ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Τι αλλαγές είναι προ των πυλών

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ και πρόγραμμα Σπίτι μου: Τι αλλαγές είναι προ των πυλών

 

 

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών

 

Ψηλά στην ατζέντα της νέας υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη βρίσκονται η δρομολόγηση του δεύτερου πακέτου φθηνών στεγαστικών δανείων προς τους νέους έως 39 ετών (πρόγραμμα Σπίτι μου) ύψους 500 εκατ. ευρώ και η εφαρμογή προπληρωμένης κάρτας προς τους δικαιούχους επιδομάτων.

 

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στο νεοσύστατο υπουργείο μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, καθώς και οι αρμοδιότητες μελέτης, επεξεργασίας, θέσπισης και επιμέλειας εφαρμογής μέτρων και δράσεων που αφορούν τα επιδόματα αναπηρίας.

 

Στο ίδιο υπουργείο συστήνεται επίσης Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας η Διεύθυνση Νεολαίας της Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

 

Παράλληλα, συστήνεται Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταφέρεται από το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής θα μεταφερθούν ακόμη αρμοδιότητες που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία, καθώς και τα προγράμματα Βοήθεια στο σπίτι και Νταντάδες της γειτονιάς.

Ειδικότερα:

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Ο εκσυγχρονισμός των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και τις ΔΕΠΑ θα είναι από τις πρώτες αλλαγές που θα δρομολογηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή τουλάχιστον του 50% των κοινωνικών παροχών θα γίνεται μέσω προπληρωμένων καρτών αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Με τις προπληρωμένες κάρτες, οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε POS, να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές και υπηρεσίες ενώ θα μπορούν να εκταμιεύουν και μετρητά από τα ΑΤΜ έως ενός ορίου. Το μέτρο στοχεύει στη μεγαλύτερη διαφάνεια της χρήσης των επιδομάτων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Προβλέπεται επίσης τη διενέργεια ειδικών ελέγχων μέσω ψηφιακών παρεμβάσεων για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε μη μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Την ίδια ώρα θα απλοποιηθεί η διαδικασία αιτήσεων και δικαιολογητικών ενώ θα γίνεται αυτόματη διασταύρωση των εισοδηματικών στοιχείων των επιδοματούχων.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/4/2024 και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ.

Έτσι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει από την 1η Απριλίου 2024 από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Ειδικότερα όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ από 1.1.2024.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό ανέρχεται σήμερα σε 200 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

Μέχρι τώρα ο ΟΠΕΚΑ έχει καταβάλλει τα εξής επιδόματα:

σε 178.000 δικαιούχους αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
σε 201.861 δικαιούχους Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
σε 275.373 δικαιούχους επίδομα στέγασης
σε 35.414 δικαιούχους επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων
σε 11.248 δικαιούχους επίδομα γέννησης
σε 510 δικαιούχους επίδομα οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής
σε 721 δικαιούχους επίδομα στεγαστικής συνδρομής
σε 5.824 δικαιούχους επίδομα ομογενών
σε 2.269 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας)
σε 80 δικαιούχους ως οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός»
σε 664.614 δικαιούχους το επίδομα παιδιού
σε 60 δικαιούχους επίδομα ομογενών Βορειοηπειρωτών
σε 84 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες

Η κα Ζαχαράκη αναφερόμενη στο χαρτοφυλάκιο που παραλαμβάνει επισήμανε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων των φύλων και την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τα νέα ζευγάρια που έχει ήδη ξεκινήσει.

 

Related posts

Πανελλαδικό 24ωρο λουκέτο βάζει η εστίαση αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου

ΔΝΤ: Ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020, ανάπτυξη το 2021

Newsroom

Τεχνητή νοημοσύνη και Data Mining για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων θα επιστρατεύσει το ΥΠΟΙΚ

Newsroom