ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Εξερευνώντας το παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη

Εξερευνώντας το παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη

Μινωικοί μύθοι, βασιλική λάμψη, μικρές λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των Μινωιτών και έργα τέχνης που μετράνε ήδη 4.000 χρόνια ζωής.

Το λιγότερο που θα σου προκαλέσει μια επίσκεψη στο παλάτι της Κνωσού είναι ανυπέρβλητο δέος.

 

Όταν επισκέπτεσαι το Παλάτι της Κνωσού, ταξιδεύεις στα βάθη της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο αρχαιότερος πολιτισμός στην Ευρώπη, οι θρύλοι του βασιλιά Μίνωα και του Μινώταυρου και τα έργα τέχνης του παλατιού συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα πολλές γενιές καλλιτεχνών.

Αυτό που αντικρίζεις, είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη ανακατασκευή του μεγαλύτερου μινωικού ανακτόρου στην Κρήτη, αφού το πρώτο καταστράφηκε από σεισμό γύρω στο 1700 π.Χ. Η περίοδος αυτή, γνωστή ως Νεοανακτορική, συμπίπτει με την κορύφωση του Μινωικού πολιτισμού.

Το παλάτι ήταν φοβερά εκλεπτυσμένο και διέθετε αποχετευτικά συστήματα, πολυτελή, πενταόροφα σπίτια και τοιχογραφίες που διακοσμούσαν τους τοίχους με μοναδικό τρόπο. Λέγεται ότι έμοιαζε με λαβύρινθο – εξου και η σύνδεσή του με το μύθο του Μινώταυρου. Τελικά, και αυτό καταστράφηκε από σεισμό και εγκαταλείφθηκε για πάντα γύρω στο 1600 π.Χ..

Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος (43.000m2) και κάποτε φιλοξενούσε 1.300 δωμάτια τα οποία συνδέονταν με διαδρόμους γύρω από μια κύρια αυλή. Για το λόγο αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να το εξερευνήσεις και να μάθεις όλα τα μυστικά του, είναι με έναν πιστοποιημένο ξεναγό.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

 

Αν σταθείς στο μέσο της μεγάλης κεντρικής αυλής, θα θαυμάσεις το μεγαλοπρεπές παλάτι της Κνωσού, έτοιμο να αποκαλύψει τα μυστικά του.

Οι βασιλικές κατοικίες

Στα ανατολικά, βρίσκονται οι βασιλικές κατοικίες και τα εργαστήρια. Στα δυτικά, το Πρόπυλο, η Πρόσοψη και το Μικρό Ανάκτορο. Περπατώντας θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις ιερά, αποθήκες και αίθουσες δεξιώσεων, και φυσικά την Αίθουσα του Θρόνου.

Η καθημερινή ζωή

Οι λεπτομέρειες της καθημερινής μινωικής ζωής γίνονται αντιληπτές σε κάθε σημείο: στις αποχετεύσεις άρδευσης, στους σωλήνες από τερακότα, τις δεξαμενές για πόσιμο νερό και, φυσικά, στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες. Η τοιχογραφία των ταυροκαθάψιων καθώς και αυτή των δελφινιών, που διακοσμούσε τους τοίχους του μεγάρου της βασίλισσας, αποτελούν σύμβολα της Κνωσού και του Μινωικού πολιτισμού.

Τα μοναδικά έργα τέχνης

Σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείς το Σπίτι των Τοιχογραφιών, στα βορειοδυτικά και τη Βίλα του Διονύσου, μια ιδιωτική κατοικία διακοσμημένη με ψηφιδωτά. Φυσικά, μην ξεχάσεις και την διάσημη τοιχογραφία των δελφινιών, που διακοσμούσε τους τοίχους του μεγάρου της βασίλισσας στο παλάτι της Κνωσού.

Το Μουσείο

Μόλις τελειώσεις την περιήγησή σου στα ερείπια αυτού του σπουδαίου πολιτισμού, θα έχει έρθει η ώρα να επισκεφθείς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και να πάρεις μια ακόμα πιο μεγάλη γεύση της Μινωικής μεγαλοπρέπειας.

 

 

  • Από το Ηράκλειο προς την Κνωσσό

    Με αυτοκίνητο ή ταξί: Περίπου 6χλμ (15λ)
    Με λεωφορείο: Νο.2 («Κνωσός») κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

  • Προς το Ηράκλειο

    Από τα Χανιά: Με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ: 142 χλμ
    Από το Ρέθυμνο: Με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ: 82 χλμ.

 

 

 

 

Πηγη discovergreece.com

 

 

Related posts

Η ΑΓΑΠΗ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΝΗ ΣΤΟ ΧΥΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Το τραγούδι της Ημέρας : «Θα με χάσεις» από τη Μαρία Κίου Νέο τραγούδι (βίντεοκλιπ)

Newsroom

Βαρύ το εισαγγελικό πόρισμα για Δούρου και δήμους για τη Μάνδρα Αττικής

Newsroom