ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

ΕΣΥ – Αλλάζουν οι εφημερίες από τον Οκτώβριο

ΕΣΥ – Αλλάζουν οι εφημερίες από τον Οκτώβριο για να ξεμπλοκάρουν τα «Επείγοντα» που «πνίγονται» – Κοινό ωράριο στα νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά

 

Με ένα νέο ενιαίο ωράριο εφημερίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και του Πειραιά, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ξεμπλοκάρει τα «Επείγοντα» του ΕΣΥ που σήμερα πνίγονται από ουρές αναμονής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, από 2 Οκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα εφημερίας με κοινό ωράριο στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα οποία σήμερα εφημερεύουν σε διαφορετικές ώρες και ημέρες ανάλογα τις κλινικές.

Η αλλαγή θα εφαρμοσθεί πιλοτικά -λένε οι πληροφορίες καθώς προς ώρας οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα είναι αποτελεσματικό το νέο σύστημα. Άλλωστε, ο φόβος είναι μην επιβαρυνθούν Γενικά Νοσοκομεία του Πειραιά που σήμερα σηκώνουν όλο το βάρος των επειγόντων περιστατικών σε σύγκριση με άλλα πανεπιστημιακά.

Τις επόμενες ημέρες πάντως όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο υπουργός Υγείας αναμένεται να δώσει τη σχετική γραπτή έγκριση για το νέο σύστημα στις εφημερίες, ενώ αμέσως μετά θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα περιγράφει λεπτομερώς τις αλλαγές, εφόσον βέβαια αυτές κριθούν αποδοτικές.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας παρουσία της ηγεσίας αλλά και των Διοικητών της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), ώστε να αποφασιστούν οι λεπτομέρειες.

Εφημερίες με ράντζα και ουρές

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί στα νοσοκομεία το νέο πρόγραμμα για τις εφημερίες, αλλά είναι άγνωστο πώς θα γίνει αποδεκτό από το ιατρικό σώμα καθώς δεν υπάρχει σχετική επίσημη ενημέρωση για τις αλλαγές.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να κατανέμονται τα περιστατικά με το ΕΚΑΒ όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα νοσοκομεία του Πειραιά γι αυτό και επιδιώκεται και κοινή εφημέρευση.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία του Πειραιά είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα και επειδή είναι λιγότερα, αλλά και εξαιτίας του λανθασμένου συστήματος συντονισμού που ακολουθείται, ενώ το περιβόητο φαινόμενο με τα «βαλιτσάκια» δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πρόκειται για ένα αυθαίρετο και άκρως παράτυπο σύστημα όπου ασθενείς παρακάμπτουν τις αναμονές για ένα χειρουργείο σε συνεννόηση και με πρωτοβουλία διαφόρων γιατρών, πηγαίνοντας κατά τη διάρκεια μιας εφημερίας με …βαλιτσάκι και τα απαραίτητα προσωπικά τους αντικείμενα. Εκεί επικαλούνται μια επείγουσα κατάσταση ώστε να κάνουν εισαγωγή και να μπορέσουν να χειρουργηθούν όποτε έχει συμφωνηθεί. Ένα φαινόμενο που είναι σε γνώση όλων των κυβερνώντων, αλλά ουδείς έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του.

 

 

 

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ρεπορτάζ Υγείας

Related posts

Δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων σε ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα συνδέεται με την κοιλιοκάκη

Newsroom

Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν;

Newsroom

Το είχε ανακαλύψει ο Ιπποκράτης: Αυτό είναι το φάρμακο κατά του «καρκίνου»