ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Επιληψία και ήλιος: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου

Επιληψία και ήλιος: Τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου 

Η επιληψία είναι μια νευρολογική διαταραχή, στην οποία διαταράσσεται η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Τα συμπτώματα, όπως και οι παράγοντες κινδύνου, ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο.

 

Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τις επιληπτικές κρίσεις σε ανθρώπους με επιληψία είναι ο ήλιος. Ποια τα αίτια και ποια τα συμπτώματα;

Αίτια 

  • Κληρονομικότητα
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Μεταδοτικές ασθένειες
  • Αναπτυξιακές διαταραχές
  • Τραυματισμός στο κεφάλι
  • Προγεννητικός τραυματισμός

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα στην επιληψία ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι με επιληψία μοιάζουν απλώς σαν να κοιτάζουν στο κενό για μερικά δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, ενώ άλλοι έχουν επαναλαμβανόμενες συσπάσεις σε χέρια και πόδια.

  • Σύγχυση
  • Μούδιασμα
  • Κενό βλέμμα
  • Απώλεια συνείδησης
  • Συσπάσεις στα μάτια
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Ακράτεια ούρων ή κοπράνων
  • Ανεξέλεγκτοι σπασμοί των άκρων

Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στις κρίσεις επιληψίας είναι η παράλειψη δόσεων της χορηγούμενης θεραπείας, η έλλειψη ύπνου, η συναισθηματική φόρτιση ή διάφορες ορμονικές μεταβολές. Επίσης, και η χρήση απαγορευμένων ουσιών μπορεί να δράσει εκλυτικά. Τέλος, το έντονο φως του ήλιου μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις σε πάσχοντες από φωτοευαίσθητη επιληψία.

Φωτοευαίσθητη επιληψία

Aρκετοί άνθρωποι διαφόρων ηλικιών παρουσιάζουν φωτοευαισθησία. Ο εγκέφαλος παρουσιάζει μια λειτουργική διαταραχή που οδηγεί στην εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων όταν εκτεθούν σε διακοπτόμενα και ρυθμικά επαναλαμβανόμενα φωτεινά ερεθίσματα. Η φωτοευαισθησία είναι σε πολλές περιπτώσεις ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, το οποίο παρατηρείται πιο έντονα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, ενώ με το πέρασμα του χρόνου αρχίζει να εξαλείφεται.

Η πρόληψη συνίσταται στην αποφυγή έκθεσης σε δυνητικά φωτεινά ερεθίσματα της καθημερινότητας. Αποφύγετε τα κέντρα διασκέδασης με φωτορυθμικά, την άμεση έκθεση στον ήλιο και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό κ.ά.).

Συμβουλές για την επιληψία

  1. Υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να αποτελείται από μια ευρεία ποικιλία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Υπάρχουν όμως κάποια ποτά και φαγητά τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται.

  1. Επαρκής ύπνος

Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων. Είναι απαραίτητος ένας 8ωρος ύπνος το βράδυ.

  1. Καθημερινή άσκηση

Τα άτομα με επιληψία μπορεί να αισθάνονται κόπωση και να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη συνολική σωματική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση.

  1. Διαχείριση άγχους

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος σας, καθώς το υπερβολικό άγχος κάνει κακό. Αυξάνει τις ορμόνες που έχουν αποδειχτεί ότι προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.

  1. Σωστός θεραπευτής

Βρείτε έναν γιατρό που να ειδικεύεται στην επιληψία. Τα άτομα με επιληψία θα πρέπει να είναι σε θέση να συζητήσουν οποιαδήποτε ανησυχία τους ελεύθερα και να συνεργαστούν με έναν ειδικό για να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας.

 

 

 

Πηγη health4u.gr 

Related posts

Ο έξυπνος τρόπος για να ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά από τα φυτοφάρμακα

Τι προειδοποιούν οι επιστήμονες για τα νέα δίκτυα 5G

Newsroom

Αγκινάρα: Ένα πολύτιμο φάρμακο της φύσης για το συκώτι και τη χολή

Newsroom