ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Έρχεται γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα: Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Κλείνουν και τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα: Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Κλείνουν και τη Θεσσαλονίκη

Μετά την Αττική φαίνεται πως ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης να μπει στο «κόκκινο», καθώς μεταβαίνουν σήμερα στην πόλη της βορείου Ελλάδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο λόγος είναι ότι την Τρίτη καταγράφηκε αύξηση 50% των κρουσμάτων σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα (Τρίτη 26/1) και επιπλέον η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη της χώρας μας -προς το παρόν- στην οποία έχουν καταγραφεί καταγραφεί κρούσματα και από τις δύο μεταλλάξεις του κορωνοϊού, την βρετανική και τη νοτιοαφρικανική.

Βέβαια ο ιερέας που είχε κολλήσει την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη βρέθηκε αρνητικός στο δεύτερο τεστ. 

Στη πόλη θα μεταβούν σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πορεία της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται, ακόμα και σήμερα η Θεσσαλονίκη να αλλάξει υγειονομικό επίπεδο και να μπει στην κατηγορία Β που θα σημαίνει τηλεκπαίδευση για τα λύκεια, λειτουργία καταστημάτων με click away, ενδεχομένως και απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα αν κριθεί ότι έχει τις ίδιες δυσκολίες με την Αττική.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αγοράς αλλά και φορείς της πόλης.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown 

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

 

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

Όπως είπε η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή και Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε και πρόσθεσε: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη».

Πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας δεν απέκλεισε κανένα επιπλέον μέτρο. «Με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών, αν τα δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πάρουμε μέτρα», σημείωσε ο υπουργός στην ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. «Ζούμε σε έκτακτες καταστάσεις και πρέπει να τα καταφέρουμε. Πάνω απ’ όλα η προάσπιση της δημόσιας υγείας», συνέχισε.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν. «Θέλω να συστήσω αυστηρά στον οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάριν ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας μιλάει στην κοινωνία, να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας» κατέληξε.

 

Related posts

Lockdown – Μητσοτάκης: Τα τρία νέα επιδόματα για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων- Πόσο θα διαρκέσει

Newsroom

Καταγγελία:«15χρονη σε αναπηρικό αμαξίδιο βρίσκεται χωρίς επίδομα εδώ και τρεις μήνες 

Η ΕΥΔΑΠ κόβει την παροχή για χρέη άνω των 100 ευρώ

Newsroom