα με τις ψαριές των Ελλήνων συναδέλφων τους, τους οποίους απειλώντας τους να μην ξαναπλησιάσουν.

«Τώρα απειλούνται κι οι ζωές μας. Πήγαμε να προασπιστούμε τα εργαλεία μας, με τον αδερφό μου συγκεκριμένα στους Φούρνους. Πήγε κοντά, του πήρε τα εργαλεία και του κάνει νόημα ο Τούρκος θα σε σφάξω, με το χέρι του. Κι από εκεί και πέρα τον πήρε στο κυνήγι, να τον βάλει από κάτω να τον βουλιάξει”, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των αλιέων Λέρου, Χρήστος Τσακίριος.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες σημειώθηκαν πάνω από 170 περιστατικά παράνομης αλιείας από Τούρκους, των οποίων η πλειοψηφία εστιάζεται στην περιοχή Ζουράφα στην Σαμοθράκη.

Οι Τούρκοι ψαράδες εμφανίζονται ιδιαίτερα προκλητικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον δεν αντιδρούν στην θέα των ελληνικών ακταιωρών, ενώ όταν οι λιμενικοί τους πλησιάζουν κάνουν μέχρι και τρεις ώρες να εγκαταλείψουν τη θαλάσσια περιοχή, προσποιούμενοι ότι μαζεύουν τα δίχτυα τους.

«Είναι σαν πειρατές. Υπήρχε ένας φόβος, αλλά τώρα πλέον είναι όλα ανέλεγκτα. Κι όπως έχει αποδειχθεί πολλά από τα σκάφη τους συνεργάζονται με το ίδιο το τούρκικο το σκάφος. Είτε συλλέγουν πληροφορίες στο Αιγαίο είτε εκμεταλλεύονται την θάλασσα για το τουρκικό κράτος”, υπογραμμίζει στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ψαράδων της Νέας Μηχανιώνας, Μάρκος Τσακμακάς.

«Αρχίζουν και κινούνται σαν να είναι κατευθυνόμενοι. Οι κινήσεις που κάνουν δεν είναι ψαράδικες», προσθέτει από την πλευρά του ο κυβερνήτης μηχανότρατας, Γιάννης Μαρίτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 για όλες τις περιπτώσεις το Λιμενικό κοινοποιεί τις τουρκικές παραβιάσεις και στον ευρωπαϊκό οργανισμό Digi Mare, ο οποίος οφείλει να επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παραβίαση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων.

 

 

Related posts

Τουρκία: Το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο  το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων

Newsroom

Τράμπ: Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν θα ακυρώσει τα Χριστούγεννα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξετάζει η Κομισιόν αν διακοπεί η παροχή από τη Ρωσία