Κοινοποιείστε το άρθρο

Έρευνα για τα χειρόπτερα στο Σπήλαιο Καλαβρύτων

 Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε άδεια επιστημονικής έρευνας για τη μελέτη των χειρόπτερων και της κατάστασης διατήρησής τους στο Σπήλαιο των Λιμνών.

 

Η υπό ανάθεση υπηρεσία αφορά στη διαχείριση της επισκεψιμότητας του Σπηλαίου των Λιμνών, στα Καστριά Καλαβρύτων, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης σημαντικών ειδών χειρόπτερων.

Το Σπήλαιο των Λιμνών έχει εξαιρετική σημασία για τα χειρόπτερα. Φιλοξενεί 10 είδη χειρόπτερων, δηλαδή όλα σχεδόν τα είδη που σχηματίζουν αποικίες εντός σπηλαίων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα. θα γίνει εκτίμηση της χρήσης του χώρου του σπηλαίου όσον αφορά στα χειρόπτερα και στη λοιπή πανίδα των σπηλαίων (παρόντα είδη, εντοπισμός των θέσεων καταφυγής, μέγεθος αποικιών, φαινολογικά πρότυπα κ.λπ.), καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του σπηλαίου συμπεριλαμβανομένων φυσικοχημικών παραμέτρων, διάταξη και χαρακτηριστικά τεχνητού φωτισμού, εντοπισμός τυχόν εστιών ρύπανσης κ.λπ., ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων επισκεψιμότητας και σύνταξη πρωτοκόλλου καταγραφής, ανάλυση δεδομένων, σύνταξη έκθεσης και αρχική πρόταση προσαρμογών της τουριστικής διαχείρισης του σπηλαίου.

Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης διαχείρισης της επισκεψιμότητας του σπηλαίου, ώστε αυτή να γίνεται κατά το δυνατόν με τρόπο φιλικό για τα χειρόπτερα και παρουσίαση της πρότασης αυτής στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαβρύτων.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο