ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Έθιμα & παραδόσεις -Εκδηλώσεις θερισμού και αλωνίσματος στην Καρύταινα

Έθιμα & παραδόσεις -Εκδηλώσεις θερισμού και αλωνίσματος στην Καρύταινα

 

Με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ιλίου της Αττικής, τον Δήμο της Μεγαλόπολης, τον Σύλλογο των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά.

 

 

«Ο Θ. Κολοκοτρώνης» και σε στενή συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Καρύταινας, πρόκειται να διεξαχθούν διήμερες εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακού θερισμού με δρεπάνια και αλωνίσματος με άλογα, στην Καρύταινα της Αρκαδίας το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018.

Στόχος είναι η αναβίωση των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων, όχι σαν εργασίες τώρα πια, αλλά σαν νοσταλγικές αναμνήσεις.

«Για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι»

Μέσω των εκδηλώσεων επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για την μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά και των τοπικών μας παραδόσεων.

Η αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος θυμίζει στους μεγαλύτερους εικόνες από το παρελθόν, πριν τα ζώα αντικατασταθούν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αν και ο κόπος τους μειώθηκε με τη χρήση των μηχανών, δεν παύουν να νοσταλγούν την ατμόσφαιρα ευφορίας και χαράς που επικρατούσε τότε που αλώνιζαν ακόμη με τα άλογα. Στους μικρούς μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλιότερη δύσκολη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για τον βιωματικό δεσμό της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.

Για την επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης, σημαντικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Καρύταινας, μαζί με τη δασκάλα τους, καθώς επίσης και μαθητές της γύρω περιοχής.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει το Σάββατο με ένα παραδοσιακό συναπάντημα των χορευτικών ομάδων και με παραδοσιακή καντάδα «περατζάδα» στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς αγοράς του ιστορικού χωριού μας. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν χορευτικές επιδείξεις από τα χορευτικά συγκροτήματα, με χορούς και τραγούδια από διάφορα γεωγραφικά συγκροτήματα της περιοχής, στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας.

Το βράδυ του Σαββάτου, θα λάβει χώρα συναυλία του πολύ καλού παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος του Γιώργου Δαλιάνη, που θα μετακαλέσει στην Καρύταινα ο συνδιοργανωτής Δήμος Ιλίου.

Την Κυριακή πρόκειται να διεξαχθούν οι κύριες εκδηλώσεις, καθόλη την διάρκεια της ημέρας, σε διάφορες τοποθεσίες της Καρύταινας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τόσο τους χώρους του θερισμού και του αλωνίσματος, όσο και τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της περιοχής αλλά και τα ιστορικά μνημεία της Καρύταινας. Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να συνδυάσουν την εκδρομή τους με αθλητικές δραστηριότητες στα ποτάμια της περιοχής ή με γευσιγνωσία της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων στα όμορφα γραφικά καταστήματα της Καρύταινας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Σάββατο 14 Ιουλίου Απόγευμα-Βράδυ

19:00 – 20:00 «Περατζάδα» στην Παλιά Αγορά της Καρύταινας με μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα
20:00 – 21:30 Επιδείξεις χορευτικών συγκροτημάτων στην κεντρική πλατεία
21:30 – πρωϊ Παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη, διασκέδαση, χορός, στην πλατεία

Κυριακή 15 Ιουλίου πρωί
08:00 –10:00 Στο χωράφι: Ολοκλήρωση του θερισμού με δρεπάνια, από γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές.
08:00 – 09:30 Στο χωριό: Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια με παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων
09:45 – 10:00 Στο Αλώνι: Αρτοκλασία και μοίρασμα άρτου στους θεατές
10:00 – 11:00 Στο Αλώνι: Επίδειξη παραδοσιακών χορών δίπλα στο αλώνι από τα χορευτικά συγκροτήματα
10:30 – 14:00 Στο Αλώνι: Αλώνισμα με άλογα, Λίχνισμα, Δρυμώνισμα.

Κυριακή 15 Ιουλίου απόγευμα
19:00 – 21:00 Στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας: Παραδοσιακά παιχνίδια και αναπαράσταση δράσεων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου με τη δασκάλα τους Σοφία Ταγκαλάκη.

Οι εκδηλώσεις του Θερισμού και του Αλωνίσματος θα διεξαχθούν στο κτήμα των παιδιών του αειμνήστου Χρήστου Λιάπη, σε ένα πανέμορφο τοπίο κοντά στις όχθες του ποταμού Λούσιου, επί του δρόμου Καρύταινας – Ατσίχολου, σε μικρή απόσταση από το παλιό Ατσιχωλίτικο γεφύρι.

Related posts

ΚΕΘΕΑ: Πόρισμα «βόμβα» Έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονταν ως «χρήστες»

Newsroom

Άρση των μέτρων για Covid-19: Τι δεν θα ισχύει από 1η Μαΐου – Τέλος τα πιστοποιητικά

WikiLeaks: Ο Ντόκος έστειλε έκθεση στην Τουρκική Πρεσβεία πώς να συνδυαστούν περιφερειακές φιλοδοξίες με ένταξη στην ΕΕ

Newsroom