ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Οικονομία

Ερχεται το food pass – Νέο επίδομα τροφίμων

Ερχεται νέο επίδομα τροφίμων με την  με τη μορφή food pass

 

Νέο επίδομα τροφίμων με τη μορφή food pass βρίσκεται στο τραπέζι για τους πρώτους μήνες του 2023, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται.

 

Η βασική «φωτιά» που καίει τους καταναλωτές είναι το ράφι του σούπερ – μάρκετ και τα τρόφιμα, καθώς το καλάθι του νοικοκυριού δεν δείχνει να συγκράτησε τις αυξήσεις στα τρόφιμα από Οκτώβριο σε Νοέμβριο, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 

Το σχέδιο που μπαίνει και βγαίνει εδώ και μήνες στο… συρτάρι του οικονομικού επιτελείου, προβλέπει επιδότηση ευάλωτων νοικοκυριών για ένα τρίμηνο – πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2023 – στα πρότυπα του fuel pass, προκειμένου να ελαφρυνθούν από τη «φωτιά» στα τρόφιμα, νοικοκυριά που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά όρια.

Αν και το μέτρο έχει τύχει επεξεργασίας και στο παρελθόν, δεν ανασύρθηκε μέχρι στιγμής ώστε να υλοποιηθεί, επειδή – μεταξύ άλλων – ένα «κουπόνι» για αγορές τροφίμων θυμίζει… μάλλον άλλες εποχές και σοσιαλιστικά καθεστώτα. Ταυτόχρονα, υπήρξαν άλλα μέτρα στήριξης που πήραν προβάδισμα στην κούρσα των προηγούμενων μηνών, καθώς τα καύσιμα και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είχαν προτεραιότητα.

Τώρα όμως η βασική «φωτιά» που καίει τους καταναλωτές είναι το ράφι του σούπερ – μάρκετ και τα τρόφιμα, καθώς το καλάθι του νοικοκυριού δεν δείχνει να συγκράτησε τις αυξήσεις στα τρόφιμα από Οκτώβριο σε Νοέμβριο, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Από Οκτώβριο σε Νοέμβριο οι αυξήσεις κινήθηκαν: 

  • 4,4% στο γιαούρτι
  • 3,2% στο ελαιόλαδο
  • 4% στα κατεψυγμένα λαχανικά

Νέα επιταγή ακρίβειας

Στο πλαίσιο αυτό, τα όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης του 2023 – τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά μείζονα λόγο από τον έκτακτο φόρο 33% στα διυλιστήρια – θα επικεντρωθεί στα τρόφιμα και θα τρέξουν το πρώτο 3μηνο, παράλληλα με την πληρωμή των αυξημένων συντάξεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εφόσον και τώρα δεν προχωρήσει η ιδέα του food pass, στο τραπέζι είναι και η επανάληψη της επιταγής ακρίβειας πριν το Πάσχα (εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν γίνει εκλογές). Ένα νέο έκτακτο εφάπαξ επίδομα (ύψους 250 – 300 ευρώ ή παραπάνω) που θα δοθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πλέον ευάλωτων – χαμηλοσυνταξιούχοι, επιδοματούχοι ΟΠΕΚΑ, άνεργοι.

Η χορήγησης μιας νέας επιταγής ακρίβειας στο πρώτο τρίμηνο του έτους προβάλλει ως το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή καθώς θα προσφέρει μια σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο θα παραταθεί και στους πρώτους μήνες του 2023. Με την κρατική επιδότηση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διατηρείται πολύ κοντά στα περυσινά επίπεδα.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Μαζικές αγωγές σε εταιρείες ρεύματος για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom

Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρώπη – Φόβοι ότι θα ξεπεράσει το 10% στην Ελλάδα

Newsroom

Γαλακτοβιομηχανίες: Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανατιμήσεις «φωτιά»

Newsroom