ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

ΕΣΥ: Με δυσκολία τα χειρουργεία – τα υγειονομικά υλικά στα νοσοκομεία δεν επαρκούν

ΕΣΥ: Με δυσκολία τα χειρουργεία – τα υγειονομικά υλικά στα νοσοκομεία δεν επαρκούν

 

Χωρίς υλικά φαίνεται ότι μένουν σταδιακά τα δημόσια νοσοκομεία καθώς τα κονδύλια τελειώνουν και τα υγειονομικά υλικά για τη διεξαγωγή διαφόρων δραστηριοτήτων, δεν φαίνεται να επαρκούν.

 

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν νοσοκομεία -ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής- τα οποία δεν μπορούν να κάνουν καν τα χειρουργεία επειδή λείπουν βασικά υγειονομικά υλικά.

Ταυτόχρονα, από τα δημόσια νοσοκομεία αρχίζουν να λείπουν βασικά φάρμακα τα οποία είναι άγνωστο εάν θα αντικατασταθούν ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο καθώς όλοι οι αρμόδιοι είναι απασχολημένοι σε αλλότρια καθήκοντα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της φιλοτιμίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικoύ.

Ο κλάδος αναμένει μετά τις εκλογές τι θα αποφανθεί η επόμενη κυβέρνηση και για τις δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και για τα φάρμακα.

Πάντως, ενδεικτικό είναι ότι μεγάλο νοσοκομείο των βορείων προαστίων που πραγματοποιεί δεκάδες επεμβάσεις καθημερινά, δεν μπορεί να πραγματοποιήσει χειρουργικές επεμβάσεις επειδή έλειπαν βασικά υλικά, λένε πηγές του ethnos.gr.

Στο μεταξύ, ξεκινά σταδιακά το νέο σύστημα αγορών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, βάση του οποίου οι προμήθειες θα γίνονται ενιαία από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ώστε να επιτυγχάνονται κοινές τιμές αλλά και να υπάρχουν και τα απαραίτητα αποθέματα.

Μέχρι σήμερα το κάθε νοσοκομείο διεξήγαγε τους δικούς του διαγωνισμούς προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά και τα φάρμακα, με συνέπεια όμως να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές των απαραίτητων προϊόντων.

Με την ανανέωση της Εθνικής Κεντρική Αρχής Προμηθειών Υγείας ξεκινούν σιγά-σιγά οι διαγωνισμοί για την αγορά βασικών ειδών που χρειάζονται τα νοσοκομεία ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και να υπάρχει μία ενιαία «γραμμή» σε όλο το ΕΣΥ.

 

 

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Related posts

Εγκύκλιος για το αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν

Newsroom

Έρευνα : Έξι καλοί λόγοι για να κοιμηθείτε γυμνοί χωρίς ρούχα το βράδυ

Newsroom

Αναστέλλεται η έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca – Ασθενής που συμμετείχε εθελοντικά παρουσίασε σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση

Newsroom