ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τεχνολογία & Διαδίκτυο

Έρευνα: Οι Έλληνες κόψανε τα τρόφιμα, αλλά… όχι τα έξυπνα κινητά

Έρευνα: Οι Έλληνες κόψανε τα τρόφιμα, αλλά… όχι τα έξυπνα κινητά

Ανθεκτική, δεδομένων των διεθνών συνθηκών, αποδείχθηκε το 2022 η ελληνική αγορά smartphones.

 

Οι πωλήσεις έξυπνων κινητών στη χώρα μας υποχώρησαν ελαφρώς και συγκεκριμένα κατά 1,5% το περασμένο έτος έναντι του 2021, με την αγορά να κλείνει στο 1,88 εκατ. συσκευές.

 

Αυτή η επίδοση είναι σημαντικά υποδεέστερη της αντίστοιχης πτώσης που σημειώθηκε στην παγκόσμια αγορά το 2022, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν, σε διεθνές επίπεδο, κατά 11,3%, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Επιπλέον, αν και ο όγκος των πωλήσεων smartphones στην Ελλάδα μειώθηκε το περασμένο έτος, η αξία της αγοράς ήταν σημαντικά αυξημένη και συγκεκριμένα κατά 10,2% σε σχέση με το 2021. Πρακτικά, οι Ελληνες διέθεσαν πέρυσι κάτι παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ για την αγορά smartphones. Το 2021 η ελληνική αγορά έκλεισε με πωλήσεις 1,9 εκατ. συσκευών και αξία 630 εκατ. ευρώ.

 

Η αύξηση των πωλήσεων σε αξία, παρά τη μείωση του όγκου των πωληθέντων smartphones, δείχνει ότι οι καταναλωτές στη χώρα μας στρέφονται πλέον σε πιο ακριβά μοντέλα, τα οποία οι Ελληνες –όπως και οι πολίτες παγκοσμίως– κρατούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιμηκύνοντας τον κύκλο ζωής τους.

 

Οι Ελληνες διέθεσαν πέρυσι κάτι παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ για την αγορά smartphones.

Αν και οι συνθήκες στην αγορά παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες, το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ήταν ενθαρρυντικό για τις πωλήσεις smartphones στην Ελλάδα με αύξηση της τάξης του 4% σε επίπεδο τεμαχίων και τουλάχιστον 20% σε αξία. Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της βρέθηκε το 2022 η αγορά των smartphones διεθνώς το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ συνολικά, σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις έκλεισαν πέρυσι στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις 1,21 δισ. συσκευών, που αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ετήσιο σύνολο αποστολών από το 2013. Η σημαντικά μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, το άλμα του πληθωρισμού και η ένταση των οικονομικών αβεβαιοτήτων ήταν οι κύριες αιτίες της πτώσης της αγοράς.

«Ο δρόμος προς την ανάκαμψη για την αγορά των smartphones είναι σπαρμένος με αβεβαιότητες», αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων Canalys. Η εταιρεία προβλέπει σταθερή έως οριακή ανάπτυξη για την αγορά smartphones το 2023.

«Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αμβλυνθούν σταδιακά, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων, της οικονομικής επιβράδυνσης και της ολοένα και πιο προβληματικής αγοράς εργασίας θα περιορίσουν τις δυνατότητες της αγοράς smartphones», διαπιστώνει η εταιρεία ερευνών.

 

Related posts

Ηνωμένο Βασίλειο: Τέλος το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές

Newsroom

Απάτες μέσω email με στόχο την υπεξαίρεση χρημάτων – Τι να προσέξετε

Τα Τρίκαλα αποκτούν δίκτυο 5G -«Υπερηχητικές» ταχύτητες

Newsroom