ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Έρευνα – Καρκίνος: Η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν όντως τον κίνδυνο ασθένειας;

Έρευνα – Καρκίνος: Η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν όντως τον κίνδυνο ασθένειας;

 

 

Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης και εμφάνισης καρκίνου ενώ άλλες απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό

 

Μια ανάλυση πολλαπλών μελετών που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «Cancer» αμφισβητεί την πεποίθηση ότι η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης, του άγχους και της εμφάνισης καρκίνου, ενώ άλλες δεν έχουν βρει καμία ή έχουν βρει αμελητέα συσχέτιση.

Στην παρούσα έρευνα αναλύθηκαν μελέτες που περιλάμβαναν περισσότερους από 300.000 ενήλικες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τον Καναδά.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Κατά την ανάλυση αυτή δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης ή του άγχους και του καρκίνου συνολικά και επιμέρους των καρκίνων του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του καρκίνου που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης έως και 26 ετών.

Η παρουσία κατάθλιψης ή άγχους συνδέθηκε με 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων καρκίνων που συνδέονται με το κάπνισμα, αλλά ο κίνδυνος αυτός μειώθηκε σημαντικά μετά την προσαρμογή και άλλων παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο, όπως του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και του δείκτη μάζας σώματος.

 

Ως εκ τούτου, η ανάλυση υποστηρίζει τη σημασία της αντιμετώπισης του καπνίσματος και άλλων ανθυγιεινών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να αναπτυχθούν ως αποτέλεσμα του άγχους ή της κατάθλιψης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Related posts

10 μύθοι για τη δίαιτα, που υποστηρίζουν πως δεν μπορείς να αδυνατίσεις

Newsroom

Ο Καμπούρης έκανε πείραμα live με ψαλίδι: «Το σώμα μου έγινε μαγνήτης μετά το εμβόλιο»

Τι προκαλεί γενικά το μούδιασμα ;