ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

Επιμένει στο μπλοκάρισμα ο Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Επιμένει στο μπλοκάρισμα ο Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε o Toύρκος Πρόεδρος.

 

Νέους «κεραυνούς» κατά Σουηδίας, Φινλανδίας, έριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της ένταξης των δύο χωρών, δήλωσε, φανερά εκνευρισμένος πως οι δύο χώρες συνεχίζουν να στηρίζουν την τρομοκρατία καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μας εκδίδουν τρομοκράτες»

Δεν μπορούμε να πούμε ναι στην ένταξη αυτών που επιβάλουν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα εναντίον μας, επεσήμανε.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε o Toύρκος Πρόεδρος.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 

«Κοιτάξτε, και οι δύο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Επιπλέον  εάν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πουν ότι είμαστε εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων, έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραδώσουν τους τρομοκράτες που θα έπρεπε να παραδώσουν.

Ακόμα κι αν παραδώσεις, ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να περάσει από μια τρύπα δύο φορές (σ.σ. δεν κάνουμε το ίδιο λάθος δυο φορές).

Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Η διοίκηση εκείνης της περιόδου έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επανέλθει στο ΝΑΤΟ. Οι πιο  ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα; Δημιουργούν κάθε είδους βάσεις; Δημιουργούν. Πώς θα τους πιστέψουμε; Η Σουηδία είναι κέντρο επώασης τρομοκρατικών οργανώσεων. Πάνε στη Βουλή και τους βάζουν να μιλήσουν. Έχουν ακόμη και φιλοτρομοκρατικά μέλη στα κοινοβούλια τους. Θα έρθουν λέει τη Δευτέρα. Έρχονται να μας πείσουν; Ας μη μας παρεξηγήσουν, αλλά μην κάνουν τον κόπο.

Στη διαδικασία αυτή, δεν θα πούμε ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών που οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Διότι το ΝΑΤΟ θα πάψει να είναι  μια οργάνωση ασφαλείας και θα μετατραπεί σε έναν χώρο που θα συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πιέσεις της Άγκυρας σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι

Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους για τον «επαναπατρισμό» 33 ανθρώπων που η Τουρκία έχει ζητήσει λόγω καταγγελλόμενων διασυνδέσεών τους με οργανώσεις που θεωρεί «τρομοκρατικές», ανέφεραν σήμερα Δευτέρα κρατικά ΜΜΕ, μετά την αρνητική στάση που εξέφρασε η Άγκυρα σε μια ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως οι άνθρωποι αυτοί είχαν διασυνδέσεις με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ή με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο χώρες απέρριψαν 19 αιτήματα και έχουν αφήσει αναπάντητα πέντε, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT Haber, επικαλούμενη το υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως εννέα αιτήματα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αξιολόγησης.

 

 

 

Related posts

Έφυγε από την ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς

Θετική έκβαση είχε η θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδα

Newsroom

Έμεινε από φιάλες οξυγόνου το νοσοκομείο Δράμας! (βιντεο)